Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya 5’ten Büyüktür ve 80/20 Kuralı

Yazının Giriş Tarihi: 20.09.2017 11:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 11:23

Dünya 5’ten ve 80 de 20’den büyüktür. Bunlar ölçülebilir ve itiraz edilemez sayısal değerlerdir. Hatta tüm bilinenlerin dışında yeni olasılıklara kapı açmış olan Quantum fiziği bile karşı çıkmaz.

 

İtalyan ekonomist Vilfredo Pareto 1906 yılında, ülkesinde toprakların %80inin halkın %20’sinin mülkiyetinde olduğunu tespit etmiştir. Gelir dağılımının eşitsizliğini göstermek için oluşturduğu bu matematiksel formüle “80/20 Kuralı “ veya “Pareto kuralı “ denmiştir.

“Sonuçların %80’i faaliyetlerin %20’sinden kaynaklıdır” esası ile tanımlanan bu orana bazı örnekler vermek gerekirse;

  • Bir işletmenin satışının %80’i müşterilerinin %20’sine yapılır
  • Müşteri şikayetleri veya sorunlarının %80’i, müşterilerinin %20’sinden gelmektedir.
  • Trafik Kazalarının %80i , sürücülerin %20 sinden kaynaklıdır.
  • Şu anki ekonomik, sağlık vb durumumuzun 80i, geçmişte yaptıklarımızın %20 etkisi olmuştur.

Örnekleri hemen her şeye yaymak mümkün. 80/20 prensibine göre, eğer bir işin en önemli %20’lik kısmını çok iyi yaparsak, işin %80'ini çok iyi yapmış oluyoruz. 80/20 oranı 75/25, 70/30 veya 85/15 gibi değişkenlikler gösterse de “Nedenler ve Sonuçlar arasındaki dengesiz orantı” kaçınılmazdır.

Bu oranı bilmek neye yarar?

İlk olarak hayatımızı gözden geçirdiğimizde bugüne kadar tüm yaptıklarımızın büyük oranının, hayatımızı hemen hemen hiç etkilemediğini görürüz. Veya işletmemizin gücünün büyük oranda hangi müşterilerden, hangi ürün/hizmetimizden veya hangi bölgelerden kaynaklandığını tespit edebiliriz. Mutluluğumuzun kaynağının hayatımızda var olan her şeyin küçük bir orandan etkilendiğini görürüz.

Madem yaptığımız şeylerin ancak %20’si, umduğun ve beklediğin sonuçların %80’ine tekabül ediyor; o zaman yapacağımız faaliyetleri iyi seçmemiz gerekmektedir. Daha çok sonuç için daha çok çalışma yerine, etkili olanları bulup onlara ağırlık vermek mantıklı olacaktır.

Geriye kalan %80’i ne yapacağız? Yok mu saymalıyız. Hayır ama sonuca ve amacımıza ulaşmak açısından onlara hak ettiğinden fazla önemi vermemeliyiz. Bu anlamda dikkat edilmesi gereken şey ; “önemsiz bir şeyi çok iyi yapmak, onu önemli hale getirmez” sözünde saklıdır.

IMF 2017 tahminlerine göre, dünya nüfusunun %14,6 sı dünya ticaretinin 63,4 ünü yönetmektedir. Yine 80/20 kuralı geçerli. Yine ülkelerin çok azı bütün dünyayı yönetiyor. Biz yine Birleşmiş Milletler’de kürsüye çıktığımızda “ Ey 5 Daimi Ülke! Dünya Beşten Büyüktür” sözü ile konuşmaya başlayacağız. Kulağa hoş geliyor ve doğru söz ama asıl uğraşmamız gereken başka konulardır…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.