Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uyarıyoruz Sonuçları Facialara Yol Açabilir !...

Gaziantep Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Ovayolu, LPG’li araçların otoparkları kullanması ile ilgili açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2019 11:49
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2023 03:12
Kaynak: İHA
Uyarıyoruz Sonuçları Facialara Yol Açabilir !...

Başkan Ovayolu, yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum tarafından yapılan açıklama ile LPG dönüşümlü araçların kapalı otoparklara girebilmesi için çalışma yapıldığı duyurulmuştu. Basında çıkan haberlere göre, LPG’li araçların merdiven altında değil, orijinal ve güvenliği tescilli yerlerde dönüşümünün yapılmış olması, bu dönüşümün TSE standartlarında yapıldığına dair araçta gerekli belgeler/etiketler bulunması ve özellikle LPG’li araçların kapalı otoparklarını kullanacakları AVM’lerin yangın yönetmeliği ve güvenlik konusunda gerekli donanıma sahip, denetimlerini düzenli yaptırmış olması durumunda, LPG’li araçların kapalı otoparkları kullanabileceği ve bu konuda çalışmalar yapıldığı belirtilmişti.

Yapılan açıklamalar teknik açıdan kesinlikle mümkün. Standartlara uygun özellikle de 2009 yılından itibaren zorunlu olarak yürürlükte olan ECR-67 01 regülasyonuna uygun dönüşümü yapılmış araçların, güvenlik önlemleri alınmış kapalı otoparklara girebilmesi teknik açıdan mümkündür. Zaten Avrupa’da ve gelişmiş birçok ülkede LPG’li araçların, güvenlik önlemleri alınmış kapalı otoparklara girebilmesi mümkündür.

Ülkemizde, kapalı otoparklardan yararlanamayan LPG’li araçlar, uygun park yeri bulmak için uzun arama sürelerine maruz kalmakta, yol kenarlarına ve kaldırımlara park edilmekte ve trafik tıkanıklığına sebep olmaktadır. Kapalı otoparklara park edememe konusunun çözüme kavuşturulması hem ekonomik, hem de ekolojik açıdan sürdürülebilir bir kent yaşamına da önemli katkılar sağlayacaktır. Günümüzde bu konuda toplumsal bir ihtiyaç ve talep olduğu da ortadadır.

Ancak, burada unutulan bir şey var.

LPG’ye dönüştürülmüş araçlara yönelik yapılan kamusal denetimler, T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 24 Haziran 2017 tarih ve 30106 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile tamamen ortadan kaldırılmıştı. Yönetmelikte yapılan bu değişiklik ile Ülkemizde araçların LPG’ye dönüştürülmesi işlemi tümüyle denetimsiz hale getirilmiş, Makina Mühendisleri Odası’nın uzun yıllar uyguladığı kamusal denetimler ortadan kaldırılmış, denetim ve kontrol sektörde faaliyet gösteren ve yeni uygulama ile giderek denetimsiz ve kontrolsüz bir şekle dönüşen firmaların inisiyatifine bırakılmıştı. Odamız tarafından uzun yıllar ve uğraşlar sonucunda disipline edilen sektör ve standartlara uygun montajlar, 2018 yılının başından beri yaklaşık 1,5 yıldır yeni uygulama ile başıboş bir şekilde devam etmektedir. Bu uygulama ile standart dışı ve tekniğine uygun olmayan LPG araç dönüşümleri artmış, haksız rekabet koşulları oluşmuş, sektörde disiplinsizlik, denetimsizlik ve kontrolsüzlük had safhaya ulaşmıştır. Sektörde, haksız rekabet koşullarının artması ile yetkili ve düzgün çalışan, standartlara ve tekniğine uygun montaj yapan firmalar bir bir azalmış, merdiven altı, korsan ve yetkisiz firmalar türemeye başlamıştır. Böylesine önemli ve neredeyse yılın 365 günü çalışan ve işleyen bir sistemi, hem montaj aşamasında, hem de kullanım aşamasında kontrol ve denetimden yoksun bırakmanın doğru olmadığı gibi, bir de bu araçların kapalı otoparklara girebilmesinin önünün açılması çok büyük bir tehlike olarak karşımıza çıkmaktadır.”

Sistem dört dörtlük montaj edilse bile çalışan bir sistemdir, zamanla arızalanan, yıpranan ekipmanları ve emniyet tertibatları olacaktır ve belirli periyotlarla kontrol ve denetime tabi tutularak bu olumsuzlukların giderilmesi teknik açıdan zorunludur. Önümüzde seyir halinde giden, trafik ışığında beklerken yanımızda duran veya park halinde bulunan bir LPG’li araç patlar ise telafisi mümkün olmayan maddi ve manevi zararlar korkusuna bir de kapalı otoparklar korkusu eklenmemelidir. Bu şekilde denetimsiz araçların yoğun olduğu bir ortamda, kapalı otopark olayı gündeme gelir ise tehlikenin şimdikinden çok daha büyük olacağı kaçınılmazdır.

Sonuç olarak LPG dönüşümlü araçların kapalı otoparklara girebilmesi teknik açıdan mümkündür. Ancak ve ancak Sayın Bakanımızın da söylediği gibi bu araçların standartlara uygun bir şekilde montajının yapılması ve kapalı otoparkların gerekli yangın, havalandırma ve güvenlik önlemlerinin alınmış olması durumunda mümkündür. Ama yaklaşık 1,5 yıldır denetimsiz olan sektörde maalesef standart dışı birçok montaj olduğunu görebiliyoruz. Kamusal denetimlere tekrar başlanılmadan, standart dışı montajı yapılan bu araçların teker teker kontrolünün yapılarak standart hale getirilmeden kapalı otopark olayının gündeme getirilmesinin yanlış olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Yetkilileri uyarıyor, kamu sağlığının, mal ve can güvenliğinin dikkate alınmasını, MMO tarafından kamusal denetimlere tekrar başlanılmasını ve akabinde kapalı otopark sürecinin gündeme getirilmesini bekliyoruz.”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.