Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Krizden Çıkış, Başarılı Nakit Akış Yönetimi ile Mümkün !

Yazının Giriş Tarihi: 08.04.2020 16:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 09:12

Tarihe tanıklık ettiğimiz bir dönemden geçiyoruz. Bugün, işadamları ve yöneticiler ve danışmanlar olarak şapkayı önümüze koyarak düşünmenin günüdür. Biz işletme olarak krize nasıl yakalandık? Neleri doğru yaptık, neleri yanlış yaptık? Bundan sonra neler yapmalıyız?

Genel olarak işletmelerimizin güçlü yönlerini ele alırsak, sezgi gücü, çalışkanlık, esneklik ve üretim kabiliyetlerini en başta sayabiliriz. Özel sektör olarak birçok zorluğa rağmen, yıllardır üretime yatırım yapıyoruz. Dünya pazarlarına, kalitesiyle hizmetle rekabette üstün ürünler ve hizmetler sunuyoruz.

Ancak bu arada ihmal ettiğimiz bir konu oldu. “Finansal kontrol ve Risk Yönetimi Sistemleri”ni kuramadık.

Çoğu zaman maliyetimizi doğru hesaplayamadık. Kârımızı dahi bilemedik. Kendimizi satışın ve bu satışın sonucunda elde ettiğimiz kaynakların rüzgarlarına bıraktık. Büyüme ve yatırım kararlarımızı da yine satışın gidişatına bakarak verdik. Büyümenin finansmanını ve risklerini göz ardı ettik.

Dolayısıyla etkin bir “Finans ve Nakit Yönetimi” bugün iki kat önem kazanmıştır.

Küresel krizde en büyük sıkıntıyı çeken işletmeler, maalesef yüksek stokla yakalanan, hesapsız kredi ve çek kullanan, alım satım vadeleri dengesiz olan ve kur risklerini yönetememiş işletmelerdir.

Peki, başarılı bir “Nakit Akış “ ve “Stok Yönetimi” için yapılması gerekenler nelerdir? Elbette içinde yer aldığımız sektör ve rekabet koşularına göre bu sorunun cevabı değişebilir. Örneğin, bozulma tehlikesi olan bir ürün üreten bir işletmeyle, teknik özellikleri yıllara göre değişmeyen standart bir makine üreten bir firmanın, finansal bakış açıları farklı olabilir… Ancak “Kar Odaklı İşletme Yönetiminin” esasları aynıdır. Nakit akışının pozitif olabilmesi için aşağıdaki sorular sorularak çalışma sermayesinin ve şirketin krize nakit dayanıklılığının çıkartılması ve buna göre master nakit akış planlaması yapmak zorundayız.

Nakit kaynaklarımız nedir? Mevcut durumda kaynakların (nakite dönecek imkanların) miktar ve tutarı nedir ?

Mevcut durumda tahakkuk etmiş ve ödenmesi gereken borçlar nelerdir ?

Mevcut durumda çalışma sermayesinin durumunu biliyor musunuz? Tespit edilmesi gereklidir.

Önümüzdeki 3 aylık periyodlarda faaliyet hacmimiz ne olacak? Bu faaliyet hacmi nakit giriş planımızın temelini oluşturacaklar. Planlamaları volatility çok yüksek olduğu için, önce kısa vadelerde yaparak yıl sonuna taşımak gereklidir.

Krizde, satış kampanya ve planlaması yapılması, satışlardan sağlanacak nakit girdilerini koruyacak kampanyaların oluşturulması ve ayrıca erken ödeme teşvikleri vs hususlar tartışılmalıdır.

Gelecek dönemdeki bu hacmi minimum maliyet ve maksimum fayda ile yönetecek planlama yapılmalı, devlet teşvikleri kısmi çalışma ödeneği, vergi yapılandırma gibi her türlü alternatif nakit yönetiminde gider azaltıcı önlemler olarak tartışılmalıdır.

Tedarik zincirini bozmayacak faaliyet seviyesindeki çalışmayı geciktirmeyecek ödeme planlaması, tedarikçi seviyesine göre yapılmalıdır.

Son olarak tüm bu çalışmalar nakit program haline getirilmeli ve finansman döngüsünde halen sorun varsa o zaman ilave finansman çözümleri (finansal yapılandırma, yeni kredi olanakları ve teminat vs) nakit program içinde planlanmalıdır.

Yatırım planları ve zaruri yatırımlar dışındaki tüm yatırımların tekrar gözden geçirilmesi ve bunlarında ödeme vadelerinin yapılandırılması gerekmektedir.

Kaynak : Universal&Partners                                                                                                                    

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.