Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“TİYATRONUN GELİŞMESİ İÇİN ALT YAPI OLUŞTURULMALI”

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2017 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 01:49
Kaynak: İHA
“TİYATRONUN GELİŞMESİ İÇİN ALT YAPI OLUŞTURULMALI”

2009'da kurulan 'Çeled Uşaglar' adlı tiyatro grubunun Sanat Yönetmeni Orhan Uslu Gaziantep’in tiyatro geleneğini anlattı. Gaziantep’te tiyatro sanatında en büyük sorunun alt yapı yetersizliği olduğuna dikkat çeken Uslu, son dönemlerde Gaziantep’te tiyatroya ilginin arttığını fakat tiyatro sanatında alt yapının yetersiz olmasından dolayı tiyatronun yeterli düzeyde Antep’te gelişemediğini söyledi.

“GAZİANTEP SANAT ŞEHRİDİR”

2009'da kurulan 'Çeled Uşaglar' adlı tiyatro grubunun Sanat Yönetmeni Orhan Uslu Gaziantep’in tiyatro geleneğini Güncel gazetesine anlattı. Gaziantep’te tiyatro sanatının geleneğini anlatan Uslu, "Gaziantep sanat şehridir. Geçmişten gelen bir sanat kültürü vardır. Bin yıllardır süregelen aslında bir sanat şehridir. Eskiden Gaziantep'in ismi Hantap’dı. Yani hanlar şehri anlamına geliyordu. Çünkü bu şehirde han çoktu. Ticari merkezi olduğu için de tüccarlar gelip burada haftalarca, aylarca kalırlardı. Hanlarda da akşamları eğlence düzenlenirdi. Türkiye'nin ilk çok sesli müziğe geçiş noktası da Gaziantep’tir. Hikâyeciler olurdu. Yüksek yerlere çıkarak insanlara hikaye anlatıp eğlendirirlerdi. Gaziantep'in sanat altyapısı oradan gelmektedir. Yakın tarihimize gelirsek de 1895 yılında Gaziantep'te ilk kurulan tiyatro ekibi Marifi Ahali Cemiyeti adı altında bir tiyatro ekibi vardı. Gaziantep de böyle tiyatro faaliyetleri yapılmaya başlandı. 1945- 1950 yılına geldiğimiz zaman Gaziantep'te 4-5 tane yerel tiyatro ekibi vardı. Yani hepsinin salonları ayrı her akşam bütün salonlar dolup taşıyor ve her akşam oyunlar oynanıyordu. 1970'li yılların sonunda 1980'li yılların başında başlayan aşırı göçten dolayı Gaziantep'te Antepliler sosyal hayatı biraz geriye çektiler. Yani sadece sinemaya gitmeye başladılar. Tiyatro ekipleri iş yapmamaya başladı. 1980 ile 1990 yılları arasında tiyatro gerilemeye başladı. Daha sonra Şehir Tiyatroları ile bahçeye kapatmaya çalıştılar ancak yetersiz kaldı. Günümüzde gelirsek şu an zaten Şehir Tiyatroları kapatılmış durumda. Devlet tiyatrosunun zaten ekibi yok. Şu an şehirde tiyatro anlamında faaliyet gösteren maalesef tek ekibiz. Aslında tek olmamız bizi üzüyor. Bu şehir yaklaşık 3 milyonluk bir şehir ve tiyatro alt yapısının daha da gelişmesi gerekiyor. Alt yapıyı oluşturmadan üst yapıyı zaten oluşturmuyorsunuz. Bu nedenle çekirdekten yetme oyuncuların yetişmesi ve sanat merkezlerinin çoğalması gerekiyor. İnşallah bizde bu çarkın içinde bir dişli olarak vazifemizi yaparız diye düşünüyorum” dedi.

“TİYATRO BİR KÜLTÜRDÜR”

Uslu tiyatronun sadece eğlence amaçlı olmadığını fakat Gazianteplilerin gülmeyi çok sevdiğini bundan dolayı oyunlarında mizahı ön plana çıkarttıklarını ifade ederek, " Tiyatro aslında ilk bakışta eğlenceymiş gibi görünse de tabi ki öyle değil. Çünkü tiyatro bir kültürdür. Tabi ki komedi oyunları, dram oyunları ve mesaj içerikli oyunları da oynayabiliriz. Fakat insanlar eğlenmek ya da gülmekle alakalı birşey değil. Fakat bizim Çeked Uşagları ekibinin genel yapısına baktığımız zaman biraz daha komedi ağırlıklı bir ekibiz. Bunun sebebi de biz Gaziantepliler olarak gülmeyi çok seven insanlarız. Bundan dolayı da biz oyunlarımız da mizahı ön plana çıkartıyoruz” ifadelerini kullandı.

