Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Şiddetin gerekçesi olamaz"

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2019 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 19:44
Kaynak: İHA
"Şiddetin gerekçesi olamaz"

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri Dilara Bacaksız, Bilsun Keretli ve Ayşegül Gültekin, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla yaptıkları açıklamada, kadınlara yönelik şiddetin insanlık suçu olduğunu söyledi.

 İMO Gaziantep Şubesi'nin kadın yönetim kurulu üyeleri tarafından yapılan açıklamada, 25 Kasım 1960 tarihinde Dominik Cumhuriyeti'nde diktatörlüğe karşı mücadele ettikleri için öldürülen Mirabel Kardeşlerin anısına, 25 Kasım gününün dünya ölçeğinde Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü olarak kutlandığı belirtildi.

ŞİDDET HER YERDE KOL GEZİYOR

Ülkemizin, kadına yönelik şiddetin dünya ölçeğinde en yüksek düzeylerde yaşandığı ülkelerden birisi olduğunun vurgulandığı ortak açıklamada, şöyle devam edildi:

"Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadına ve çocuklara yönelik şiddet devam ediyor. Kadınlarımız, evlerinde, işyerlerinde, sokakta daha doğrusu hemen her yerde şiddete maruz kalıyor hatta öldürülüyor. Öfke, şiddet ve saldırganlığın her şekli adeta kol geziyor. Sadece geçtiğimiz ay 36 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Yılın ilk 10 ayında öldürülen kadın sayısı ise 383'tür.

EKONOMİK VE SOSYAL SORUNLAR ŞİDDETİ KÖRÜKLÜYOR

Ülkemizde yaşanan ekonomik ve sosyal sorunlar, kadına yönelik şiddetin artmasında etkili oluyor. Uzun süreden beri devam eden ekonomideki durgunluk, en fazla kadınları etkiliyor. Ekonomideki durgunluk dolayısıyla kadın işsiz sayısı erkeklere göre daha hızlı artıyor. Bunun yanında kadınlar güvencesiz olarak ve zor şartlarda çalışmak zorunda bırakılıyor.Diğer taraftan kadınlara nafaka hakkında kısıtlamaları da içeren ikinci yargı paketi TBMM'de görüşülmeyi beklemektedir. Kadına nafaka kısıtlaması demek, kadını ölümüne eve mahkum etmektir. Kadını ikinci sınıf olarak gören bu anlayışı kabul etmek mümkün değildir.

KADINA ŞİDDET İNSANLIK SUÇUDUR

Kadına yönelik şiddeti, hayatın diğer alanlarında yaşanan şiddetten bağımsız ele almak, doğru bir yaklaşım olmamakla birlikte çözümü de zorlaştıracaktır. Bir insanlık suçu olan kadına yönelik şiddet, nerede, nasıl ve kim tarafından uygulanıyor olursa olsun, beslendiği kaynağı ortadan kaldırmak gerekmektedir. Şiddeti besleyen, onaylayan, meşrulaştıran zihniyeti değiştirmeden şiddeti yok etmek mümkün değildir. Şiddetin hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Şiddetsiz bir dünyada istiyorsak, kadın-erkek hepimiz bunun için mücadele etmeliyiz."

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.