Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Suriyelilere beleş hizmet!

CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, Suriyelilere sağlanan ücretsiz sağlık hizmetlerinin Türkiye’ye maliyetini Sağlık Bakanına sordu.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2018 11:09
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 00:43
Kaynak: İHA
Suriyelilere beleş hizmet!

Hastaneye giden Türk vatandaşlarının maaşından direkt kesilen 14 kalem fark ücretinin Suriyelilerden alınmadığının altını çizen Yılmazkaya, “bu adaletsizliği kendi vatandaşına uygulayan siyasi iradenin kime ve neye hizmet ettiği belli değildir” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Suriyelilerin vergisiz kazançlarını gündeme getiren Yılmazkaya, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması için verdiği yazılı soru önergesinde “serbest eczanelerden ilaçlarını alan Suriyelilerin Tedavi masrafları ile birlikte ilaç, protez, diş, gözlük, işitme cihazı gibi malzemeleri de ücretsiz karşılanmaktadır. Türkiye'ye sığınan Suriye vatandaşlar için ülkemizin yaptığı sağlık harcamaların toplam tutarı ne kadardır? Suriyeli mültecilerin sağlık harcamalarıyla ilgili giderleri hangi kaynaklardan karşılamaktasınız?” gibi maliyetlerin cevabını istedi.

2011 yılı Mart ayında Suriye’de başlayan iç savaştan sonra ülkemize sığınan Suriyeli sayısının 3,5 milyonu geçtiğini vurgulayan Yılmazkaya, Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma imkanlarının 2013 yılından itibaren genişletildiğini, bunun Türk Vatandaşlarına maliyetinin ne kadar olduğunu sordu.

Suriyelilerin sağlık harcamalarının Türkiye’ye maliyetini araştıran Yılmazkaya, sağlık Bakanı Koca’nın cevaplaması için verdiği önergede şu ayrıntılara yer verdi;

“2011 yılı Mart ayında Suriye’de başlayan iç savaştan sonra ülkemize sığınan Suriyeli sayısı 3,5 milyonu geçti.

Ülkemize sığınan Suriyelilerin üç temel ihtiyacı olan sağlık, barınma ve gıda ihtiyaçları çeşitli şekillerde karşılanmaktadır.

2013 yılında Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma imkanları genişletilmişti.

Hastanelere giden Suriyelilerin faturaları valiliklere gönderilmekte, ödemelerini Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılmaktadır. Uygulamaya giren protokol çerçevesinde doktordan reçete alan Suriyeliler serbest eczanelerden ilaçlarını almaktadırlar. Tedavi masrafları ile birlikte ilaç, protez, diş, gözlük, işitme cihazı gibi malzemeler de karşılanmaktadır.

Bu bağlamda;

1- Türkiye'ye sığınan Suriye vatandaşları için ülkemizin yaptığı sağlık harcamaların toplam tutarı ne kadardır? Uluslararası toplumun yaptığı katkı ne kadardır?

2- Sağlık Bakanlığı olarak, Suriyelilere yapılan sağlık harcamalarının yıllara ve illere göre dağılımı nedir?

3- Bu güne kadar kaç Suriyeliye poliklinik hizmeti verildi? Kaç tanesi hastanelere sevk edildi? Kaç Suriyeli ameliyat edildi? Bu yapılan işlemlerin yıllara ve illere göre dağılımı nedir?

4- Suriyeli mültecilerin sağlık harcamalarıyla ilgili giderleri hangi kaynaklardan karşılamaktasınız?

5- Suriyelilere uygulanan ücretsiz tedavi ve ilaç kapsamında bugüne kadar kaç kalem ilaç verilmiştir?”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.