Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DOĞUM YAPAN ANNEYE HER AY 823 TL DEVLET KATKISI

Yazının Giriş Tarihi: 20.09.2016 12:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 08:32

Torba yasa ile yürürlüğe giren ve çıkartılan yönetmelikle de detayları belli olan doğum yapan kadın çalışanların yarım gün çalışıp tam maaş almaları uygulamasında, devletin katkı tutarı 823 TL olarak belirlendi.

 

Yasaya göre kadın çalışanlar doğum yapmaları halinde; analık izni sonrasında başlamak üzere birinci doğumda 2 ay, ikincisinde 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün çalışıp tam maaş alabilecek. İzin hakkından 3 yaşına kadar çocuk evlat edilenlerde yararlanabilecek. Bu haktan memurlar gibi özel sektörde çalışan işçilerde yararlanabilecek. Doğumda engelli olarak doğan çocuklarda bu süre 12 ay olarak uygulanacak.

Memur olarak faydalananlar ödenecek tutarlar tamamı devlet tarafından ödeneceği için bir sıkıntı oluşmazken, özel sektörde çalışan anneler yarım gün çalıştıkları için maaşlarının yarısını işverenden alacak kalanı ise yıllardır çalışanın işsizlik maaşı alamadığı için birikip şişen işsizlik fonundan finanse edilecek.

Çalışan kadın isterse haftalık çalışma saati olan 45 saatlik sürenin yarısını günlere dağıtabilecek. Buna kurumlar karar verecek. Çalışan 45 saatlik çalışma süresinin yarısını 3 gün çalışıp 3 gün çalışmama şeklinde değerlendirebilecek.

Devlet katkısıyla yarı zamanlı çalışan bir çalışanın maaşını örnekle açıklayacak olursak;

Normal maaş : 3.000 TL

Yarı zamanlı maaşı : 1.500 TL

Devletin ödeyeceği ücret : 823 TL 50 kuruş

Toplam alınacak tutar : 1.500 + 823,50 =2.323,50 TL

Çalışanın maaşı yükseldikçe alacağı tutarın maaşına oranı azalmakta bu sebepten bu uygulamada avantajlı olanlar asgari ücretle çalışan kadınlar olduğu göz ardı edilmemelidir.

Kadın çalışanların bu uygulamadan yararlanabilmesi için;

- Son üç yılda en az 600 gün primin yatmış olması

- Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışmış olması

- Analık izninin bitiminden sonra 30 gün içinde başvurulması gerekmektedir.          

Uygulama ile yıllardır çalışanların alamadığı için şişen işsizlik fonundaki tutarın hiç olmazsa bu destek ile yine çalışanlara verilecek olması ve uygulamanın bir başlangıç olmasını temenni ederek zamanla hem sürenin hem de ödenecek tutarların daha da iyileştirilmesi temennisiyle hayırlı olmasını diler hayırlı günler dilerim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.