“SİNEMALAR TİYATRONUN YERİNİ ALDI”

Uslu, günümüze insanların sinemaya daha çok ilgi gösterdiğini dile getirerek, “Sinemaya insanlar tiyatroya göre daha çok rağbet gösteriyor. Fakat tiyatro seyircisi için tiyatronun yeri bir başkadır. Yani şehrimiz de kemikleşmiş bir tiyatro seyircisi vardır. Bunlar için tiyatronun yeri farklıdır ama günümüze baktığımız zaman sinema salonları dolup taşıyor. Elbette bunun sebepleri var. Birincisi şehrimizde tiyatro anlamında yeteri kadar sanatsal faaliyet olmadığı için ve salonlarımızın yetersiz olmasıdır. İkincisi ise tiyatro ayda bir akşamları oynanırken sinema da zaman kısıtlaması olmuyor. Fakat tiyatronun havası insanlar için hep başka olmuştur. İzleyiciler oyuncularla birebir temas halinde oluyor , iletişim kurabiliyor” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLARIN VE AİLELERİN TİYATROYA İLGİSİ ARTTI”

Uslu konuşmasının devamında çocukların ve ailelerin tiyatro ilgisinin arttığını vurgulayarak, " şu an günümüzde tiyatroya olan ilgi arttı. Hemen hemen her gün aileler çocuklarının elinden tutup çocuklarına tiyatro öğretmek için yanımıza geliyorlar ve çocuklarının oyuncu olmasını istiyorlar. Özellikle geçmişte tiyatroda bayan oyuncu bulmak zordu. Fakat şuan benim bayan oyuncu sayım erkek oyuncu sayısından iki kat fazla. Son yıllarda televizyonlarda özellikle tiyatro programlarının çoğalması insanların tiyatroya olan ilgisini arttırıyor. Çeled Uşagları olarak biz yaklaşık 8 yıldır bu şehirde sanat yapıyoruz. Tabi ki insanların çocuklarına sanata yönlendirmesi adına da bizim de küçük de olsa bir katkıda bulunduğumuzu düşünüyorum” dedi.

“SANATLA ÇOCUKLARIMIZI KAZANABİLİRİZ”

Uslu tiyatro alanında yaşanan sıkıntıları da dile getirerek, " Tiyatro anlamında çok sorun var. Bizim en büyük sorunlardan bir tanesi az önce de bahsetmiştim altyapı sorunu var. Yani kültür merkezleri yetersiz. Mesela şuan Gaziantep'te 3 tane üniversitemiz var. Fakat hiç birinde tiyatro bölümü yok. Üniversitelerde tiyatro bölümü olması gerekiyor. Okulların özellikle tiyatro anlamında elle tutulur çalışmalar yapması gerekiyor. Milli Eğitim Müdürlüğümüzün bunlarla ilgili çalışmalar yapması gerekiyor. Çünkü ağaç yaşken eğilir. Eskiden Gaziantep'te sadece Şehir Tiyatrosu vardı ve 18 yaşından küçükleri almıyorlardı. Bu nedenle de yeterli olmuyor. Bundan iki üç yıl önce Büyükşehir Belediyesinin desteği ile Gaziantep'te liseler arasında bir Tiyatro Festivali düzenledik. Gaziantep'te nereden baksanız dünya kadar lise var. Bu kadar lisenin içerisinde sadece 8-9 tane okul festivale katıldı. Bunun nedeni ise eğitimciler sorumluluk almaktan kaçınması oluyor. Eğitimler sadece okullarda verilen derslerle olmuyor. Tiyatro da bir eğitimdir. Sanatla da çocuklarımızı kazanabiliriz. Çünkü bu şehir günümüze kadar bir çok sanatçılar yetiştirmiştir. Bunlardan bir tanesi ise Nejat Uygur oluyor. Alt yapıyı okullarda güçlendirmemiz lazım. İlkokul, ortaokul ve liselerde sanatsal faliyetleri coğaltmamız gerekiyor. Çünkü sanatla yoğurulan insanlar suça da buluşmayarak sanatla uğraşırlar. Hatta bunun için suç oranı yüksek olan mahallere daha eğilmemiz gerekiyor. Yani orada yılda iki üç tane çocuğumuzu topluma kazandırırsak bu bizim için bir kardır” ifadelerine yer verdi.

