Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yılmazkaya, askeri hastanelerin açılması için kanun teklifi verdi

Haber Giriş Tarihi: 26.12.2022 14:34
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 06:54
Kaynak: İHA
Yılmazkaya, askeri hastanelerin açılması için kanun teklifi verdi

CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, askeri hastanelerin açılarak Sağlık Bakanlığından alınıp Milli Savunma Bakanlığına devredilmesi için hazırladığı kanun teklifini CHP’nin Milli Savunma Komisyonu Üyesi milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sundu. 

Yılmazkaya gerekçesinde; “Silahlı Kuvvetlerimiz ülkemizin güvencesi, bizlerin gururudur. Cumhuriyetin kuruluş aşamasından tutunda bulunduğumuz coğrafyadaki tüm tehditlere karşı ve terörle mücadeleye kadar çok önemli görevler üstlenmiş bir yapı olan ordumuz ne kadar önemliyse, bunun arkasındaki tamamlayıcı unsur olan askeri hastaneler ve askeri doktorlarımızda bir o kadar önemlidir. 

Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir ülke, hiçbir devlet; ordusunu, askerî doktorundan ve askeri hastanesinden mahrum bırakmamıştır. 

15 Temmuz hain Darbe Girişimi bahane edilerek ülkemiz, ordumuz ve Mehmetçiğimiz için hayati öneme sahip olan Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi askeri hastaneler, askeri doktorlar ve sağlık personeli, Genel Kurmay Başkanlığından alınarak sivil yapı olan Sağlık Bakanlığına bağlanmıştır. 

Bu atılan yanlış adım; ordumuz ve Mehmetçiğimiz için hayati öneme sahip olan askeri hastanelerimizi ve askeri doktorlarımızı baypas etmiştir.   Ordu sağlık sistemi maalesef bozulmuştur. Kritik öneme sahip olan askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığına devri stratejik olarak çok yanlış bir uygulamadır” dedi.

MHP’DE DESTEK VERİRSE ASKERİ HASTANELER AÇILIR!

Kanunla ilgili süreci aktaran Yılmazkaya, “Meclis Başkanlığı, muhalefetin sunduğu kanun teklifini Milli Savunma Komisyonuna havale ettiği zaman, eğer MHP’nin Milli Savunma Komisyonu üyesi milletvekilleri de bu kanun teklifine samimiyetle destek verirse komisyonda görüşülen bu kanun teklifi, komisyondan çıktıktan sonra, alınan grup kararıyla hemen Meclis Genel Kuruluna indirilerek kanunlaşabilir.

Eğer MHP desteklemez ise CHP’nin verdiği bu kanun teklifi Meclis İç Tüzüğünün 37. Maddesine göre;  Kanun tekliflerinin esas komisyonlara havale gününden itibaren en geç 45 gün içinde sonuçlandırılması gerekir. Bu sürenin bitiminde teklifin doğrudan Genel Kurul gündemine alınmasını teklif sahipleri isteyebilirler” dedi.

YILMAZKAYA, ASKERİ HASTANELER VE ASKERİ TABİPLİK MEHMETÇİĞİMİZİN GÜVENCESİ, ORDUMUZUN EMNİYET SUPABI!

Konuyla ilgili hem Milli Savunma Bakanını hem de Sağlık Bakanını sıkıştıran Yılmazkaya, Askeri hastanelerin tekrardan açılarak, askeri doktor ve personeliyle birlikte tekrardan Milli Savunma Bakanlığına devredilmesi için hazırladığı kanun teklifini bu hafta Meclis Başkanlığına sunan CHP’li vekiller bu kanun biran önce çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Askeri hastanelerin ve askeri tabipliğin Mehmetçiğimizin güvencesi, ordumuzun emniyet supabı olduğunu vurgulayan Yılmazkaya, konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi;

“Askerî cerrahi ve savaş cerrahi ayrı bir deneyim, başlı başına bilgi, beceri, disiplin ve tecrübe gerektiren bir alan olmasına rağmen askeriyeyi, askerî doktorlardan arındırarak sivilleştirmek çok büyük yanlışlık olmuştur. Askerî doktorun görevini sivil doktora yaptırabileceğini sananlar büyük yanılgı içindedirler.

Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir ülke, hiçbir devlet ordusunu askerî doktorundan mahrum etmemiştir. Operasyonlarda yaralanan askerlerimizin belki de birçoğu tecrübeli askerî cerrahlarımızın ve askerî sağlık personelimizin basit ve kritik müdahaleleriyle kurtarılabilirdi. Askerî hastaneler ve askerî tabiplik Mehmetçik'in cephedeki güvencesidir. Ülkemiz, ordumuz ve askerlerimiz için hayati öneme sahip olan Gülhane Askerî Araştırma Hastanesi gibi askerî hastanelerin tekrar açılarak askerî doktorlarımızın ve sağlık personellerimizin varlığının idame ettirilmesi gerek. Bu stratejik öneme sahip hastaneler tekrar Millî Savunma Bakanlığına bağlanmalı ve açılmalıdır” dedi.

SİVİL DOKTORUN CEPHEDE NE İŞİ VAR?

Yılmazkaya, “Cephe şartlarında askerlerimiz neden savaş tecrübesi olmayan sivil hekimlere emanet edilmekte anlamış değiliz. Askerî doktor, sadece klasik tıp eğitimi alan bir insan değildir. Tıp eğitiminin yanı sıra savaş koşullarındaki tıp eğitimi, asker psikolojisi, savaş psikolojisi ve askeri yönetim konularında da eğitim alarak donanımlı hâle gelir. Askerî cerrahi ve savaş cerrahi ayrı bir deneyim, başlı başına bilgi, beceri, disiplin ve tecrübe gerektiren bir alan olmasına rağmen askeriyeyi, askerî doktorlardan arındırarak sivilleştirmek çok büyük yanlışlık olmuştur. Askerî doktorun görevini sivil doktora yaptırabileceğini sananlar büyük yanılgı içindedirler. Sivil doktorun cephede ne işi var?

Bu atılan yanlış adım; ordumuz ve Mehmetçiğimiz için hayati öneme sahip olan askeri hastanelerimizi ve askeri doktorlarımızı baypas etmiştir.   Ordu sağlık sistemi maalesef bozulmuştur. Kritik öneme sahip olan askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığına devri stratejik olarak çok yanlış bir uygulamadır. Askeri hastanelerin kapatılması nedeniyle savaş cerrahisi uzmanlığındaki doktor sayısında büyük bir oranda azalma meydana gelmiştir. Doktor sayısı 347’ye düşmüştür. Savaş cerrahisi çok özel bir konudur. Bilinmektedir ki askeri tıp eğitimi ve uygulaması, normal tip eğitim uygulamasından farklılıklar taşımaktadır. 

Ülkemizin ve dünyanın pek çok yerinde kahramanca görev yapan Mehmetçiğimizin yaralanması, acil ameliyat gereksinimi ve hayati tehlikeleri, olası bir savaş hali, tecrübeli tıp bilgisinin yanında askerlik bilgisi de gerektirmektedir. 

Askeri doktor ile sivil doktorun yetiştirilmesi ve saha tecrübeleri çok ayrıdır. Askeri doktor ve sağlık personeli,  düzenli olarak terörle mücadele başta olmak üzere harp tıbbı üzerine eğitim almakta ve bunların tatbikatlarına katılmakta ve sahada bir fil bulunmaktadır.

Ülkemiz, ordumuz ve askerlerimiz için hayati öneme sahip olan Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi askeri hastanelerin, askeri tıp akademisinin tekrardan açılarak askeri doktorlarımızın ve sağlık personellerimizin varlığının idame ettirilmesi ordumuz için hayati öneme sahiptir.

İşte bu hazırladığımız kanun teklifiyle ülkemiz ve ordumuz için stratejik öneme sahip olan askeri hastanelerimiz tekrardan Sağlık Bakanlığından alınarak Genel Kurmay Başkanlığına bağlanacaktır.

Bu gerekçeler ışığında verdiğimiz yasa teklifiyle ilgili Milli Savunma Komisyonu ve TBMM’ye düşen görev ise; ordumuz ve Mehmetçiğimiz açısından hayati öneme sahip olan bu yasal düzenlemeyi bir an önce onaylamak olmalıdır” ifadelerini kulandı. 

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.