Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Verimli bir tatil, öğrencinin başarısını olumlu etkiler"

Öğrencilerin heyecanla başladığı yarıyıl tatili yaklaşırken, Gaziantep Bil Kolji'nden Psikolog Begüm Çopur, verimli bir tatilin öğrencinin gelecekteki başarısına olumlu katkı yapacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2017 16:02
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 00:45
Kaynak: İHA
"Verimli bir tatil, öğrencinin başarısını olumlu etkiler"

TV VE BİLGİSAYAR UYARISI

Yarıyıl tatili bu hafta sonu başlıyor. Öğrencilerin tatil sonrası yeni döneme dinlenmiş bir şekilde başlamasının önemine dikkat çeken Psikolog Begüm Çopur, "Okulların tatile girmesiyle birlikte öğrencilere dinlenmek için güzel bir fırsat doğacak. Ancak çoğu öğrenci yarıyıl tatilini televizyon ya da bilgisayar başında geçirme eğilimindedir. Bu şekilde verimsiz geçirilen tatilin sonunda öğrenci fiziksel olarak tembelliğe alışmış olur ve uzun süre kendini toparlayamaz. Bu nedenle de okul açıldığında uyum sorunu yaşar. Öğrenci yeni döneme dinlenmiş bir şekilde geçemez" dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesine bağlı olan Gaziantep Bil Koleji Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisinden Psikolog Begüm Çopur, yarıyıl tatilinin aynı zamanda derslerdeki eksik konuların telafisi açısından da bir fırsat olduğunu söyledi. Çopur, şöyle devam etti:

TATİL AYNI ZAMANDA FIRSATTIR

"Bu tatil nasıl dinlenmek için iyi bir fırsatsa aynı derecede öğrencinin yeni döneme hazırlığı ve geçmiş dönemi telafi etmesi içinde önemli bir fırsattır. Öğrencinin tatilini verimli geçirebilmesi için mutlaka bir yarıyıl tatili programı hazırlaması gerekmektedir. Bu programda olması gerekenler şunlardır: Konu tekrarı yapılmalı. Geçmiş konulardan çok hatası çıkan öğrenciler genel tekrarlara ağırlık vermelidir. Düzenli tekrar edilen bilginin 9 hafta sonra yüzde 75’lik kısmı hatırlanırken tekrar yapılmaması durumunda bu bilginin 9 hafta sonra ancak yüzde 20’si hatırlanabilmektedir. Konu eksiği olmayan öğrenciler de gelecek konulara hazırlık yapabilirler.

BOL BOL KİTAP OKUYUN

Tatilde yapılacak en güzel etkinliklerden birisi de bol bol kitap okumaktır. Anne-babalar çocuğa kitap alacakları zaman, ya onunla beraber gidilmeli ya da onun ilgisini çekebilecek kitapları seçmelidirler. Ayrıca bu programın dışında bir de yarıyıl tatili değerlendirme listesi de hazırlamanızı tavsiye ederim. Bu listeye göre edinmek istediği hobileri, arkadaşlarıyla olan aktiviteleri ve öğrencinin kendine ayırmak istediği özel zamanları ekleyebilirsiniz. Bu liste öğrencilerin keyif almasına ve verimli bir tatil dönemi geçirmesini sağlayacaktır."

ANNE-BABALARA KARNE TAVSİYELERİ

Anne-babalara karne tavsiyelerinde de bulunan Psikolog Çopur, her çocuğun güzel bir tatili hak ettiğini ifade etti. Anne ve babaların öncelikle çocuğu kucaklaması, ona sevgiyle sarılması ve aktif bir şekilde dinlemesinin karne notlarından daha önemli olduğuna dikkat çeken Çopur, Anne-baba olarak karnesi iyi ya da kötü çocuğa vermeniz gereken tek bir mesaj var; onu koşulsuz sevmeniz ve kabul etmenizdir. Her karne döneminde ona verdiklerinizle, size verdiklerini (ders notu, karne) karşılaştırmayın" dedi.

Çopur, şunları söyledi: "Öğrencinin dönem boyunca sergilediği performans ve karnesi diğer çocuklarla kıyaslanmamalıdır. Yetenek, ilgi ve beceri olarak her çocuğun kendine özgü özellikleri olduğu unutulmamalıdır. Çocukları başkalarıyla karşılaştırmak yerine, kendi içinde değerlendirmek olumlu gelişim sağlayabilir ve gelecek dönemle ilgili kaygıyı ve başarısızlığı azaltabilir.

PAHALI HEDİYE ALMAYIN

Karne hediyesi olarak bilgisayar, çok pahalı oyuncaklar, değerli takı, cep telefonu, evcil hayvan alınması çocuğa koşullu sevgi mesajını verir. Anne-baba-çocuk arasında yapılan hediye anlaşması ya da pazarlığının öğrenme ve okul başarısına hiçbir katkısı olmaz."

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.