Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yarınlara sahip çıkma günü

Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi Başkanı H. Özgür Girişken, 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü münasebetiyle yazılı basın açıklaması yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2018 16:32
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2023 14:24
Kaynak: İHA
Yarınlara sahip çıkma günü

Girişken, "19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü, TMMOB'nin mücadeleyle dolu geçmişine, umutla dolu yarınlarına sahip çıkma günüdür" dedi.

Girişken, 19 Eylül 1979 günü mühendis, mimar ve şehir plancıları, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)'nin çağrısıyla ekonomik, demokratik talepleri için ülke çapında bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bu uyarı eylemine, 49 ilde 443 işyerinde mühendis ve mimarların yanı sıra işçi, teknik eleman ve sağlık görevlileri dahil 100 bini aşkın kamu çalışanı katıldığını ifade eden Girişken, şöyle devam etti: Tarihimizde önemli bir yeri bulunan 19 Eylül, 2010 yılından bu yana "TMMOB Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları Dayanışma Günü" olarak kutlanmaktadır. Toplumumuzun yaşam koşullarını iyileştirmek, yarınlara taşımak için çalışan ve üreten mimar, mühendis ve plancılar neoliberal dönemin rant ilişkilerine tabi kılınmaya çalışılmış; bilim ve tekniğin toplum lehine kullanılması yönündeki rolleri ve özlük hakları büyük gerilemeye uğramıştır. TÜİK verilerine göre 2017 sonu itibariyle mimar, mühendis ve plancıların 110.000'den fazlası işsizdir ve bu sayının önümüzdeki dönemde daha da artması muhtemeldir. Giderek artan ve kaygı verici seviyelere ulaşan işsizlik yalnızca TMMOB mensuplarıyla sınırlı değildir. Güncel TÜİK verilerine göre fakülte ve yüksekokul mezunlarının 930.000'i işsizdir. Resmi verilere göre yükseköğrenim görmüş neredeyse 1.000.000 insanın işsiz olması büyük bir sorundur ve yetişmiş yurttaşlarımızın bilgi ve becerilerinden toplumun faydalanmasını sağlamak devletin önceliklerinden bir tanesi olmak zorundadır.

Ancak ne yazık ki politikalar bu yönde seyretmemektedir. Türkiye'de eğitim kalitesi her kademede düşmeye devam etmekte, birbiri ardına açılan ve nitelik kaygısı taşımadan eğitim veren üniversitelerden her yıl çok sayıda meslektaşımız ihtiyaç duyduğu çağdaş standartlardaki donanıma sahip olamadan mezun olmakta, hem iş bulmakta hem de üretime katılmak konusunda büyük zorluk çekmektedir. Araştırma, geliştirme, üretim, sağlık ve eğitimde bilim ve tekniğe değer verilmemesi, konusunda uzman kişilerin süreçte söz sahibi olamaması her alanda niteliği düşürdüğü gibi bilginin ve emeğin toplum nezdinde itibarını yitirmesine yol açmaktadır. Ülkemizin karşı karşıya olduğu büyük tehditlerden bir tanesi olan beyin göçünün giderek hızlanmasının başlıca sebeplerinden bir tanesi de bilgiye, bilime, emeğe değer vermeyen bu yaklaşımdır.

Giderek artan bu olumsuzluklara rağmen mimarlar, mühendisler ve şehir plancıları toplumla dayanışma içerisinde olmaya devam edecektir. Geçmiş tecrübelerin bize defalarca gösterdiği gibi zorluklardan çıkış ancak topyekün bir dayanışmayla mümkün olacaktır. Bu vesileyle tüm mimarların, mühendislerin, şehir plancılarının ve toplumumuzun 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü'nü kutlarız."

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.