Ara, ara yaşam alanları ve kentlerde yaşamı yazmaya başladım.
Zaman içinde insanlar tercihini kentlerden yana yaptı. Halen kırsalda yaşayan insanlar, büyük bir hızla kentlere akmaya devam ediyorlar. Gerek hükümetler ve gerekse yerel yönetimler kentlerin cazibesini arttırmak için çaba sarf etselerde bunu çok başaramadılar diye düşünüyorum. Çarpık yapılaşma, trafik, sosyal yaşam kentlerin kabusu oldu.. Bundan en fazla bana göre nasibini alan kentlerden biride Gaziantep olmuştur...Büyümekte olan kent ve bu yerleşim içinde yaşayan insanlar için bu büyümeyle birlikte yeni sorunlar türedi. Eğitim, hırsızlık,, fuhuş, suriyeliler ve trafik gibi..
Gaziantep’te çalışanlara kent içindeki ulaşımları için daha çok güvenli yürüyüş, parklar ve bisiklete binme imkanlarının sunulması gerekmektedir. Bu imkanlar hem ortalama yaşam seviyeleri hem de hayat seviyelerindeki memnuniyet ile mutluluk oranlarında artışa destek olacaktır.
Kentleşme, her ne kadar geçmişten bugüne belediyeler tarafından kâğıt üzerinde bir yap boza dönüşülsede aslında doğruları ve yanlışları ile yaşanmışın içinde bulunur. Belli dönemlerde, bir kent, imar planları üzerinde daima oynanır siyasilere, eş dosta ve zenginlere rant sağlanırsa., daha sonra gelen belediyelerde buna devam eder.. Böylelikle bu kentte yaşam kültürü zorlaşır.. Dolayısıyla bir kenti imar planları üzerinde oynayarak tasarlamaktan daha fazla, onu gelişim süreci içinde sağlıklı ve sağlam biçimde yönetebilmeyi bilmek önemlidir.. Nizipli olduğum için Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahinin çevre düzenlemelerini takdir ettiğimide söylemeden geçemeyeceğim.
Yeşil alanlarımız olmalı.. Daha çok.. Günümüzde kentleşme ile birlikte artan betonlaşmadan kurtulmanın, yaratılan rekreasyon alanlarıyla günün stresini atmak, kent karanlığından sıyrılma ve soyutlanma yeridir yeşil alanlar.
Gaziantep, çevrede çok boyutlu sosyo-ekonomik bir albeni öznesi olarak görülmektedir, bu nedenle kent dışından insanları çekmektedir.
Gaziantebin kent yaşamı için,
Trafik sorununun çözülmesine ihtiyacı var.
Gaziantebin nefese ihtiyacı var. Gaziantebin parklara ihtiyacı var. Yeşil alana ihtiyacı var.
Yaya yollarına, koşu yollarına, bisiklet yollarına ihtiyacı var.
Güvenli çocuk parklarına ihtiyacı var. Çocukların oyun alanlarına ve çocukların bisiklet binebileceği parklara ihtiyacı var. Gaziantep bir kültür şehriyse,
Tarih, teknoloji ve bilim kütüphanelerine ihtiyacı var
Beton yığınına çevirdiğimiz kenti yeşillendiremezsek, onun tarihsel yapısını tüm çeşitliliği ve görkemiyle yaşama geçiremezsek, geleceğe olumlu sıfatlarla anılan bir miras bırakamayacağız.
Kısaca Gaziantebin yaşam alanlarına, akla ve kültüre ihtiyacı var.
|