Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Turizmde güçbirliği

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2017 19:07
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 00:12
Kaynak: İHA
Turizmde güçbirliği

GAP İdaresi tarafından yürütülen “GAP Bölgesi Turizm Odaklı Tanıtım ve Markalaşma Projesi” kapsamında tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, “Gaziantep’te tarih var, kadim şehir, doğa var, gastronomide Yaratıcı Şehirler Ağı’ndayız” dedi.

Bir otelde gerçekleşen “GAP Bölgesi Turizm Odaklı Tanıtım ve Markalaşma Projesi” tanıtım toplantısına Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Ali Gür, Gaziantep Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet Bülent Öztürk, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ile Çevre Kültür ve Turizm Koordinatörü Mehmet Suphi Özer ve çok sayıda davetli katıldı.

“GAZİANTEP’TE TARİH VAR”

Toplantıda konuşan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya Gaziantep’in turizmde de yaklaşık 3 yıldan beri dinamik bir şehir olduğunu vurgulayarak, “Biz hep şehirlerin rekabetinden bahsediyoruz. Gaziantepliler olarak da 2015’te Dünyada en rekabetçi ilk 7 şehirden birisi Gaziantep, diyoruz. Artık ülkelerin değil şehirlerin rekabeti ön plana geçti diyoruz. Turizmde de yaklaşık 3 yıldan beri Gaziantep, dinamik bir şehir. Göbeklitepe’den önce dünyanın en eski 8. Şehri diye övünüyoruz. Biz turizmden olabildiğince fazla kaynak almamız ve sektörümüzün güçlü olması için çabalıyoruz. Gaziantep’te tarih var, kadim şehir, doğa var, gastronomide Yaratıcı Şehirler Ağı’ndayız. Her şeyimiz var, turizm firmalarıyla yapılan destinasyonda tek başına ‘Gaziantep’e Cuma gelsin, pazar gece ayrılsın’ diyerek gastronomi odaklı atak yaptık. Bölge olarak hareket ettiğimiz zaman çok avantajımız var” ifadelerine yer verdi.

“KOMŞU İLLERE GİDİLMELİ”

Yerlikaya konuşmasının devamında ise Gaziantep’e gelen vatandaşların çevre illere de gitmesi gerektiğine değinerek, “Gaziantep’e gelen vatandaşlarımızın 5 günü varsa, 2 gününde de Şanlıurfa’ya, Adıyaman’a gitmesi lazım. Komşumuz Şanlıurfa ile 7 yıldan beri yaklaşık 1 milyon muhacire ev sahipliği yapıyoruz. Bunun bize getirileri, külfetleri var. Bölücü terör ile ilgili imtihanımız var. Fakat son 2 yıldan beri ciddi mesafeler kaydettik. Bütün bunlara rağmen bir araya gelip şehirleri harmanlayıp bölge illerini bütün sayarak marka değerimizi Mezopotamya ismi altında toplayıp bütün belediyeler, STK’lar, kurumlar ile hep beraber el birliği yaparak yola koyulabiliriz. Bu yıl bunun lansmanı yapılacak ama GAP İdaresi’nin ev sahipliğinde 9 vilayette kendimize bir lansmanını yapalım. 2015’in 5. ayıyla 2016’nın 7. ayına kadar DEAŞ belasıyla uğraştık. 2015’in yaz tatilinde ve 2016’nın 7.ayına kadar Bakırcılar Çarşısı’nda kimse yoktu. Esnaf kan ağlıyordu. Ama 2016 ile 2017 rakamlarına baktığımız zaman, yerli turist sayımız yüzde 40 oranında artmış. 2 milyon 330 bin uçuş sayımız var. Yılbaşına kadar 2 milyon 600 bini geçmesini bekliyoruz. Kamu asayişi ile ilgili bir problem olmadığı zaman bizi kimse tutamayacak” ifadelerini kullandı.

