|
• YAŞASIN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI
|
Gaziantep’te faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları’nın sayısında ciddi bir artış olduğu hepimizce malum.. Herkesin bir derneği bir cemiyeti var..Tüm demokratik toplumların temeli olarak gösterilen ve yıllarca özellikle AB ve Kosgeb Projeleri tarafından desteklenerek teşvik edilen STK’lar Gaziantep’te hatırı sayılır miktara ulaştı... STK’lar bana göre toplum fertlerinin bireysel olarak duyuramayacakları seslerini topluluk olarak duyurmalarını sağlayan yegane yerlerdir.. Peki bu STK’lar ne iş yapar.. Ve önce STK nedir.. Sivil toplum kuruluşu, resmi kurumlar dışında ve bunlardan bağımsız olarak çalışan, politik, sosyal, kültürel, hukuki ve çevresel amaçları doğrultusunda lobi çalışmaları, ikna ve eylemlerle çalışan, üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kâr amacı gütmeyen ve gelirlerini bağışlar veya üyelik ödemeleri ile sağlayan kuruluşlardır, diye biliyoruz..
Ancak benim gördüğüm kadarı ile bu tarz kuruluşlar hizmet ağını toplumdan yana kullanmaktansa kendi düşüncelerini topluma veya belirli çevrelere kabullendirmek için çaba harcayan kurumlar haline dönüşmüş durumlar. Ellerindeki gücü yine kendi çıkar gruplarına veya kendi düşünce yapısına uygun şahıs ve guruplara yardım amaçlı kullanmaktalar. Bir nevi bizden olmayan bizden öte gitsin zihniyeti gütmekte.
Ülkemizde 12 Eylül dönemi nedeniyle sürekli kuşku ile bakılan STK’lar bu kuşkuyu henüz giderememiştir.. Bazı STK başkanları adeta koltuğa yapışmışlardır.. Koltuğa yapışmanın ne olduğunu bilirsiniz bazı insanlar koltuğa yapışmaya görsünler onlar sahip oldukları koltuktan kopamadıklarını bilakis yapıştığını hepimiz biliriz. Bazen koltuklarını kaybetmemek için son nefeslerine kadar herşeylerini verirler.. Hepimiz zaman zaman şu soruyu sormaz mıyız... “Koltuk neden bazı insanların bir taraflarına yapışır da, bir türlü bundan vazgeçmek bilmezler?” Tabiki bunların içinde gerçekten hizmet yapanlarıda takdir etmek lazım..
Gaziantep te ; Son yılarda özellikle ticari ve mesleki dernek oluşumlarının sayıları hızla arttı. Yıllardır faaliyet gösteren ve ilk akla gelen GTO ve GSO dur.. Diğer iş adamları derneklerini saymıyorum bile.. Müstakil Sanayici ve İşadamları derneği, Tüm sanayici ve işadamları derneği, Genç işadamları derneği, Girişimci işadamları derneği, Şoförler odası, Esnaf Kefalet, Bakkallar derneği, Organize sanayi bölgesi derneği, Gaziantep Genç işadamları derneği İhracatçılar, Doğu ve Güneydoğu İşadamları derneği, vs.. Genelde basını kullanmak isteyen birçok STK basınla bir araya gelmeyi veya yerel basını desteklemeyi nedense düşünmez..
Birçok STK derneklerin faaliyetlerini basından ve yoğun olarak etkinlik paylaşımları için kullandıkları twitter’dan takip ederiz.. Ramazan’da iftar yemekleri,
Haftanın belirli bir günü sabah kahvaltıları,
Aylık akşam yemekleri,
Protokol ziyaretleri,
Bayramlar’da huzurevi ve yetiştirme yurdu gezileri,
Yurtdışı gezileri..
Arada göstermelik kamera karşısında yardımlar
Peki Gaziantep için ne yapıyorlar
STK’ların Gaziantep için ne yaptıklarının cevabını kendilerinden duymak isteriz aslında.. Var mıdır bir projeleri..
Çünkü bu tarz kuruluşların bir kısmı hizmet ağını toplumdan yana kullanmaktansa kendi düşüncelerini topluma veya belirli çevrelere kabullendirmek için çaba harcayan kurumlar haline dönüşmüş durumdalar...Kendi egolarını tatmin etmektedirler.
Ellerindeki gücü yine kendi çıkar gruplarına veya kendi düşünce yapısına uygun şahıs ve guruplara yardım amaçlı kullanmaktalar. Bir nevi bizden olmayan bizden öte gitsin zihniyeti gütmektedirler..
Yöneticilerin kişisel siyasi yatırım yada yolsuzlukla anılmamaları lazım.. .Bizim gibi siyasetin çıkar ve kar amaçlı kullanıldığı ülkelerde sivil toplum örgütleride bu gibi durumlara kayıtsız kalmamaktadır...
Sivil toplum kuruluşları, toplum için sürdürdükleri faaliyetlerin toplumun farkında olmasını sağlamak ve kuruluşun algısını olumlu yönde değiştirmek için bazı adımlar atmalıdır. Bu, bütün sivil toplum kuruluşlarının ve üyelerinin ortak sorumluluğudur. Çünkü, sivil toplum kuruluşlarının temel amacı, toplumun yararı için çalışmalar yapmak ve toplumun bu faaliyetlere katılımını sağlayarak maksimum düzeyde sonuç elde etmektir. Var mı böyle sivil toplum kuruluşları ..Var mı görüşlerinden fikirlerinden istifade edilen sivil toplum kuruluşları veya başkanları.. Varda yoksa biz mi bilmiyoruz..
|
|
02 Şubat 2015 |
Okunma Sayısı:4499 |
|
|