“TÜRKİYE'DE BİR İLK GERÇEKLEŞTİRDİK”

Uslu, Celed Uşagları olarak yaptıkları projelerle bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade ederek, " Biz şu anda tiyatro okulumuzu kurduk. Projelerimizin en önemlisi burada sanatçı yetiştirmek. Bu zamana kadar birçok projeyi hayata geçirdik. Mesela Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik ve Down Sendromlu çocuklarımıza tiyatro eğitimi verip sahneye çıkardık. Bu Türkiye'de bir ilk oldu. Fiziksel engelli kardeşlerimize tiyatro eğitimi verdik ve onlara sahneye çıkardık. Şuanda ise sağır ve dilsiz kardeşlerimize eğitim vererek sahneye çıkaracağız. Hayata çok projeler geçirdik. Celed Uşakları olarak bizim projelerimiz hiç bitmez. Şu anda sinema filmi düşüncemiz var. Televizyon dizisi düşüncemiz var. Bununla birlikte tiyatro gösterilerimiz sistematik olarak devam ediyor. Ticaret il müdürümüze meslekleri tanıtmak adına bir konu üzerinde çalışıyoruz. Valimizin izni ile de bu projeyi hayata geçireceğiz. Bizim yedi tane ilçemiz var. Her ilçenin belediye bünyesinde bir tiyatro ekibi olsun istiyorum. Gönüllü olarak biz de ilçelere giderek eğitim vermek istiyorum. Yılda bir defa da tiyatro festivali yapalım. Benim en büyük hayallerim den biri bu ve bu hayalimi gerçekleştirmek için de Büyükşehir Belediyemizle çalışmalar yapıyoruz. Yani sadece merkez de değil ilçelerimize ve köylere sanatı götürmeyi çalışıyoruz” dedi.

“TİYATRO HAYATIMI DEĞİŞTİRDİ”

Uslu, tiyatronun hayatını değiştirdiğini dile getirerek, "Tiyatroya 11 yaşın da başladım. Tiyatro benim hayatımı değiştirdi. Hem tiyatro hem de müzik hocamı olan Osman Dinç hocam bizi tiyatroya teşvik etti. Yani bugün biz buralara geldiysek beni 11 yaşında tiyatroya başlatan Osman hocanın sayesindedir. Bu benim hayatımın dönüm noktasıdır. Tiyatro eğitimi aslında sahneye çıkıp Sadece oyun oynamak değildir. Tiyatro bir çocuğa özgüven, insanlarla diyaloğu, kişisel gelişimi, okumanın ve araştırmanın önemini katıyor” şeklinde konuştu.

“SEYİRCİLERLE GÖNÜL BAĞI KURDUK”

Uslu son olarak Gaziantep’in sanata ihtiyacı olduğunu ve seyircilerle gönül bağı kurduğunu söyleyerek,” Çeled Uşagları 2009 yılında kuruldu. Yaklaşık 500’e yakın oyun oynadık. Gaziantep’te biz seyircilerle gönül bağı kurduk. Çünkü biz sahneye çıktığımız zaman rol yapmıyoruz. Kendimizi oynuyoruz. Çünkü biz bu memleketin çocuğuyuz. Özellikle bu şehir de kalmamın sebebi ise benim şehrimin bu sanata ihtiyacı var. Bizim amacımız burada sadece güldürmek değil. Gaziantep dışında diğer illerden de oldukça ilgi var. Geçen yıl İstanbul'da oynamış olduğumuz oyunda 7000 seyirciyle bir araya geldik. Buda Türk tiyatro tarihinin seyirci rekoru olarak kayıtlara geçti. İstanbul'a gittiğimiz zaman anlıyoruz ki Gaziantep dışında da çok seyircimiz varmış. Bunun dışında da on günlük bir Türkiye turnesine çıktığımız zaman bize vatandaşların çok ilgili olduğunu görüyoruz. Yaptığımız çalışmaların karşılığını manevi anlamda alıyoruz. Bizim için de önemli olan budur zaten . Gazianteplilerin sevgisini ve duasını almak bizim için zaten kâfidir ve bizim en büyük güç kaynağımız budur. Bunun dışında maddi gelirimiz yeterli değil ama kendi gücümüzle ilerlemeye çalışıyoruz. Bu işi hiç bir zaman para için yapmadık. Severek yaptık” diye konuştu.

HABER: BERNA TORUN

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.