Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yılmazkaya, Gaziantep-Kilis sulama projesinin bitmesi için ödenek istedi

Gaziantep ve Kilis çiftçisine can suyu olacak Kayacık-Doğanpınar Barajı Sulama Kanal İnşaatının bitmesi için Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye çağrıda bulunan CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, konuyu Meclise taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2021 12:23
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 11:04
Kaynak: İHA
Yılmazkaya, Gaziantep-Kilis sulama projesinin bitmesi için ödenek istedi

“Çiftçilerimiz mağdur, tarım üretimi kuraklık nedeniyle zor günlerden geçmekte!” diyen Yılmazkaya, 11 km’lik kanal inşaatının kalan 9 km’si için 140 milyon liralık ilave ödeneğin biran önce çıkarılmasını istedi.

ÇİFTÇİNİN ÜRETİMİ ARTACAK!

“Bölge çitçisinin yağmur ve doğal yollarla dönüm başına 100 kg buğday elde ettiğini belirten Yılmazkaya, “Sulama projesi bittiğinde dönüm başına 700 kg buğday üretim hedeflenmekte. Bu üretim artışı hem ekonomiye hem de çiftçiye büyük kazanç sağlayacaktır” dedi.

2021 yılı için proje ödeneği 70 milyon olan projenin tamamlanabilmesi için 140 milyon lira ek ödeneğe ihtiyaç var” diyen Yılmazkaya, “ Proje ile Gaziantep ilinde 40000 dekar, Kilis ilinde 40000 dekar alan sulanacak. Projenin tamamlanmasıyla bölgeye cazibeli su ulaştırılacak ve çiftçimiz sıfır maliyetli suya kavuşacaktır” dedi.

Doğanpınarı Gölet’inin üçte iki oranında suyla dolu olup bu suyun atıl bir şekilde bekletildiğini vurgulayan Yılmazkaya, “Gölette boş yere bekleyen suyun biran önce tarım arazilerinin sulamasında kullanılması gerek” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Yılmazkaya, TBMM Genel Kurulunda yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Devlet Su İşleri bünyesinde ihalesi yapılan Kayacık-Doğanpınar Barajı sulama kanal inşaatı 2017 tarihinde ihale edilmiştir. Toplam 80 bin dekar alan tarım alanı sulamasını kapsamaktadır. Bu arazi, yüzeysel olarak ova şeklinde düz ve kırmızı verimli topraktır. Gaziantep ilinde 25 bin dekar, Kilis Elbeyli'de 40 bin dekar olan alan için Doğanpınar Barajı'ndan Kayacık sulaması ana kanala takviye yapacak olan iletim hattının tamamlanmasıyla bölgeye cazibeli su ulaştırılacak ve çiftçimiz sıfır maliyetli suya kavuşacaktır. Kanal inşaatının kalan 9 kilometresi için 140 milyon liralık ilave ödemeye ihtiyaç vardır” dedi.

ÖDENEK BİRAN ÖNCE ÇIKMALI!

Tarım ve Orman Bakanına çağrıda buluna Yılmazkaya, “Çiftçilerimiz mağdur, tarım üretimi kuraklık nedeniyle zor günlerden geçmekte, sulama projesi bittiğinde dönüm başı 700 kilogram buğday üretim beklentisi var. Tarım ve Orman Bakanının, bu konuda gerekli adımları atarak çiftçilerimizin beklediği sulama projesinin tamamlanması için ihtiyaç duyulan ödeneği bir an önce çıkarmasını ve bu projenin bitirilmesi için gerekli önceliği vermesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.