Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sanayici kan ağlıyor!

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2018 14:17
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 02:41
Kaynak: İHA
Sanayici kan ağlıyor!

AKP’li, CHP’li, İYİ Partili, HDP’li, MHP’li hiçbir işveren iyi değil. Ekonomi bu şekilde giderse işten çıkarmalar, iflaslar ve hırsızlıklar hatta intiharlar aratacaktır diyen CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

OSB’lerde karamsarlığın hakim olduğunu belirten Yılmazkaya, iş adamı ve sanayiciler çeklerini ödeyemedikleri için batma sürecine girdi. Küçük, orta ve büyük ölçekli sanayici bu zor durum karşısında ne yapacağını bilememektedir. Bizi arayan işverenler yazılan tüm çeklerin 3 ay ertelenmesini hem itibarları için, hem de işletmelerinin batmaması için gündeme getirmemizi istiyorlar.

Sanayicinin elektrik maliyeti yüksek, doğalgaz maliyeti yüksek, hammadde maliyeti yüksek, yakıt maliyeti yüksek, kredi maliyeti yüksek, dolar-Euro zaten yüksek, geriye ne kaldı; işçi maliyetleri. Çekini senedini ödeyemeyen sanayici, iş adamı, dün aldığı malı bugün alamayan işletmeci batmamak adına uzatmaları oynamak için işçi çıkarmaya başladı.

2018 yılı içerisinde elektriğe ardı ardına yapılan zam ve tarife değişiklikleri, OSB sanayicisi başta olmak üzere tüm Türkiye’deki üreticinin girdi maliyetlerini büyük oranda artırdı.

Sanayicinin en yüksek tarifeden elektriği ve doğalgazı ödeyen kesim olduğu için de bu zamdan en çok OSB’lerdeki sanayiciler etkilenecek.

İç piyasaya üretim yapan sanayici doların yükselişi ile yaptığı hammadde ithalatından dolayı büyük zarar görmekte, elektrik ve doğalgaza yapılan yüksek zamların altında ezilmektedir. Yapılan bu zamlar sanayi üretimini, istihdamını ve ihracatını olumsuz yönde etkilemekte üretimin durmak da personel sayılarının da düşürülmesine sebep olmaktadır. Bu zamların halka yansıması ise enflasyonu, yoksul ve fakirlik olacaktır.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ'NDE KARAMSARLIK HAKİM

Durgunluk artarak devam edince ve devalüasyon gündeme gelince, birçok firma üretimi durdurdu.

Gaziantep gibi birçok ilimizde büyük ve orta ölçekli sanayi tesislerinin önemli bir kısmında üretim azaldı, bazı tesisler ise personelin tamamını işten çıkararak faaliyetlerine son verdi.

İhracata yönelik çalışan firmalar da belirsizlik ortamı nedeniyle uzun bir bekleyişe girdi.

Piyasada nakit ödeme sıkıntısının yaşandığını, çek ve senetlerin geri döndüğünü, bankaların faizlerini yükseltmesi nedeniyle bazı sanayicilerin hareket alanının tamamen kilitlendiğini kimse görmezden gelemez.

Reel ekonomiye geçiş, ekonominin sağlıklı ayaklar üzerine oturmasını sağlar. Aksi halde finansal piyasada manipülatif hareketler, her şeyi altüst etmeye yeter.

FİRMALAR VERGİ VE SİGORTA BORCUNA ÇALIŞIYOR

Devlet destekli bankalar aracılığıyla verilen kredilerde firmaların vergi borcu var diye kredinin verilmemesi yanlış bir uygulama. Bankalar Krediyi vergi borcunun kapanması şartıyla verilebilir. İşletmelerde hem vergi borcunu kapatır hem de işiyle ilgili yatırım yapar.  

Sanayici kan ağlıyor. Firmalar Vergi ve sigorta borcuna çalışıyor. Üretici ne hammadde alabilmekte, ne üretim; ne de satış yapabilmekte. Fiyat tespiti yapılamıyor. Çünkü fiyatlar belli değil.

CAN ÇEKİŞİYORUZ ÇEKLER 3 AY ERTELENSİN

Ekonomik sıkıntılar yüzünden sanayici ve iş adamlarının kendisini aradığını ifade eden Yılmazkaya, “Normal düz kapıyı 700 TL ye yaparken şimdi 1500 TL ye yapıyoruz. 250 liraya aldığımız boya şimdi 750 lira olmuş. 70 liralık tiner 200 liraya çıktı. Can çekişiyoruz. Benzinin litresi 7 lira. Her gün çekler yazılıyor. Çekler 3 ay ertelensin. Düğünlerde bile artık altın takılmıyor. Faizler arttı! Herkes parayı bankaya yatırıyor! Kimse iş yapmak istemiyor. Seçimin erkene alınmasının sebebi ekonomik kriziydi miydi” diye veryansın ediyorlar. “Ak Partili, MHP’li, CHP’li, HDP’li, İYİ Partili olsun hiçbir işveren iyi değil. Baskılardan sesimizi çıkaramıyoruz” diyen işletmeler artık batıyoruz diye haykırıyor.

ESNAF FIRSATÇI OLMUŞ

Üretim yapıp istihdam sağlayan yada ihracat yapıp ülkesine kazanç getiren firmalarımız hammadde bulamıyor. Yükselen hammadde fiyatlarından daha fazla kazanç elde etmek için hammadde satışını durduran fırsatçı firmalar var. Dövizdeki yüksek artışla birlikte hammadde tedarikçileri mallarını, fiyat daha da artacak düşüncesiyle stokluyor. Stoklar bitene kadar alınan fiyata göre satılması için denetlemeler yapılmalı.

Elektrik ve doğalgazın sanayicinin en önemli girdilerinden olduğunun altını çizen Yılmazkaya, “Sadece sanayici için değil esnaf ve sanatkâr için de önemli maliyet unsurundan birisi enerji. Enerji kalemlerine gelen fiyat artışı domino etkisi yaratarak tüm mal ve hizmetlerin fiyatını artıracaktır.

Sanayicinin elektrik maliyeti yüksek, doğalgaz maliyeti yüksek, hammadde maliyeti yüksek, yakıt maliyeti yüksek, kredi maliyeti yüksek, dolar-Euro zaten yüksek, geriye ne kaldı; işçi maliyetleri. Çekini senedini ödeyemeyen sanayici, iş adamı, dün aldığı malı bugün alamayan işletmeci batmamak adına uzatmaları oynamak için işçi çıkarmaya başladı. Hükümetin zorluklar içinde ayakta durmaya çalışan sanayici ve üretici firmalarına destek olması ekonominin çarkları açısından büyük önem taşımaktadır.”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.