Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlık çalışanlarının gözü kulağı toplu sözleşme masasında

Sağlık-Sen Gaziantep Şubeleri tarafından düzenlenen basın açıklaması ile sağlık çalışanlarının toplu sözleşme talepleri dile getirildi.

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2021 14:24
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 19:40
Kaynak: İHA
Sağlık çalışanlarının gözü kulağı toplu sözleşme masasında

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde düzenlenen basın açıklamasına Sağlık-Sen Gaziantep Şubesi ve Sağlık-Sen GAÜN Şube yöneticileri ile sağlık ve sosyal hizmet çalışanları katıldı. Basın açıklamasına katılan sağlık ve sosyal hizmet çalışanları, “Lütuf değil hakkımızı istiyoruz”, “Hakkımız Masada Kalmasın”, “Bir Hemşire 4 Hemşirenin İşini Yapıyor. Hak mı?”, “Ücret Adaletsizliği Son Bulsun. Yüzler Gülsün”, “Hakkımız Ahirete Kalmasın” gibi sloganlarla taleplerini dile getirdiler.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ GÖZÜ TOPLU SÖZLEŞME MASASINDA

Sağlık çalışanlarının büyük ilgi gösterdiği basın açıklaması görevi başında kalp krizi geçirerek vefat eden Tıp Fakültesi Hastanesi personeli Yılmaz Özer’e Fatiha okunarak başladı. Daha sonra Sağlık-Sen Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Ali Arayıcı tarafından, sağlık çalışanlarının toplu sözleşme beklentileri ile ilgili bir konuşma yapıldı. Başkan Arayıcı, “Bedel ödeyen, can kurtarmak için can veren, gecesini gündüzüne katan, yıllardan beri mali, özlük ve sosyal hakları noktasında hep görmezden gelinen sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının gözü – kulağı toplu sözleşme masasında olacak” dedi.

“ALIN TERİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ”

Başkan Arayıcı, şöyle devam etti: “Pandemi sürecinde herkesin bir defa daha farkına vardığı güçlü sağlık sistemini, çalışanlarının kangren hale gelen sorunlarıyla yarınlara taşımak mümkün değildir. Şu gerçeği başta siyasi irade olmak üzere herkesin kabul etmesi gerekir; kurumları, sistemleri ayakta tutan ne modern binalardır ne de teknolojik donanımlardır. Kurumlara, sistemlere vatandaşa hizmet noktasında can veren fedakar çalışanlardır.  O halde bu çalışanların sorunlarının tez elden çözülmesi, haklı talep ve beklentilerinin acilen karşılanması gerekir. Öbür türlü fedakarlığın, adanmışlığın, kahramanlığın bir yere kadar olduğu unutulmamalıdır. 

“HAKKIMIZ AHİRETE KALMASIN”

Sağlık çalışanları can kurtarmak için can verdiler.  Cephenin en önünde var güçleriyle mücadele ettiler. Hemşiresinden doktoruna, 112 görevlisinden teknikerine tüm sağlık çalışanları, üzerlerine düşeni hakkıyla yaptılar, yapmaya da devam ediyorlar.  O halde vakit, son iki yıldır hemen herkesin ‘hakları ödenmez’ dedikleri sağlık çalışanlarına haklarını ödeme vakti. Artıksorunlarını kökten çözme vakti. Toplu sözleşme masasını, çözümün parçasına dönüştürme vakti. Sağlık çalışanlarının hakkını teslim etmek, mali-özlük ve sosyal haklarındaki sorunları ortadan kaldırmak için daha fazla beklemeye de gerek yok.”

2022 YILI İÇİN YÜZDE 21 ZAM TALEBİ

Sağlık-Sen Gaziantep Üniversitesi Şube Başkanı Cuma Kerkez de, Memur-Sen ve Sağlık-Sen’in  tüm kamu çalışanları adına teklifte bulunduğu konularla ilgili bir konuşma yaptı. Başkan Kerkez, hükümetten istenilen mali ve özlük haklarla ilgili talepleri şöyle sıraladı:

“Memur-Sen ve Sağlık-Sen olarak, 2022 yılı için %21 zam, 2023 yılı için %17 zam istiyoruz. Bunun yanında, 2022’de % 3,  2023’de %3 refah payı, 600 TL seyyanen zam, Emeklilerde olduğu gibi bayram ikramiyesi, 3 ayda bir 134 TL olarak ödenen Toplu Sözleşme ikramiyesinin 2022’de 450 TL, 2023’te 540 TL olarak ödenmesi, 3600 ek gösterge vaadi bir an önce hayata geçirilmelidir.

ADALETLİ DÖNER SERMAYE İSTİYORUZ

Bunların haricinde sağlık çalışanları adına teklifte bulunduğumuz bazı önemli maddeleri de şu şekilde sıralamak istiyorum: Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının ek ödemeleri en az %40 oranında artırılmalı ya da özel hizmet tazminatları 40 puan artırılmalı. Nöbet ücretleri en az %50 oranında arttırılmalı! 4/b süresiz sözleşmeli personeller ilevekil ebe/hemşireler ve kamu görevlisi olmayan aile sağlığı çalışanları 3+1 statüsüne geçirilmeli. 3 yılını dolduranlar kadroya alınmalı! Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda çalışanların, sosyal hizmet tazminatının kapsamı genişletilerek oranı 50 puana çıkarılmalı! Genel İdari ve Yardımcı Hizmetler sınıfı için döner sermaye tavan oranları %20 arttırılmalı! Sabit ek ödemeler gelir vergisinden muaf tutulmalı! Gelir vergisi %15’i aşmamalı. Tüm sağlık çalışanlarına 2022 yılı için 500 TL, 2023 yılı için 650 TL giyecek yardımı verilmeli! Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavları düzenli olarak yapılmalı! Yardımcı Hizmetler Sınıfı kaldırılmalı, mevcut personel genel idari hizmetler sınıfına aktarılmalı. Sağlık çalışanları kamu sosyal tesislerinden ve toplu ulaşımdan %50 indirimli yararlanmalı! İdari izin günlerindeki çalışmaları karşılığında sağlık çalışanlarına nöbet ücreti verilmeli. İcap nöbet ücretleri ödenmeli! Üniversite hastanesi çalışanlarına mazeret tayini (eş durumu, sağlık can güvenliği) ve becayiş hakkı verilmeli! Geçici görev yolluk ücretleri artırılmalı, Adli Tıp Kurumu çalışanları için adalet hizmetleri tazminatı ödenmeli! Ebelere de hemşireler gibi aile danışmanı ve işyeri hemşiresi olabilme hakkı verilmeli. 657 sayılı devlet memurları kanununda yer alan yardımcı sağlık hizmetleri kavramından yardımcı ibaresi çıkartılmalıdır. Sağlık – Sen olarak tüm bu maddelerin kabul görmesi için masada mücadelemize devam edeceğiz.”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.