Siyasette de özel yaşamımızda da sosyal medya ile yatıp sosyal medya ile kalktığımız bir döneme girdiğimizi söylemek hiç de abartı olmaz. Sosyal medya böylesine önemli bir hale gelmişken, yaptığı paylaşımlar yüzünden zaman zaman kullanıcılardan tepki gören, partililerle ters düşen veya siyasi kariyerine zarar veren politikacıların sayısı da gittikçe artıyor..
Nedenlerinin başında bana göre siyaseti sadece sosyal medyada yapan kişiler.. Bunlar halkın içine girmez sadece fotoğraf paylaşır söz söyler sosyal medyadan selam gönderir, beğenilere görede mutlu olurlar.. Ve sosyal medyadaki sloganlarla vatandaşı etkilediklerini sanırlar..
Eskiden, ‘Tüfek icat oldu mertlik bozuldu’ denirmiş… Şimdilerdeyse ‘sosyal medya’ çıktı, mertlik başta olmak üzere her şey bozuldu. Sosyal medya öyle bir hal aldıki bazen nimetmi yoksa külfetmi olduğu karıştırılmaya başlandı.. Herkesin her şey hakkında konuştuğu bir ortamda bilgiyi de siyaseti de konuşan insanlar, çift kimlikliler, troller, fake hesaplar, fenomenler ve buna benzer kişiler üretti... Herkesin her şeyi konuştuğu bir ortamda gerçeğin çarpıtılması, yalan yanlış bilgilerin ortamda yer alması kaçınılmaz bir hal aldı.. Artık gerçeğin yalanlarla mücadele edecek gücü kalmadı. Herkesin kendi bilgisini üretebildiği, herhangi bir olayla ilgili fikir beyan ettiği bir durumda, ortaya ciddi bir kaos çıkmaya başladı.. Hiç kimse ötekinin ne dediğine bakmıyor ve herkes kendi kültür ve değerlerini baz alarak söylemlerde bulunuyor. Partiler ve adaylar hakkında yorumlar yapılıyor. .Hatta sahte hesaplar açılarak adaylar destekleniyor.. Nesnellik ortadan kalkıyor, hatta ölüyor. İnternetin insanlara sağladığı bu iletişim imkânının bireysel tatmin acısından acayip konforlu olduğu da bir gerçek. Sanal mekânlarda oynamak kişinin yeni yönlerini, geçici kimliklerin arkalarında gerçek bir kişi olmayan maskelerin getirdiği zenginliği keşfetmemizi sağlıyor. Geçici kimlik, ideolojimizi yaymamızda şiddet ve keyfiliği deneyimlememizi sağlıyor. Bazen insanın kendi gerçek benliğini unutup daha tatminkâr bir maske takması hoş oluyor. Kendi olmanın kendisiyle yaşamanın ve ondan bütünüyle sorumlu olmanın yükünden kurtuluyor..
Dedim ya eskiden mertlik vardı. Küsmenin bile bir adabı usulü vardı. İki parmağını birleştirip yüzüne küstüm der ve konusmayı keserdik. Şimdi öylemi, ortalıkta ahkam kesip memleketi kurtardığını zannedenler beş yasındaki çocuğun mertliğini gösteremeyecek kadar ikiyüzlü olabiliyorlar..
Gittikçe sloganlar ve arayışlar değişti.. Zamanında “İnternetsiz ev kalmasın.” Diye sloganları duyardık, şimdi ise “İnternet ortamından kopmayın.” Olarak değişti. Evlerimizde internete bağlanalım derken farklı ve yeni teknolojik cihazlar ile ( akıllı telefon, tablet vs. ) internete bağlanma imkânımızı ve ortamımızı bir kat daha artırdık. Bunun neticesinde ise her ân bağlantıda olma zorunluluğu hissini yaşıyoruz.. Kafe, tranvay, alış veriş merkezleri vs. birçok alanda artık internet ortamına erişmek mümkün.
16 ülke genelinde araştırmaya katılan kullanıcıların yüzde 67’si sabah kalkıp çayını ya da kahvesini içtikten sonra kapıdan çıkmadan önce ilk iş olarak e-postalarını kontrol ediyor ya da ilk tweet’ini atıyor. Hatta araştırmaya katılanların yüzde 23’ü artık yataktan çıkmadan ilk iş olarak bunu yaptıklarını belirtiyor. Mobil cihazını kontrol etmek, Türk kullanıcıların da sabah ve akşam ilk işleri arasında yer alıyor. Türkler’in yüzde 31’i sabah daha yataktan çıkmadan, yüzde 27’si kahvaltı sırasında, yüzde 25’i ise işe gittikten sonra cep telefonunu ya da dizüstü bilgisayarını kontrol ettiğini söylüyor...Çoğunluğu da iş esnasında...
Siyasetçilerin gündeminde açlık yok, yoksulluk yok. İnsanların çöpten ekmek ve yiyecek toplamaları yok. Bunlara çözüm üretme yok. Suriyeli meselesi yok, vatandaşın memnuniyetsizliği yok. Cinayet, cinnet, kredi kartlarında boğulma, faizler, doların yükselişi yok. Var ise de hamasi nutuklar atan genel merkez yöneticilerinin söylemlerini yerelde sosyal medyada bol bol paylaşım var..
Sosyal medyacı siyasetçinin gündemi ile halkın gündemi arasında bu kadar uçurumun olduğu bir ülkede nasıl siyasetçi profili ortaya çıkacak .. |