Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vatandaşın hakkı gasp ediliyor

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2016 14:45
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 08:44
Kaynak: İHA
Vatandaşın hakkı gasp ediliyor

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, “TBMM Genel Kurulu’nda Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı'nın 12'nci maddesi üzerine CHP Grubu adına yaptığı konuşmada, görüşülmekte olan kanun tasarısında 775 sayılı Gece Kondu Kanunu'na geçici bir madde eklenmesini eleştirdi.

Konuşmasında” Şimdi bu yasayı, maddeyi daha iyi anlayabilmek için maddeyi okumak istiyorum. Madde şöyle diyor: "Gaziantep İli, Şahinbey İlçesi sınırları içerisinde bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce bu Kanuna göre ilgili idarelerce yapılan arsa veya konut tahsis işleminin gerçekleşmemesi halinde; arsa veya konut tahsisi için ödenen bedeller, ilgili idarece yapılacak tebligatı müteakip en geç üç ay içerisinde, ödeme gününden itibaren hesaplanacak faizi ile birlikte geri ödenir."

İkinci fıkrasında da şunu söylüyor: "...bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce hak sahipleri tarafından, ilgili idarelerce yapılan arsa veya konut tahsis işleminin gerçekleştirilmemesi nedeniyle arsa veya konutların adlarına tescili, bedel veya tazminat ve benzeri taleplerle açılan ve henüz kesinleşmeyen her türlü davada uygulanır." gördüğünüz gibi madde sadece Gaziantep Şahinbey ilçesi sınırları içerisinde tasarruflar için düzenleniyor. Adrese teslim bir madde olduğunu belirten Gökdağ, “Şimdi, bunu düşününce neden Gaziantep'te Şahinbey'de ne olmuş da böyle genel olarak çıkartılması gereken yasa, özel ve yasa çıkarma tekniğine aykırı bir şekilde çıkarılıyor? Bakın, ben size bunu açıklayayım. Seçim bölgem olan Gaziantep Şahinbey ilçesinde Cumhuriyet Halk Partili belediye tarafından 2003 yılında dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapma amacıyla bir proje başlatılıyor. Projenin adı Nüve Konutları Projesi, 1.700 kişilik, yani 1.700 aileyi, yani 1.700 dar gelirli aileyi ev sahibi yapmak için başlatılan proje devreye giriyor. Aileler belediyeye ödeme yapıyor ve ev sahibi olacakları günü umutla bekliyorlar. Bu arada, 2004 yılında yapılan yerel seçimde seçimi kazanan AKP'li belediye iş başına geliyor. AKP'li belediyenin yaptığı iş hemen 7/7/2005 tarihinde projenin gerçekleşeceği arsanın imar planını değiştiriyor ve dar gelirli aileleri ev sahibi yapma projesi ortadan kaldırılıyor” dedi.

“1.700 DAR GELİRLİ AİLENİN EV SAHİBİ OLMA HAYALLERİNİ YIKTILAR”

Gökdağ şöyle devam etti, 1.700 dar gelirli ailenin ev sahibi olma hayallerini yıkan bu imar değişikliği sonrasında hak sahiplerinin bir kısmı -bize gelen bilgilere göre 250 kişi- konuyu yargıya taşıyor. Bunlar kendilerine yaşatılan hak kaybı nedeniyle zararlarının tazminini istiyorlar. Yıllar süren hukuk mücadelesinin sonunda mahkeme, sözleşmenin yerine getirilmemesinden dolayı hak sahiplerinin uğradığı zararın Şahinbey Belediyesi tarafından ödenmesine karar veriyor. Bu karar Yargıtay süreçlerinden geçiyor, onanıyor ve hatta Yargıtay Genel Kurulunda da bu kararın doğruluğuna dair karar çıkıyor.

Bu kararla hak sahipleri 60'la 80 bin lira arasında bir hak kazanıyor. İşte tam da burada henüz bitmeyen davalar var, bitip de kesinleşmeyen davalar var. Tam bu noktada, işte bu Şahinbey adresli madde torba yasa tasarısının içerisine konuyor. Bu maddeye göre ödeme yapılırsa, değerli arkadaşlar, yargının 60'la 80 bin arasında ödenmesine karar verdiği miktar 8-10 bin liraya düşecek. Eğer bu madde kabul edilirse ev sahibi olma hayalleri yıkılan dar gelirli aileler tam anlamıyla mağdur edilecek hem de Anayasa'ya aykırı, hukuk devletine aykırı ve sosyal devlet ilkesine aykırı bir düzenlemeyle. Şahinbey Belediyesinin yargı kararıyla ödemek zorunda kaldığı ve kalacağı tazminatı Anayasa'ya aykırı bir düzenlemeyle ortadan kaldırıyorsunuz” dedi.

Genel Kurulda iktidar Milletvekillerine seslenen Gökdağ, gecenin bu saatinde ne yapıyorsunuz biliyor musunuz? Saat ikide ne yapıyorsunuz biliyor musunuz? O dar gelirli aileleri daha fazla mağdur etmenin yasal zeminini hazırlıyorsunuz ” dedi.

Gökdağ, “hep söyledik, yine söylüyoruz: Biz, halkın iradesinin temsil edildiği Türkiye Büyük Millet Meclisinde vatandaşların haklarını, çıkarını savunmak için buradayız ve bunun için, yasalar çıkarmak için varız. Vatandaşın mağduriyetine yol açacak bir düzenleme yapmak bu Meclisin görevi olmamalı. Vakit erken, henüz her şey bitmiş değil. Bu düzenlemeyi bu yasa tasarısından, bu torbadan çekin ve adaleti sağlayalım” dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.