Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sof Dağı TBMM’de

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Gaziantep’in akciğeri olarak bilinen Sof Dağı’ndaki taş ocaklarını TBMM gündemine taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2019 17:06
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 10:46
Kaynak: İHA
Sof Dağı TBMM’de

Son zamanlarda Kazdağları, Salda Gölü’nde yapılan doğa katliamlarının beraberinde Sof Dağı’na da dikkat çeken Kaplan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yanıtlaması istemiyle iki yazılı soru önergesi verdi.

Kaplan, “Sof Dağı, Gaziantep'in oksijen kaynağıdır, Gazi şehrimizin akciğeridir. Kaz Dağları neyse Sof Dağı Gaziantep için aynı önemdedir. Sof Dağı, rüzgâr yönünü belirleyen dağdır. Biliyorsunuz Gaziantep, çöl iklimine yakın, yazın sıcaklığı 45-50 derecelere kadar çıkan bir ildir. Sof Dağı, taş ocakları için tıraşlanırsa Gaziantep’in iklimi değişir, çölleşir, kuraklaşır. Hiçbir maden, Gaziantep’in ciğerini sökme nedeni olamaz. Hiçbir işletme Gaziantep’in doğasını değiştirmeye, iklimini bozmaya, doğasını katletmeye neden olamaz, olmamalıdır. Bu konuda her türlü mücadeleyi vereceğiz” diye ifade etti.

KAPLAN’DAN ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI FATİH DÖNMEZ’E SORULAR:

  • Gaziantep’in akciğeri olarak bilinen Sof Dağı’nda toplam kaç adet taş ocağı vardır? Bu firmalar hangileridir?
  • Şuan ihalesi beklenen, ya da ihale verilmiş ancak henüz kurulmamış kaç taş ocağı işletmesi vardır? Bu işletmelerin isimleri nelerdir?
  • Ruhsat almayı bekleyen kaç taş ocağı işletmesi vardır?
  • Faaliyet gösteren taş ocaklarının ruhsatlandırılması sırasında bölgede bulunan ağaç, yeşil alan, tarım arazileri ve içme sularının korunması için Bakanlığınız ne gibi tedbir ve önlem almıştır/almaktadır/almayı planlamaktadır?
  • İnsan sağlığını ve doğayı ciddi anlamda tehdit eden taş ocaklarının denetim ve kontrolleri nasıl yapılmaktadır?

BUGÜN DAĞIMIZI, DOĞAMIZI, YEŞİLİMİZİ KURTARAMAZSAK YARINIMIZ OLMAYACAK!

CHP’li Kaplan, son günlerde toplumda da büyük yankı uyandıran, kabul görmeyen doğa katliamlarını hatırlatarak şunları söyledi: “Kazdağları’nda altın için 195 bin ağaç kestiler. Türkiye’nin ciğeri Kazdağları’nı altına kurban ediyorlar. Türkiye’nin en temiz gölü, doğa harikası, Dünyanın en temiz 5. gölü Salda; başka yer yokmuş gibi Millet Bahçesi adı altında betona kurban gidecek. Doğa harikası, Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinen Salda gölünü ranta kurban ediyorlar. Uzun zamandır bölge halkının hukuki mücadelesini verdiği Gaziantep’in Sof Dağı’nı da taş ocaklarına kurban ediyorlar. Nefesimizi kesiyorlar, sağlımızla oynuyorlar, tarım faaliyetlerini bitiriyorlar, suyumuzu kirletiyorlar, iklimimizi değiştiriyorlar. Çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği doğamız, dağımız, yeşilimiz, suyumuzu hiçe sayıyorlar da talana, yalana, peşkeşe doymuyorlar!” dedi.

 

KAPLAN’DAN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MURAT KURUM’A SORULAR:

  • Sof Dağı’nda bulunan taş ocaklarının kaçında ÇED raporu vardır?
  • Sof Dağı’nda şu ana kadar yapılan taş ocakları için kaç ağaç kesilmiştir?
  • Taş ocaklarının bölge halkının sağlığı tehdit etmesi konusunda bugüne kadar ne tür önlem ve tedbir aldınız?
  • Taş ocaklarının doğayı ve doğada yaşayan canlıları tehdit etme konusunda bugüne kadar ve bundan sonra ne tür bir önlem ve tedbir almayı düşünüyorsunuz?
  • Bölge halkının sağlık sorunları yaşamasına, içme suları ve tarım alanlarının zarar görmesine, dağların fiziksel ve bitkisel yapılarının bozulmasına sebep olan bu taş ocaklarının kontrolleri ve denetimleri nasıl yapılmaktadır?
  • Yapılan denetim ve kontrollerden sonra Gaziantep bölgesinde kapatılan taş ocakları var mıdır? Varsa bu firmaların isimleri nelerdir?

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.