Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

NİZİP'TE TURİZM VE MEMLEKET AHVALİ

Yazının Giriş Tarihi: 22.05.2022 14:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 22:32

Nizip ilçesi bulunduğu konum, tarihi, yeraltı ve yer üstü zengin kaynakları, verimli toprakları en önemlisi yüreği tertemiz insanların bulunduğu bölge olarak huzurlu bir yaşam için çok ideal şartları vardır.

Nizip ilçesi köklü bir geçmişse sahiptir.

Bunun ispatını yapmak için arşivlerdeki tarih sayfalarını karıştırmaya, delil bulmak için çaba göstermeye veya ufak bulgular üzerinde yorumlar ışığında konuşmaya gerek yok.

Her yerinden tarih fışkıran ve bir açık hava müzesi konumundaki, Nizip'te ne bir açık hava müzesi, ne de kapalı bir müze yok. Antik kent olduğumuzdan hiç kimsenin haberi yok. Şehirde Zeugma ve diğer eserleri anımsatan figürler yok.

Uzun yıllar dünya listesine giren başta Zeugma ve diğer tarihi yapıların olduğu mekanlara turist gelmiyor. Eğer Zeugma’da çıkan eserler yerinde sergilenseydi Nizip başta ekonomi olmak üzere bir çok sektör bundan faydalanır dolayısıyla Nizip'in tanıtımına büyük katkı olurdu.

Nizip sınırları içinde olan Rumkale'ye yatırımlar yapılıyor. Rumkale'ye yapılan cam teras Nizip'in Kamışlı köyüne yapılsaydı hem manzara hem konum bakımından daha iyi olurdu. Nizip yerli ve yabancı turizmden mahzun Hatta buna Karkamış'ı da dahil edebiliriz. Karkamış'ın kaderi umarım Zeugma'ya benzemez ve çıkan eserler yerinde kalır.

Kısacası tarihimiz, dolayısıyla turizm kaderine terk edilmiş durumda. Bir an önce tarihi ve kültürel yerlere çözüm bulunmalı tanıtımı yapılmalı iç ve dış turizm hareketlendirilmeli. Fıratın suyunu kimse görmeye gelmez. Bunlara el atmaz isek gelecek nesillere hikayelerden başka bırakacağımız hiçbir şeyimiz kalmayacak.

MEMLEKET VE YAPI ESTETİĞİ

Özgün ve antik bir hikâyeye sahip olan memleketimin maalesef estetik bir görüntüsü yok. Görsel ve estetik kaygıdan uzak biçimde gelişen memleketimde neredeyse bir mimar eli yok denecek kadar az. Ve hatta estetik kaygısı ve bakış açısına önem verilmediğinden bunu şikayet edecek bir yer de yok

KİBİR ABİDELERİNE

Paranız olabilir, Mal mülk sahibi olabilirsiniz. Hatta Başkan veya hasbel kader bir yerlere de gelmiş olabilirsiniz. Kendinizi çok büyük görmeyin ve bir şey sanmayın. Her göz yumanı uyur, her boyun bükeni derviş sanmayın. Şu hacivatlık, şu gevşek sırıtış, şu kendini bir şey sanma hallerinden vazgeçin. Başınıza gelen olaylardan ders alın. Yarın kimin ne olacağı belli olmaz. Her şeyi bildiğini zanneden, gururlu kibir abidelerine sözüm bekleyip göreceğiz. Mevla görelim neyler

HAFTANIN SÖZÜ

Boşuna dememişler; "Makamlar adamı bozmaz, ayarını ortaya çıkartır" diye. Çevremizde ne çok var, aç gözlü zengin, insanlık yönünden fakirler. Bazıları için fırsatlar ülkesiyiz, bazıları için ise zulüm. Kokuşmuşluk üst seviyede amma terazi var tartı var. Toprağın altı var hesap var ölüm var.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.