Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Türkiye büyümeye devam ediyor”

Gaziantep Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü Nejat Koçer, finansal saldırılara ve spekülatif ataklara rağmen Türkiye'nin üretmeye, istihdam yaratmaya, ihracata, büyümeye ve kalkınmaya devam ettiğini kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 17.12.2018 14:37
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 19:30
Kaynak: İHA
“Türkiye büyümeye devam ediyor”

Koçer, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2019 yılı bütçesi üzerinde AK Parti Grubu adına söz aldı.

Koçer, bölgesinde ve dünyada siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerini geliştiren Türkiye'nin küresel alanda önemli bir merkez haline geldiğini söyledi.

Kasım ayında 168 milyar dolarlık ihracat ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaşıldığını vurgulayan Koçer "İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 96,3 düzeyine yükseliyor, kur ve faiz dengesi sağlanıyor, güçlü dış ticaret rakamlarıyla birlikte ekonomik güven artış gösteriyor." dedi.

Uygulanan kararlı ve akılcı politikalarla Türkiye'nin İş Yapma Kolaylığı Endeksinde 190 ülke arasında 43. sıraya yükselmeyi başardığını ifade eden Koçer " Bu durum, Ülkemizin, ekonomik alanda uluslararası düzeyde rekabet gücünün artması açısından son derece önemli bir gelişmedir. Türkiye'nin dünden ve bugünden çok daha farklı, çok daha ileri bir noktaya ulaşması için; sağlıktan eğitime, turizmden sanayiye her alanda belirlediği yeni ve büyük hedefleri vardır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız da bu hedeflere uygun bir vizyonla, yatırımcı dostu politika ve hamleler gerçekleştiriyor. Teknoloji, tasarım, markalaşma ve inovasyona dayalı üretime hız kazandırıyor. Türkiye artık teknolojiyi takip eden ülke olmaktan çıkarak teknolojiyi tasarlayan ve üreten bir ülkeye dönüşmeye başlamıştır. Yüksek teknolojili ürünlerin üretimindeki yüzde 8,7 lik artış, kısa zamanda ürettiğimiz teknolojiyi geliştirerek, ihraç eden ülke konumuna ulaşacağımızı gösteriyor. Özel sektöre, girişimcilere ve KOBİ'lere verilen, teknoloji ve Ar-Ge'yi teşvik eden desteklerin üretime dönüştüğünü memnuniyetle görüyoruz. TÜBİTAK'ın son yıllarda 16 bin projeye 8 milyar liralık kaynak kullandırması, Türkiye'nin özellikle sanayi alanında ihtiyacı olan yapısal ve dijital dönüşüme hız kazandırıyor. Sanayi Bakanlığımız TÜBİTAK destekleriyle geleceğin bilim insanlarının ve teknoloji girişimcilerinin ortaya çıkmasına katkı sağlıyor. Bu süreçte Ar-Ge, inovasyon ve patentin önemini kavrayan firmalarımız markalaşmada önemli başarılara imza atıyorlar. Dünya genelinde geçen yıl yüzde 5,8 artış gösteren patent başvurusu ülkemizde yüzde 24,9 artış göstermiş Marka tescil başvurusu yüzde 8,94 artışla 247 bine ulaşmıştır. Türkiye, Avrupa'da marka başvurusunda birinci, tasarımda ikinci sıradadır. Ülkemizde, 54 bin çalışanıyla 1038 Ar-Ge merkezi 5 bin çalışanıyla 283 tasarım merkezi inovatif projeler için faaliyetlerini sürdürmektedir. Savunma Sanayimiz yüzde 65 milli ve yerlilik oranıyla art arda yüksek katma değerli ürünler geliştirip üretirken Ülkemiz, savunma sanayiinde söz sahibi bir ülke haline gelmiştir. 6,7 milyar dolar ciro ve 2 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek savunma, havacılık ve uzay teknolojisi alanlarında küresel bir güç haline gelmiştir. Nitelikli insan gücümüze güç katmak, bilim insanları başta olmak üzere tersine beyin göçünü başlatmak için hazırlanan Uluslararası Lider Araştırmacılar Programını ülkemiz adına çok önemsiyor ve bu projeyi takdirle karşılıyorum. Sanayi Bakanlığımızın, sanayide dijital değişim ve dönüşümü sağlamak için başlattığı yeni projesini katma değerli ve yüksek teknolojili üretim için önemli bir fırsat olarak görüyorum.

Türkiye'nin en büyük OSB'ne sahip ihracatta 6. büyük şehri olan Gaziantep'in de aralarında olduğu 5 pilot ilimizde model fabrikaların kurulmaya başlanması sanayimiz adına büyük bir vizyon değişikliğidir. Bu model fabrikalar sayesinde KOBİ'lerimiz; operasyonel verimliliklerini arttıracak, dijital dönüşümle birlikte rekabet üstünlüğü elde edeceklerdir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ülkemiz sanayisinin, teknoloji üreterek ve üretenlere destek olarak gelişmesi yönünde önemli faaliyetlerde bulunuyor. Bu önemli faaliyetler başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sanayi Bakanımız Mustafa Varank olmak üzere tüm bakanlık çalışanlarımıza tesekkürlerimi sunuyor, Sanayi Bakanlığımızın 2019 bütçesinin, Ülkemiz milletimiz ve sanayimiz için hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.