İÇ TURİZMDEKİ ALGI İLE İLGİLİ GAYRET GÖSTERMEMİZ LAZIM

Vali Yerlikaya konuşmasını şöyle sürdürdü; “Hafta sonu Gaziantep’e gelip Bakırcılar Çarşısı’nda gezilebilir, bir yemeni satın alıp, lezzetlerimiz tadılıp çevre şehirlere gidilebilir. Gaziantep’te her ekonomik seviyeye uygun otel odalarımızda ve salonlarımızda sıkıntılarımız var. Otellerle ilgili teşvik yapılması lazım. Mayıs ile Eylül ayları arasında otellerin doluluk oranları ve kapasitelerine bakalım. 3 katı oda sayısına ihtiyacımız var. Öncelikle iç turizmdeki algı ile ilgili gayret göstermemiz lazım. 2015-2016 zaman diliminde çektiğimiz sıkıntıdan sonra Büyükşehir Belediye Başkanımız ‘Şimdi Gaziantep’e Gitme Zamanı’ sloganını buldu. İstanbul’daki bütün billboardlarda uçak seferleri indirimli hale getirildi. Öyle günler oldu ki uçakta yer yok, lokantalar dolup taştı. Biz bu durumun bölgedeki illerde de olmasını istiyoruz. Bu noktada bize düşen bütün şehirlerle rekabet ederek değil, ‘birbirimize muhtacız, komşuyuz’ ruhuyla şahlandırmak.”

“BÖLGEYİ GÖRÜLÜR HALE GETİRECEĞİZ”

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil GAP Bölgesi Turizm Odaklı Tanıtım ve Markalaşma Projesi ile bölgeyi baştan başa Mezopotamya markası altında görülür bir hale getirmek istediklerini belirterek,“ Destansı toprakların değerlerine sahip çıkan bir proje ile karşınızdayız. Bugün taşına, toprağına, insanına destek olduğumuz GAP Bölgesini vazgeçilmez bir hale getirmek amacıyla hazırladığımız projemizi anlatmak üzere sizlerle bölgenin dünyaya açılmasını sağlayacak Mezopotamya’nın geldiği aşamayı paylaşmak istiyoruz. Paylaşmak istiyoruz, çünkü biz GAP İdaresi olarak bu çalışmayı sürdürürken ancak sizin katkı ve çabanızla turizme odaklı tanıtım projemizin yarattığı restorasyonun yani Mezopotamya’nın 2023 Türkiye’sinin vazgeçilmez turizm markası haline getireceğine inanıyoruz. İnsanlık tarihinin uzun ve mümkünse eğer bu mevkide ilk zanaatkar, ilk çiftçi ve hatta ilk şehir plancı belki de ilk girişimci, ilk tarih yazıcısı yetiştiren bu topraklarda Mezopotamya ile başlanabilir. Bugünlerde sık sık sözünü duyduğumuz iki sözcük olan girişimcilik ve yenilikçilik ilk bu toprakların ilk insanları içinde kullanılabilir. Belki de tarihin ilk bilgecisi bu topraklarda yetişiyor. Düşünün tekerlekli arabayı icat ediyor, buğday ekiyor, zamanı yıl bazında tanımlıyor, ağırlık ölçülerini kullanıyor. Bu toprakların tamamında ilk yenilikçilerin ve ilk girişimcilerin başarısı var. Çalışma yöntem ve araçları bizimkine benzemese bile atalarımızda tıpkı bizler gibi güzel bir gelecek için çalıştılar. Bizde onlarca yıldır GAP kurumu olarak hem sektörel hem de insan kaynakları açısından gelişmesi için çalışıyoruz. Başkanlık olarak tüm yatırımları üstleniyor. Araştırma, geliştirme ve tanıtım çalışmaları yapıyoruz. Bu çerçeve de 2014 yılı itibari ile bölge turizminin geliştirilmesi amacıyla GAP Bölgesel Turizm olarak tanıtım ve markalaşma projesini hayata geçirdik. Bilindiği gibi turizm ulusal ve uluslararası ölçekte ürettiği değerlerle hem ekonomik hem de sosyal olarak halkında destekleyici sektörlerin başında geliyor. Rakamlar bile bu sektörün büyüklüğünü ortaya koyması açısından son derece çarpıcı. Şöyle ki; Geçtiğimiz yıl 1.2 milyara aşkın turist dünyanın çeşitli noktalarını ziyaret etmiştir. Tarihler 2030’u gösterdiğinde bu rakamın 1.8 milyara ulaşmasını bekliyoruz. Biz projemizle bölgeyi baştan başa Mezopotamya markası altında görülür bir hale getirmek istiyoruz. Projemizde sürdürülebilir yasasına uygun olarak bütün değerleri bölgesel, ulusal ve uluslararası bir platformda tanıtılmasını, turizmin sosyal ve kültürel ekonomik etkilerinin yükseltilmesini, turizmin alt yapısının korunmasının ve eğitilmesini, turizm yatırımlarını ve bölgesel olarak istihdamın artırılmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

