Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yılmazkaya’dan 2022 Yılı Uyarısı; “Aman Dikkat Öldürür!”

Yeni yıla girerken vergilerin yüksekliği sebebiyle sahte içki üreticileri ve buna bağlı ölümlerde yaşanan artışa dikkat çeken CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, konuyla ilgili vatandaşları uyardı.

Haber Giriş Tarihi: 27.12.2021 14:46
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 09:54
Kaynak: İHA
Yılmazkaya’dan 2022 Yılı Uyarısı; “Aman Dikkat Öldürür!”

Sayıları gittikçe artan sahte içkiden kaynaklı ölümlerle ilgili önemli uyarılarda bulunan CHP’nin Doktor Milletvekili Yılmazkaya, geçtiğimiz hafta içinde Türkiye'de 10 ilde sahte içkiden zehirlenen 45 kişinin öldüğünü, sahte içkiden dolayı en fazla ölümün 22 kişiyle İstanbul'da meydana geldiğini, 2. sırada ise Gaziantep’in geldiğinin altını çizdi.

ÖLÜMLERİN İLK SIRASINDA GAZİANTEP, NİZİP VAR!

“İlçe bazlı bakıldığında sahte içkiden kaynaklı ölümlerin ilk sırasında Gaziantep, Nizip gelmektedir!” diyen Yılmazkaya konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi;

“Sahte içkiye bağlı olarak yaşanan ölümler Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olarak önümüzde duruyor. Bu yaşanan ölümlerin birçok boyutu var. Vergi boyutu, ekonomik boyutu, hukuki boyutu ve siyasi boyutu var” ifadelerini kullandı. 

Alkolden alınan yüksek vergiler nedeniyle vatandaşların ucuz alkole yönlendiğine dikkat çeken Yılmazkaya, “Alkollü içecek fiyatlarının vergiye bağlı yüksek olmasından dolayı merdiven altı içki üretilen veya satılan yerlerden içki alış-verişinde bulunan kişilerin ölüme kadar giden ciddi sağlık sorunları yaşadığını” belirtti. 

AKP’NİN YÜKSEK VERGİ POLİTİKASI VATANDAŞI SAHTE İÇKİYE YÖNLENİYOR!

Yılmazkaya konuyla ilgili yaptığı değerlendirmelerde şu ifadelere yer verdi;

“Maalesef insanların canına kast eden sahtekârlar yeni yıla girerken metil alkolden ürettikleri sahte içkileri piyasaya sürüyor. Orijinal şişelere sahte alkol ve sahte etiket yapıştırarak bu kimyasalları satıyorlar. Artık vatandaşlarımızın bu oyunlara gelmemesi, bu fırsatçıları tercih etmemesi lazım. Bu bir vergi politikası veya ekonomik tercih olmanın ötesinde siyasi bir tercih ve devletin vatandaşın yaşamına açık bir müdahalesidir. Sahte içki, etil alkolden üretilmesi gereken içkinin maliyetini düşürmek amacıyla metil alkol kullanılarak üretilmiş halidir.

Alkolden alınan vergi oranları içki tüketimini azaltmıyor aksine vatandaşı merdiven altı seçeneklere itiyor. İnsanımızı sahte içki değil, bu yıl içki ve sigaradan 100 milyar liranın üzerinde vergi toplamayı planlayan AKP’nin sömürü politikaları öldürüyor. Sahte içkiden ölen insanların sorumlusu, bütçeyi alkole bağımlı hale getiren AKP iktidarıdır. Alkolden alınan vergi oranı yüzde 75 oranındadır. Yani 200 lira olan alkollü içeceğin yaklaşık 150 lirası vergi olarak ödenmektedir. Toplum sağlığını korumanın ve gençleri kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmanın yolu vergileri artırmak değildir. Bu sürecin ana sebebi içki yapımında etil alkol yerine ağırlıklı olarak daha ucuz olan metil alkol kullanılmasıdır. Oysa alkollü içecek yapımında sadece ve sadece etil alkol kullanılabilir. Vergiler yükseldikçe insanlar standart dışı ve denetimden uzak ürünlere daha ucuz olduğu için kolayca ve düşünmeden yönelebilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.