Aslında biz gazeteciler ortak bir zemin bulmalıyız. Arkadaşlarımızın büyük çoğunluğu gazeteciliğin artık karın doyuran bir meslek olmaktan çıktı düşüncesine sahip. Anadolu’da yerel basın çalışanı olmak ateşten gömlek giymekten farksızdır. Onun için farklı görüş ve siyasi noktalardayız demekten önce gazetecilikte ortak zemini yakalamak zorundayız. Gazeteciliğin önünün açılması için bu şart çünkü biz her şeyden önce gazeteciyiz. Gazeteciliğin ortak ilkelerinde uzlaşma sağlamalıyız. Temel olan gazeteciliktir. Bizler bunu unutup gittik, bambaşka noktalara kaydık. Gazeteciler cemiyetleri, objektif kriterlerle gazeteciliğin yapılması konusunda daha fazla rol üstlenmelidir.
Artık, haber ve bilgi edinme sürecinin hızlandığı günümüzde basılı gazetelerin şansının her geçen gün azaldığını görsekte basılı gazetelerin bu zorlu sürecin üstesinden geleceğini düşünüyorum.. Çünkü, gazetesiz bir yaşam düşünmek mümkün değildir.
Günümüzde güçlü ekonomik yapısı olmayan yerlerde yerel gazetelerin yaşaması maalesef mümkün değil. Yerel gazetelerin en büyük gelir kaynağı hiç şüphesiz basın ilan kurumundan alınan ilanlardır. Bu İlanlar da olmasa yerel yayın yapan gazetelerin sayısı daha da azalacaktır. Gazeteler biraz duraganlık gösterirken internet, haber siteleri de önemli mesafe katetti. Artık medya kuruluşları içerisinde internet medyası almış başını gidiyor. Çünkü tv kanalı kadar, bir gazete, bir radyo kadar haber sitelerinin de kullanıcı kitlesi var artık hatta biraz daha fazla. Yöremizde, yerel gazeteler buna ilave olarak kent kültürüne sahip çıkarak kentlilik bilincini ve aidiyet duygusunu beslerler. Unutulmamalıdır ki yerel basın çok sesliliğin ve demokrasinin teminatı ve sigortasıdır. Çok sesliliği ve demokrasiyi yaşatmak istiyorsak yaşadığımız yerin yerel gazetelerine sahip çıkmalıyız. Aslında her gün mutlaka bir veya birkaç yerel gazete de almalıyız. Ödediğimiz her kuruş sesimizin yansıması olarak geri dönecektir.
Ama bana göre ve en önemlisi de birçok sektörde olduğu gibi basında da ciddi bir bölünmüşlüğün olması. Basın yayın, iletişim sektörü içinde birçok basın meslek kuruluşu mevcuttur. Daha güçlü temsil edilebilmek için bu bölünmüşlüğün mutlaka ortadan kaldırılması gerekir. Bu basın için en önemlisi. Birlik ve beraberlik.
ŞOK ŞOK
Temel tır şoförlüğü yapıyormuş. Bir bir tane yokuştan aşşağı son sürat iniyormuş. Yavaşlamak için frene basmış bir de bakmış ki fren tutmuyor. Ne yapcam ne edicem derken yolun ilerisine bakmış ve yol ilerde ikiye ayrılıyormuş. Sağda bir pazar ve tamı tamına 250 insan, solda ise küçük bir çocuk ve önünde de bir duvar. Lan demiş ben çocuğa çarpıp duvara giriyim ve 250 kişiyi kurtarıp kahraman oluyum demiş. Kaza olmuş bitmiş. Ertesi gün Temel gazetelerde 1. sayfaya manşet olmuş: ''ŞOK ŞOK ŞOK Temel tamı tamına 251 kişiyi ezerek öldürdü!''. Bunun ardından gazeteciler hemen Temelin odasına doluşmuşlar. İçlerinden biri Temel bey bu olay nasıl oldu demiş? Temel de: Valla herşey çocuğun pazara doğru koşmasıyla başladı.
|