Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Taşdoğan'dan bütçe konuşması

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2022 17:15
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 09:56
Kaynak: İHA
Taşdoğan'dan bütçe konuşması

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Gaziantep Milletvekili Doç.Dr. Ali Muhittin Taşdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) devam eden bütçe görüşmelerinde Sağlık Bakanlığı bütçesi üzerine konuşma yaptı. Gaziantep’te devam eden yatırımları da kürsü de dile getirdi. 

TBMM’de devam eden 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin, 5’nci turunda Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı bütçeleri görüşüldü.

Sağlık Bakanlığı bütçesi üzerine söz alarak kürsüye çıkan MHP Gaziantep Milletvekili Doç. Dr. Ali Muhittin Taşdoğan’ın gündeminde ise Nadir Hastalıklar ve Gaziantep’e yapılan sağlık yatırımları vardı.

‘ALLAH DEVLETİMİZE ZEVAL VERMESİN’

Büyük oranla çocukları etkileyen ve istemli kasların erimesine sebep olan SMA tedavisinde, devletin bilimsel olarak faydası ispatlanmış tüm tedavilerin ücretini ödediğini ifade eden MHP Milletvekili Taşdoğan, geçtiğimiz yıl genetik taramalara eklenen evlilik öncesi SMA taramasının da önemine değindi.

SMA Hastalığına Türkiye’de her 6 bin doğumda bir rastlanıldığını söyleyen Gaziantep Milletvekili Doç.Dr. Ali Muhittin Taşdoğan, “Dünyada tanımlanmış 6 binin üzerinde nadir hastalık olduğu bilinmekte ve nadir hastalıklardan muzdarip 400 milyon kişi bulunduğu düşünülmektedir. Ülkemizde akraba evliliği oranının dünya ortalamasından daha fazla olması sebebiyle, bu oranın daha da yüksek olduğu tahmin edilmektedir. Bu hastalıklardan biri olan, Spinal Musküler Atrofi, yani SMA; sinir hücrelerini etkileyen kalıtsal ve ilerleyici bir kas hastalığıdır. Hastalık istemli kasların erimesine yol açıyor. Bazen yemek yemeyi ve nefes almayı dahi zorlaştıran güç, bazen de ölümcüldür. Hastalığa dünyada her 10 bin doğumda bir, Türkiye’de ise her 6 bin doğumda bir rastlanıyor. Bu sebeple evlilik öncesi SMA taraması ve diğer nadir hastalıklarla ilgili taramalar büyük önem taşımaktadır. Bizimde Genel Kurul’da, komisyonda ve çeşitli mecralarda dile getirmiş olduğumuz, aynı zamanda MHP olarak desteklediğimiz, SMA gibi genetik geçişli hastalıkların önlenmesine yönelik, evlilik öncesinde çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesini amaçlayan tarama programı, dünyada sayılı ülkelerin yapabildiği genetik taramalara eklenmiştir.   Aile hekimliklerinde ücretsiz olarak 27 Aralık 2021 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlanmıştı. Bu tarama testi, ardından gerekirse Preimplantasyon genetik tanı yöntemiyle ve bebeğin SMA'lı doğmaması için tüp bebek yönteminden yararlandırılıyor. Tüp bebek tedavisini de çiftler, yine ücretsiz olarak yaptırabiliyorlar. Yeri gelmişken SMA Tedavisi için şunu belirtmekte de fayda vardır; Allah devletimize zeval vermesin! Bilimsel olarak faydası ispatlanmış tüm tedavileri ödemektedir. Kamuoyunu yanıltıcı, bilgi ve kampanyalar ise bilimsellikten uzak, ilaç kartellerinin manipülasyonlarından başka bir şey değildir. Bundan sonra da kanıta dayalı olarak ispatlanmış tüm tedavileri devletimiz karşılayacaktır. Zira 40 asırlık devlet felsefemizin temelinde ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ düsturu vardır” dedi.

“GAZİANTEP’İN SAĞLIK YATIRIMLARI HIZLANDIRILMALIDIR”

MHP Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan, konuşmasının devamımda ise Gaziantep’te devam eden sağlık projeleri ve bazı talepleri dile getirerek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya iletti.

Gaziantep’te devam eden projelerin hızlandırılması hususunu da vurgulayan Gaziantep Milletvekili Taşdoğan, “Sözlerime Gaziantep’te devam eden sağlık projeleri konusundaki birkaç hususu dile getirerek devam etmek istiyorum; Mayıs 2021 tarihinde yapımına başlanan 25 Aralık Devlet Hastanesi 300 Yataklı Ek Bina projesi durmuştu. Fakat geçtiğimiz günlerde Ek Bina İkmali Yapım İhalesi, açık ihale usulü ile yeniden gerçekleştirildi. Yakın zamanda yer teslimi yapılarak inşaat kaldığı yerden devam edecektir. Yapımı tamamlandığında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük hastanesi özelliğini taşıyacak olan, Bin 875 yataklı Gaziantep Şehir Hastanesi’nde, 2023 yılının Mayıs Ayı’nda tamamlanmak üzere yoğun çalışmaların devam ettiği bilgisini de vermek istiyorum. Bu hususta da şehrim ve şahsım adına bir kez daha teşekkür ediyorum. Gaziantep L1 Hizmet Tipi Halk Sağlığı Bölge Laboratuvarı da Sağlık Bakanlığımızın yatırım planında yer almaktadır. Bu projenin yapım ihale sürecine geçilebilmesi için yatırım ödeneğinin çıkarılarak, gerekli ihale sürecinin başlaması şehrimiz için önemlidir. Oğuzeli ilçemize yapılması planlanan ve yatırım programına alınan 50 yataklı devlet hastanesinin proje ihalesi yapılarak proje çizimine başlandı. Bölge için oldukça önemli olan bu çalışmada emeği geçenlere teşekkür ediyor, şehrimize ve Oğuzeli’nde yaşayan hemşerilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Görüştüğümüz Sağlık Bakanlığı bütçesinin hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, hepinize şifalı günler diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.