Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzun süren öksürüğe dikkat

Halk arasında ince hastalık ya da verem olarak bilinen tüberküloz, günümüzde tedavisi mümkün olan bir hastalıkken, tedaviye uyulmadığında ölüme yol açabilmektedir.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2018 13:15
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2023 13:26
Kaynak: İHA
Uzun süren öksürüğe dikkat

Tüberkülozun (verem) görülme sıklığı azalmasına rağmen dünyada hala en çok ölüme neden olan hastalıklar arasında yer aldığını belirten Özel Gaziantep Anka Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Belgin İkidağ, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi:

Tüberküloz, solunan hava ile akciğerlere giren TBC mikrobunun neden olduğu, akciğerlerde yerleşen, fakat kan ve lenf yoluyla tüm vücuda yayılabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Tüberküloz (verem) tokalaşmak, hastaların kullandığı eşyalara temasla bulaşmaz. Hastalık eğer hasta tedavi altında değilse ve mikrop saçıyorsa kolaylıkla bulaşabilir. Örneğin, mikrobu taşıyan kişilerin öksürmesi, hapşırması ya da konuşurken etrafa yaydıkları, içinde mikrop bulunan damlacıkların sağlıklı kişiler tarafından nefes yoluyla alınması bulaşması için yeterlidir. Diğer yandan mikrobu alan her kişi hemen hasta olmayabilir, vücutta yıllarca gizlenen mikrop, vücut direnci düştüğünde hastalığa neden olabilir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması hastalığa zemin hazırlarken, tedavinin aksatılması da mikrobun dirençli hale gelmesine yol açabilmektedir."

"HASTALIĞIN ÖNEMSENMEYEN BELİRTİLERİ VAR"

Özel Gaziantep Anka Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Belgin İkidağ, sinsi bir hastalık olan tüberkülozun basit gibi göründüğü için önemsenmeyen belirtilerini şöyle sıraladı:

"Uzun süren inatçı kuru öksürük, öksürükle birlikte ağızdan kan gelmesi, göğüs ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, yüksek ateş, nefes darlığı, terleme gibi belirtiler gösteren hastalık hafif başlar ve yavaş yavaş ilerler. Dolayısıyla hastalık geç fark edilebilir."

"TÜBERKÜLOZ GÜNEŞİ SEVMİYOR "

Hastalığın özellikle güneş almayan nemli, kapalı ortamlarda ve kalabalık yerlerde daha hızlı yayıldığına dikkat çeken Dr. İkidağ, UV ışınlarının mikropların hızla yok olmasına yol açtığı için güneş gören ortamlarda hastalığın yayılma olasılığının düşük olduğunu dile getirdi.

"BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIF OLANLAR DİKKAT "

Tüberkülozun hala yaygın enfeksiyon hastalığı olduğunu, stres, uykusuzluk, beslenme bozukluğu, içki ve sigara gibi etkenlerin vücut direncini düşürdüğü için hastalığa yakalanma riskini arttırdığını ifade eden Özel Gaziantep Anka Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Belgin İkidağ, erken tanı ve tam tedavi ile hastalığın geçeceğini, tedavi edilmeyen durumlarda ise hastanın ölüm riski bulunduğunu söyledi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.