Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yardım kömürleri vatandaşı sağlığından ediyor!

CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, vatandaşa yardım amaçlı dağıtılan kömürlerin halkın sağlığını olumsuz etkilediğini, bu kömürün kullanıldığı bölgelerde hava kirliliğinin normalin çok üzerinde olduğunu iddia etti.

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2018 15:48
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 11:48
Kaynak: İHA
Yardım kömürleri vatandaşı sağlığından ediyor!

Türkiye’de yılda 33 bin 300 kişi hava kirliliğine bağlı nedenlerden ötürü hayatını kaybettiğini belirten Yılmazkaya Konuyu Meclise taşıyarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması için TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Yılmazkaya, “Dağıtılan kömürlerin düşük kalitede de olmasından ötürü kullanıldığı bölgelerde yoğun hava kirliliği sonucu solunum yolları hastalıklarında ve buna bağlı ölümlerde artış görülmektedir. Sağlık, Aile ve Enerji Bakanlıklarının bu konuda gerekli önlemleri alması toplum sağlığı açısından büyük öneme sahiptir.”

Konuyla ilgili açıklama yapan Yılmazkaya, “Yardıma muhtaç vatandaşlara kömürün dağıtıldığı bölgelerde hava kirliliği oranı çok yüksek değerlerde seyretmekte ve dolayısıyla insan sağlığını tehdit etmektedir. Hava kirliliğine bağlı nedenlerden hayatını kaybedenlerin, trafik kazalarından dolay hayatını kaybedenlerden 11 kat daha fazla olması bir tesadüf değildir.”

Yılmazkaya, “Ülkemizde kış aylarında yaşanan hava kirliliğinden ötürü Gaziantepli hemşerilerimiz büyük oranda zarar görmektedir. Gaziantep’te hava kirliliğinin en büyük sebebi ısınmada kullanılan kömür olarak gösterilmektedir. Vatandaşın sağlığını olumsuz etkileyen bu kömürler ise vatandaşa yardım olarak dağıtılıyor” dedi.

Yılmazkaya, Cumhurbaşkanı Yardımcısının cevaplaması için verdiği yazılı soru önergesinde şu ifadelere yer verdi;

2003 yılından itibaren her yıl, 2 milyon fakir aileye, 2 milyon ton kömür yardımı yapıldığı yetkililerce ifade edilmektedir. Bu kömürün dağıtıldığı bölgelerde hava kirliliği oranı çok yüksek değerlerde seyretmekte, insan sağlığını tehdit etmektedir. Ülkemizde yaşanan hava kirliliğinden Gaziantepli hemşerilerimiz büyük oranda zarar görmektedir. Gaziantep’te hava kirliliğinin en büyük sebebi ısınmada kullanılan kömür olarak gösterilmektedir. Vatandaşın sağlığını olumsuz etkileyen bu kömürler ise vatandaşa yardım olarak dağıtılıyor. Türk Tabipleri Birliği, Türk Toraks Derneği ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Türkiye’de yılda 33 bin 300 kişi hava kirliliğine bağlı nedenlerden hayatını kaybettiğini; hava kirliliğine bağlı nedenlerden hayatını kaybedenlerin, trafik kazalarından dolay hayatını kaybedenlerden 11 kat daha fazla olduğunu açıklamıştı. Çok sayıda insanın hava kirliliğine maruz kalması tüm dünyada ve ülkemizde hastalıklarda ve ölümlerde artışa yol açarak sağlıkla ilgili riski yükselttiği bilinen bir gerçektir.

Bu bağlamda;

  1. Kömür yardımı yaptığınız 2003 yılından bugüne kadar kaç farklı aileye kömür yardımında bulundunuz? Aynı ailelere yıllar itibariyle üst üste kömür yardımında bulundunuz mu?
  2. Kömür yardımı yaptığınız 2 milyon fakir ailenin illere göre sayısal dağılımı nasıldır?
  3. Kömür yardımında bulunduğunuz ailelerin ihtiyaç durumunu neye göre belirliyorsunuz? Kömür’ü dağıtma kriteriniz nedir? Yardım yapılacak ailelerin belirlenmesinde AKP üyeliği önemli bir kriter midir? İhtiyaç sahibi olduğunu tespit ettiğiniz ancak kömür yardımı yapamadığınız kaç aile vardır?
  4. Bugüne kadar dağıtılan kömürün yıllara ve illere göre miktarı nedir?
  5. İhtiyaç sahibi ailelere dağıtılan bu kömürün cinsi nedir? Yakıt olarak kullanılacağına göre kalorisi hesaplanmış mıdır? Çevre kirliliği ve hava kirliliği açısından dağıtılan kömürün yakıt olarak kullanılmasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görüşü alınmış mıdır?
  6. Gaziantep'te hava kirliliği, bazı günler sokağa çıkmamayı gerektirecek kadar ileri seviyeye gelmektedir. Gaziantep özelinde hava kirliliğinin yoğun olarak yaşandığı yerleşim alanları ücretsiz kömürlerin kullanıldığı bölgeler olarak ölçümlere de yansımaktadır. Bu bölgelerde yaşan vatandaşın ileride karşılaşacağı birçok solunum yolu hastalığının kaynağı olan bu kötü değerlere sahip ücretsiz dağıtılan kömürler. Dolayısıyla bu kömürlerin kullanıldığı bölgelerde insan sağlığı üzerinde yaratacağı ölümcül sonuçlara ilişkin önleyici bir çalışmanız olacak mı?
  7. Meteoroloji müdürlüğünün ölçümlerine göre Gaziantep'te hava kirliliği, bazı günler sokağa çıkmamayı gerektirecek kadar ileri seviyeye gelmektedir. Hemen herkes hava kirliliğinden etkilenmiş olmasına karşın, hava kirliliği ile ilgili hastalıkların dağılımı ve yükü eşitsizdir. Yoksul ve güçsüz bırakılmış, gecekondu sakinleri de dahil olmak üzere, yoğun yollar veya sanayi sitelerinin yakınında yaşayanlar, genellikle yüksek düzeyde hava kirliliğine maruz kalmaktadır. Gaziantep ilimizde bu kömürün dağıtıldığı yoksul bölgelerde hava kirliliğinin yoğun olarak yaşanması ve dolayısıyla hastalıklarda ve ölümlerde artışa yol açacak sağlıkla ilgili riski yükselttiği bilinmesine rağmen neden gerekli önlemler alınmamaktadır?
  8. Hava kirliliğinin, halk sağlığı açısından güçlü kanıtlara dayalı olarak endişe verici kirleticileri partiküller maddeler ve özellikle karbon monoksit, ozon, azot oksitler, kükürt dioksit ve uçucu organik bileşikler olmak üzere gazlardır. Dağıtılan kömürün kükürt, kül, nem miktarları nedir? Kalori değeri, maksimum kül değeri nedir?
  9. Türkiye’de her yıl 33 bin 300 kişi hava kirliliğine bağlı nedenlerden hayatını kaybettiği, hava kirliliğine bağlı nedenlerden hayatını kaybedenlerin, trafik kazalarından dolay hayatını kaybedenlerden 11 kat daha fazla olduğu bilim insanlarınca ifade edilmesine rağmen neden bir önlem alınmamaktadır? Bu insanların hayatı dağıtılan bedava kömürden daha mı ucuz?”

 

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.