Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

GAPPLAST FUARI VE KATMA DEĞER

Yazının Giriş Tarihi: 27.09.2017 15:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 04:22

İkinci kez düzenlenen GapPlast 2017 fuarı açıldı. Kimya ve Plastik sektörü ürünlerinin ağırlıklı olduğu fuara ziyaretin, oldukça önemli olacağını düşünüyoruz. Plastiğin hammaddesi olan PP (poly propilen) ve PE (Poly etilen) tüketiminin büyük bir oranı şehrimizde tüketilmektedir. Bu yüksek oran bize Plastik sektörüne çok uzak olmadığımızı gösterir.

PP Çuval, Plastik Film türevleri, Plastik araç gereçler ve benzeri bir çok ürünü üretirken, yine bu plastik madeleri kullanmaktayız. Gaziantep bu kadar yüksek oranda plastik hammaddesi tüketirken ne yazık ki plastikten aynı oranda yüksek kar elde edememektedir.

Katma Değer nedir dediğimizde aklımıza KDV gelse de birinci anlamı ; bir ürüne veya hizmete değer katmak yani eklemektir. Örneğin pamuk , ipliğe döndürüldüğünde pamuğa değer katılmış olur. İplik kumaşa döndüğünde pamuk ipliğine, kumaş kıyafete dönüştüğünde de kumaşa değer katılmış olur. Rakamsal konuşursak pamuk fiyatı 2 USD civarı. İpliğe dönüşünce 3,5 USD oluyor. Kumaş olunca 6-7 USD ve bu da giysi ve kıyafete döndüğünde kilogram olarak 15-30 usd arası fiyatları geçiyor.

2 USD lik pamuk, 25 USD lik katma değere ulaşıyor. Yani iplik değil de son ürün satınca veya ihraç edince ekonomiye fayda bu “katma değer ile” sağlanmış oluyor.

Şimdi plastik ile pamuğun ne ilgisi var diyorsunuzdur. Eskiden ciddi bir pamuk ve tekstil üreticisi ülkemiz için bahsettiğimiz katma değer avantajı artık plastik sektöründe de fazlası ile karşımızda.
Plastik sektörünün hemen her alanında karşımıza çıkan bu avantajı değerlendirmek gerekiyor. Özel plastikler, özel filmler hele hele teknik plastikler çok üst düzeyde kar oranları ile pazar bulabilmektedir.

Makina ve otomasyon ağırlıklı üretimler olan plastik sektöründe yer edinebilmek için, üretim vb bir adım atmadan önce, pazarlaması ile ilgili faaliyetlerle de başlanabilir. Fuarda karşımıza çıkacak olan profil ve lastik boru, şişirme ve film makinaları, kablo, enjeksiyon, pet şişirme, termoform firmalarını görebilirsiniz. Ayrıca boya, kauçuk, mühendislik plastikleri, kalıplar, geri dönüşüm ekipmanları, sensörler, sıcak yolluk sistemler vb bir çok alanda fikir veya en azından ön bilgiye sahip olmamızın sağlayacağı avantaj çok olacaktır.

Fuar ziyaretçilerinden , yatırım veya girişimde bulunma potansiyeli olanların %10 luk bir kısmı bile bu konuda olumlu yaklaşırsa; Çalışkan Gaziantep aurasında, şehrimize çok ama çok artı değer sağlayacağı aşikardır.

Haydi girişimciler, fuara …

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.