Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

SU SPORLARI FESTİVALİNE ÜCRETSİZ SERVİS!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 3'üncü Uluslararası Rumkale Su Sporları Festivali'ni izlemek isteyen vatandaşlar için, Cumartesi günü 08.30'da 15 Temmuz Demokrasi Meydan'ıyla Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Meydanı'nda ücretsiz serv

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2019 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 20:52
Kaynak: İHA
SU SPORLARI FESTİVALİNE ÜCRETSİZ SERVİS!

Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı Spor Şube Müdürlüğünce su sporları festivaliyle coşacak Fırat'ın incisi Rumkale, yine gündeme oturacak, yine ses getirecek. "Spor Dostu Kenti" kimliğine uygun projeleri hayata geçiren Gazi şehir, iki yıl önce Milli Dalgıç Şahika Ercümen'in, 40 metre derinliğe daldığı Rumkale Su Sporları Festivali'yle yeni bir etkinliğe yelken açtı!

Festivale; milli dalgıçlardan Derya Can, Yaren Türk'le, 2019 Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası'nda Dünya 2'ncisi Sümeyye Boyacı ve 3'üncüsü Sevilay Öztürk katılacak. Tarihi Rumkale; kano, açık yüzme, dragon bot yarışlarının yanı sıra dalış, su kayağı, jet ski, wakeboard, flyboard ve DJ performansıyla dikkatleri üzerinde toplayacak. Yarışmalarda; kadın ve erkekler 12 kategoride yarışacak.

RUMKALE HAKKINDA          

Gaziantep'in Yavuzeli ilçesi Kasaba köyünün yakınında bulunan Rumkale, Antik dönemden günümüze kadar Şitamrat, Kal-a Rhomayta, Hromklay, Ranculat, Kal-at el Rum, Kal-at el Müslimin, Kale-i Zerrin (Altın Kale) ve Rumkale gibi birçok isimle adlandırıldı. Kale, Nizip-Birecik Barajı gölünün oluşmasıyla doğmuş bir yarımadada konuşlandı. Hz. İsa'nın havarilerinden Johannes (Yuhanna)'in Roma döneminde Rumkale'yi mesken yaparak kayadan oyma bir odada incilin nüshalarını çoğalttığı rivayet edilir. 1279 da kaleyi kuşatan Memluklular bu aşamada kaleyi zapt edemedi. Ancak Memluklu sultanı Melik el-Eşref 1292 de Rumkale'yi tekrar kuşatarak, Rumkale'nin fethi gerçekleşti. Sultanın emriyle Suriye naibi Sancar Suca tarafından tamir ettirilen Rumkale, Kal'at el Müslimin adını aldı. Daha sonraları Kale-i Zerrin (Altın Kale) olarak adlandırıldı. Rumkale Memluklular zamanında yeniden uç kalesi olarak kullanılmışsa da, eski parlak dönemini bir daha yaşayamadı. 1516 da Osmanlıların eline geçen Rumkale, Halep Eyaleti'nin Birecik Sancağı'na bağlı bir kaza haline getirildi. 17'nci yüzyılda Evliya Çelebi, Rumkale'nin bir tepe üstünde sağlam bir kale olduğunu, dışarıda camii, hanı, hamamı ve küçük bir çarşısı bulunduğunu belirtir. Katip Çelebi de burasının bahçe ve meyvelerinin bolluğunu vurguladı. Rumkale; üç yanı zümrüt yeşili göl ve bunu çevreleyen dik, sarp kayalıklı tepelerle çevrili doğa ve insan harikası bir yer olarak tanımlanır.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.