Ben merak ettim, Meraklısı araştırıp öğrenebilir. Anadolu’nun siyasetteki kaderini.. Yerelde yani Anadolu’da siyaset aynıdır.. Kişiler ve aileler değişmez.. Aynı tas aynı hamam. Milletvekili adayı aynı.. Belediye başkanı adayı hatta çoğu zaman il ve ilçe başkanları bile aynıdır Anadolu’da. Bir araştırma konusu olsa benim bu paylaştıklarıma benzer konuların ve kişilerin dışında bir şey bulunabilecek mi? sanmıyorum..
Ekonomik getirilerinin üstünlüğe dönüştüğü kısacası siyasette gücün tahakkümünü Anadolu en can alıcı şekilde yaşamak zorunda kalmıştır.
Ve halen bu düzen böyle devam etmektedir. Anadolu insanı aday gösterilen kişilere oy vermeye hala devam etmektedir.. Bu güne kadar mevcut siyasi partilerin tutumları da göz önüne aldığında kendileri açısından hiç riske girmedikleri ve genelde aynı kişileri seçim dönemlerinde aday gösterdiklerini göreceksiniz.
Anadolu’daki bu akışkanlık mı, alışkanlık mı genel olarak sağ ve sol partilerde resim aynıdır.. Seçim ve yeni partilerin iktidarı ancak ülke genelinde sahne almakta, Anadolu büyük çoğunlukla aynı hamam aynı tas kalarak devam etmektedir.
Bu durumun da temeli nedeni parti merkezlerinin araştırmaya geliştirmeye yönelmemesi Anadolu insanının ne düşündüğünü önemsemeden parti listelerini aynı ve eski kişiler göre yapmasıdır. Bu nedenle de hangi parti iktidara gelirse gelsin ilkesizlik ve keyfilik devam etmektedir.
Genelde, siyasi partilerde ki anti demokratik yapılanma ve seçim yasalarında ki yine demokratik olmayan durum nedeniyle parti içi muhalefet de yapılamadığından kim güçlü ise o haklıdır ve yönetime egemen olarak nüfuzunu sürdürmektedirler, özellikle Anadoluda..
Türkiye’de siyasi, ekonomik ve kültürel alanda bir emekten, Anadolu’daki gerçek kişilerden bahsetmek zordur. Ter dökerek, bedel ödeyerek gelinmez bir yerlere. Bir yerlere gelenler ancak ilişkileri sayesinde gelirler o bir yerlere. İlişkilerinizdir sizi bir yerlere getiren. Sağlam ilişki ağları kurduğunuzda ancak tanırlar sizi. Sağlam siyasi söylem ya da insanlarla iyi iletişim kurmanız, sağlam bir dili konuşmanız anlam ifade etmez. Sağlam ve sağlamcı ilişkilerdir sizi ayrıcalıklı kılacak olan. Herkes ve her şey bağlantısı kadar değere sahiptir. Bağlantılarınız sağlamsa gerisi kolaydır.. İşte Anadolu’nun siyasi kaderi budur..
Ve bizim ülkemizde hiçbir zaman Anadolu’da ciddi, kökensel değişim, dönüşüm ve toplumsal sarsıntı olmaz. Anadolu’nun siyasetteki kaderini maalesef hiç bir medya kuruluşuda gündeme taşımaz ve yazmaz onlarda da . Hep bağlantılar, hep bağlantılar.. Kısaca herkesin Anadolu’ya karşı gözü kör kulağı sağır..
Türkiye’de siyaset, ‘dürüstlüğü’ istemiyor. Anadolu insanına sıcak bakmıyor. Partiler o kişinin ne kadar çıkar sağlayacağına, ne kadar para harcayacağına bakıyor....
Politika Nedir?
Çocuk babasına sorar: "Baba politika nedir?"
Baba şöyle der: "Bak oğlum, ben eve para getiriyorum, öyleyse ben kapitalistim.
Annen parayı yönetir, öyleyse o hükümettir.
Deden paranın doğru idare edilip edilmediğine dikkat eder, öyleyse o
da sendikadır.
Hizmetçi kız ise isçi sınıfıdır.
Bizlerin ise tek hedefi vardır, senin rahatlığın. Dolayısıyla sen de halksın ve altında bezi ile yatan küçük kardeşin ise gelecektir.
Söyle bakalım anlayabildin mi?"
Çocuk düşünür ve o gece babasının anlattıklarını düşüneceğini söyler.
Gece yarısı cocuk uyanır. Çünkü küçük kardeşi altını pisletmiştir ve ağlamaktadır.
Ne yapacağını bilemeyen çocuk anne ve babasının yatak odasına gider.
Annesi yalnız ve derin bir şekilde uyumaktadır, öyle ki onu uyandıramaz.
Hizmetçi kızın odasına gider. Bakar ki babası hizmetçi kızla yatmaktadır.
Dedesi de pencereden gizlice onları izlemektedir.
Hepsi öyle meşguldürler ki çocuğun orada olduğunu farketmezler bile. Çocuk hiç bir sey yapamadan yatağına geri döner.
Ertesi sabah baba çocuğa kendince politikanın ne olduğunu anlatmasını
ister.
-"Evet" der çocuk, "kapitalizm" işçi sınıfını kötüye kullanıyor... Sendika bunu seyrediyor... Bu arada hükümet uyuyor... Halk ise dikkate alınmıyor... ve gelecek bokun içinde yatıyor!
İşte politika budur..! |