Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vali Gül, “Sıfır Atık’ta zihinsel dönüşüme ihtiyacımız var”

Gaziantep Valisi Davut Gül, Sıfır Atık Bölgesel Semineri’nde, sıfır atık noktasında insanların bilinçlenmesinin önemli olduğunu kaydederek zihinsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2019 15:28
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 08:19
Kaynak: İHA
Vali Gül, “Sıfır Atık’ta zihinsel dönüşüme ihtiyacımız var”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi himayelerinde başlatılan “Sıfır Atık” projesi kapsamında Gaziantep’te Sıfır Atık Bölgesel Semineri düzenlendi.

Çevre il, ilçe belediye başkanları ile ilgili kurum yönetici ve temsilcilerinin katıldığı seminerde konuşan Vali Gül, atıkların ayrıştırılmasının yanı sıra olabildiğince az atık çıkmasının daha da önemli olduğunu vurguladı.

Atık noktasında insanlardaki zihniyet dönüşümünün bir an önce gerçekleşmesi gerektiğini aktaran Gül, “Dünyanın en güzel teknolojisini de koysanız eğer tüketici bilinçli tüketici değilse bundan verim alma ihtimalimiz yok. İlaçlarla ilgili katıldığımız bir toplantıda antibiyotiklerin %50’sinin hiç açılmadan çöpe atıldığını gördük. İlaçlardan, tıbbi atıklara, soframıza koyduğumuz ekmeğe kadar aslında her şeyi israf ediyoruz” dedi.

İhtiyaçlardan çok ihtirasların sınırsız hale geldiğini dile getiren Gül, “Bize kaynakların sınırlı ihtiyaçların sınırsız olduğunu anlattılar. Lakin günümüzde görüyoruz ki ihtiyaçlardan ziyade ihtiraslar sınırsız. Gözümüzün doymaması, olabildiğince daha fazlasını istemek ve bunların da önemli bir kısmını israf etmek maalesef hepimizin içinde var. Sosyal statümüz ne olursa olsun hepimizin israfla ilgili yapması gerekenler var. Atıkların ayrıştırılması, bunların ayrı ayrı kutulara konulması bir kültür meselesidir. Bunun Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin sahiplenmesi, Cumhurbaşkanımızın himaye etmesi çök önemli” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili verilen eğitimlerin de önemine değinen Gül, “Evimizde, okullarımızda anaokulundan başlanarak eğitim sürecinin hızlandırılması önemli. Burada kamu kurumlarımıza, belediyelerimize önemli görevler düşüyor. 3 yılda sıfır atık konusunda önemli mesafeler kat edildi. Ama henüz yapmamız gereken işler var. İsrafı ortadan kaldırdığımızda, atıkları menşeine göre sınıflandırdığımızda bu aynı zamanda yoksullukla mücadele olduğu gibi bir kalkınma modeli de olur. İlaç harcamalarında gereksiz kullanımlardan kaçınarak %30’nu kısabilsek, SGK, Sağlık Bakanlığı, Türkiye %30 kara geçmiş olacak” diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Recep Akdeniz, Sıfır Atık projesi kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vererek çevre sektörü içerisindeki atık yönetiminin başarıya ulaşması için tüm paydaşların işbirliği içerisinde olması gerektiğine işaret etti.

Gaziantep’teki şu ana kadar yapılan çalışmaları anlatan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Alan ise 1677 kurumun sıfır atık projesine geçtiğini ve 5923 kişiye eğitim verildiğini söyledi.

Toplantı, atık yönetimi ile ilgili bilgi paylaşımı ve sunumlarla devam etti.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.