“TURİZMDE FİZİKİ ALT YAPIYA DESTEK VERDİK”

Çevre Kültür ve Turizm Koordinatörü Mehmet Suphi Özer ise bölgedeki yaşanan olumsuzluklar nedeniyle turizme ait fiziki alt yapının geliştirilmesine destek vermeye başladıklarını söyleyerek “ Bildiğiniz üzere idaremiz GAB Bölgesinin kalkınması için tün sektörler üzerinde yenilikçi projelere destek vermiş ve buna önderlik etmiştir. Biz de Çevre Kültür ve Turizm Koordinatörlüğü olarak bölgemizin zengin kültür ve turizm yapısını geliştirmek amacıyla şimdiye kadar kültür ve turizm alanında projelere destek verdik ve destek vermeye devam ediyoruz. Bu projelerimiz GAP Bölge Kalkınma İdaresinin başkanlığında 2005 yılında Avrupa Birliği Türkiye Federasyonu ile ortaklaşa başlattığımız GAP Bölgesi Kültürel Mirasın Geliştirilmesi ile başlamış olup bu proje kapsamında bölgemizde toplam 32 proje ile destek sağlanmıştır. Daha sonra bakanımızın talimatları ile Güneydoğu Anadolu GAP Bölge Projesi ile çalışmalara başlanmış ve 2011 yılında tamamlanmıştır. Bu proje hazırlanırken tüm görüşler alınmış ve ona göre değerlendirmelere yapılmıştır. Bu proje kapsamında Güneydoğu Anadolu’nun bölgesinin yeniden tanıtım ve markalaşma ihtiyacı göz önünde bulundurularak GAB İdaresi olarak 2014 yılında GAB Bölgesi Turizm Odaklı ve Markalaşma projesi başlatıldı. Bu proje kapsamında ilk olarak bölge müdürlüğümüzde teknik destek ekibimizden oluşan proje ofisimizi kurduk. Bu proje ofisindeki arkadaşlarımız bölgedeki gerekli araştırma ve incelemeleri yaptıktan sonra bir plan hazırlığı içerisine girdiler. Daha sonra ilgili tüm kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak eylem planı tamamlandı ve bu çerçeve içerisinde çalışmalarımıza başladık. Maalesef o günlerde bölgemiz de ve sınır bölgesinde yaşanan olumsuz şartlar nedeniyle bölgedeki turizm durma noktasına geldi. Bizde proje ekimiz olarak bu olumsuz şartlar giderilene kadar ve ülkedeki etkisi azalana kadar kendi alt yapımızda ağırlık verdik. Daha sonrada 2016-2017 yılı itibari ile bölgedeki turizme ait fiziki alt yapının geliştirilmesine yönelik projelere destek vermeye başladık. Bundan sonra da destek vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından “GAB Bölgesi Turizm Odaklı Tanıtım ve Markalaşma Projesi” hakkında sunumlar gerçekleştirildi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.