Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sanko Sanat Galerisi'nde resim sergisi

Ressam Prof. Dr. Zafer Gençaydın, Sanko Sanat Galerisi'nde açtığı 39'uncu kişisel resim sergisi, 1 Haziran'a kadar gezilebilecek.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2017 12:44
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 19:07
Kaynak: İHA
Sanko Sanat Galerisi'nde resim sergisi

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyeliğinden 2008 yılında emekli olan Prof. Dr. Gençaydın, sergisine ilişkin değerlendirmesinde, bilim ve sanatın meraklı insan işi olduğunu ve inansın sanat yoluyla kendisini ifade ettiğini söyledi.

İnsanın bilim yoluyla doğayı tanıyacağını belirten Prof. Dr. Gençaydın, "Bilimle sanat paraleldir. Bilim yokken sanat vardı. Bilim son 350-400 yıldır insan hayatında etkin bir rol oynuyor. Sanat ise insanlığın var oluşundan itibaren var. Sanat dinlerle yaşıttır. Bilimin sanattan öğreneceği daha çok şeyler var" dedi.

Prof. Dr. Gençaydın, sanatın, sanatçının ve bilim insanının birbirinden ayrı olmadığına dikkati çekerek, "Her bilimle uğraşan bilim insanı, her sanatla uğraşan sanatçı değil, düşünce ürünü olmayan hiçbir şey de sanat eseri değildir" diye konuştu.

Çocuklar dahil resim yapmanın insanın kendini keşfetmesi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Gençaydın, "İnsanın keşfetmesi evreni keşfetmesidir. Tarih boyunca bu böyle olmuştur. Sanat hayatın zorunlu devamdır. 'Sanatsız bir yaşam boş geçmiştir' Bu söz tamamen sanatçılara ait bir söz değildir. Gerçeğin ta kendisidir" ifadelerine yer verdi.

"Sanat insanoğlunun var olduğu günden beri var. Mağara resimlerinden bu yana yaşamı sürdürme aracıdır" diyen Prof. Dr. Gençaydın, şöyle devam etti:

"Benim için de yaşamı sürdürebilmektir. Mağaralarda duvara yapılan resimler aslında sanat yapmak için değil hayatı sürdürmek için yapılmıştır. Dekoratif ve estetik bir amaç gütmeyen bu resimler hayvan resimleriyle başlamıştı. Bu resimler genellikle av sahneleridir. Almanya, İtalya, Fransa, İsrail, Belçika, Hollanda, İsveç, ABD, Kuveyt, Pakistan, Avusturya, Bulgaristan, Kanada, İspanya, Belçika ve Güney Kore'de resmi ve özel koleksiyonlarda eserlerim bulunuyor. Bilime ve teknolojiye yapılan yatırım kadar sanata yapılacak yatırımlar da önemlidir. Sanatı güçlü olan toplumlar hep uygarlığa öncülük yapmıştır. Soyut düşünebilmek nesnel düşüncenin aşamasıdır."

Hiçbir alışveriş merkezinde böyle bir galeri görmediğine vurgu yapan Gençaydın, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yurtiçinde ve yurtdışında birçok karma sergiye katıldım ve ödüller aldım. Üç kitabım ve çok sayıda deneme ve araştırma yazıları yayınlandı. Ankara Resim Heykel, DYO, Anadolu, Hacettepe, Gazi, İstanbul Modern gibi müzelerde eserlerim yer alıyor. Sanko Sanat Galerisi'nde sergi açmaktan çok mutluyum. Özellikle soyut çalışan bir sanatçıyı böyle bir galeride konuk etmek ağırlamak son derece modern üst düzeyde bir sanat anlayışına ve estettik bir kültüre sahip olmak demektir.

"Sanatçı için resim, kişinin el yazısı gibidir ve iç dünyasının katıksız dışavurumudur. Almanya'da 'Yeni Vahşiler Grubu'yla başlattığım soyut dışavurumcu resim anlayışını ısrarlı bir şekilde sürdürdüm. Sanatçı, yaşama ve sanata dinamik bir süreç olarak bakmalıdır. Her şey devingen ve gerilim yüklüdür. Çalışmalarımda insan, doğa ve toplumsal olayların dramatiğini yansıtan öğeler ön plana çıkmaktadır. Bu sergide 15 adet değişik boyutlarda yağlı boya eserim var. Sergime ev sahipliği yaptığı için Sanko Sanat Galerisi yönetimine ve Sanko Ailesine çok teşekkür ederim."

Ressam Prof. Dr. Zafer Gençaydın'ın, 4 Mayıs'ta Sanko Sanat Galerisi'nde açtığı kişisel resim sergisi 1 Haziran 2017 tarihine kadar her gün 10.00 – 22.00 saatleri arasında gezilebilecek.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.