Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CUMA CAMİSİ-MİLLET-BAHÇESİ-TİCARET ALANI = AHENK (!)

Yazının Giriş Tarihi: 08.10.2019 13:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 08:46

Ülkemizde iktidarın kendisi ve uzunca bir zamandır muhafazakârlaşırken nobranlaşan bizim Gaziantep gibi kentlerdeki belediyeleri duygusal ve siyasal sembollere önemli yatırımlar yapıyor!..

Bir nevi betonlaşan Türkiye ekonomisi-betona gömülen sermaye ile İslamcı-muhafazakârlık arasına sıkıştırılan toplum, yeni bir kimlik inşasının da nesnesi haline geldi. Bu kimliğin inşa edilebilmesi için Osmanlı’nın ihtişamlı ruhunun çağrılarak, cumhuriyet değerlerine karşı rövanşist bir tutum izlediğini ben değil, olup biteni azıcık izleyen herkes zaten dile getiriyor.

Sadece ruhun çağırılması yetmiyor, bunun beslenmesi için bir kısmı zaten var olan (vatan-millet, bayrak, ezan, şehadet, gazilik, sadakat vs) sembol ve duyguların yanına yenilerini eklemek gerekiyor.

Bene göre bu kapsamda 100 milyon TL değer biçilen ve yıkıldıktan sonra yerine Konukoğlu Ailesi’nin büyük bir Cuma Camisi yapılacak olması yeni bir sembol olarak okumak gerek.

İlçe belediyelerimiz, bazı ibadethaneleri ülkenin “en”leri bakımından kıyaslayarak yapıyor. Adına külliye dedikleri yerlerin 3-4 milyon liralık kaba inşaatını karşılayabiliyor. Umreye, önemli şehitliğimiz Çanakkale’ye öğrenci gönderiyor, seccade dağıtıyor. Bu örnekleri kendi lokalizasyonumuzda çoğaltmak mümkün…

Mesele milliyetçi söylemlere dayandırılmış, din olgusu ile zenginleştirilmiş semboller olunca kimse bunu eleştirmeye cesaret edemiyor. Bu ekonomik sıkıntılar içinde 100 milyon lira değeri olan Valilik Binası’nın yıkılmasına, etrafında ve yakınlarında Mimarlar Odası’nın tespitine göre 16 tane caminin bulunmasına rağmen dev bir cami yapılmak istenmesine yönelik sessizlik de bunun en büyük nişanesi. Ama işin ekonomik boyutu kendilerini zerrece ilgilendirmeyen siyaset seçkinleri tarafından asıl yapılmak istenen toplumsal ve siyasal alanın ‘milliyetçi-muhafazakâr-İslamcı’ yeni kimlik inşası ile domine edilmesi çabasından öte bir şey değil.

Gaziantep için yeni sembolik uğrakların başını çekecek olan bu Cuma Camisi’nin karşısında öbeklenecek bir durum daha var. 24 Haziran seçimlerinin önemli vaatlerinden biri olan Millet Bahçesi, kentimizde yıkılan stadyumun yerine yapılacak. Ancak, bahçenin planı yayınlanınca burada müzenin önüne denk gelecek şekilde “ticari alanların” planlandığını ortaya çıktı. Yeşil ile betonun birbirine karıştığı bu proje ve valiliğin yıkılacak olması şimdilik çok sesleri çıkmasa da bazı kesimlerin canını sıkıyor. Askı ve itiraz süreçlerinin ardından İdari yargıya taşınacak bu durum daha çok tartışılacak.

Tartışılacak ama meseleye farklı bir pencere açıp, siyasi semboller değil de yaşamsal semboller açısından bakacak olursak:

Millet ve bahçesi, yine cami ile ticari alan arasında sıkışıp kalacak, bir fenomenden öteye geçemeyecek.

Cuma Camisi-Millet-Bahçesi-Ticaret Alanı…

Din-Toplum-Yeşillik-Rant….

Bu ahengi başka nerede bulabilirsiniz

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.