Gaziantep’in, İstanbul’dan sonra Türkiye’de en büyük ayakkabı üretim merkezi olduğunu hatırlatan Öztürkmen, “Gaziantep, ülkemizin terlik, deri ve spor ayakkabı ihracatının yaklaşık yüzde 20’sini karşılıyor. Avrupa’dan Asya’ya, Afrika’dan Orta Doğu’ya uzanan geniş bir pazarda ayakkabı ve terlik ihtiyacını karşılıyoruz. Ancak bu başarı tablosu son yıllarda tersine dönmeye başladı” dedi.
İHRACATTA %24’LÜK DÜŞÜŞ
Sektördeki kötü gidişatın rakamlara da yansıdığını vurgulayan Öztürkmen, “2024 yılının ilk beş ayında 115 bin 80 çift ayakkabı ihraç edilirken, 2025’in aynı döneminde bu sayı yüzde 24 düşüşle 86 bin 695 çifte geriledi. Üretim maliyetlerindeki artış, yüksek kredi faiz oranları ve yükselen kira giderleri üreticinin belini büktü, firmalar dış pazarda rekabet gücünü kaybetti” ifadelerini kullandı.
Geçen yılın mayıs ayında bir çift ayakkabının ortalama kilogram fiyatının 3,02 dolar olduğunu, bu yıl aynı dönemde yüzde 19’luk artışla 3,62 dolara yükseldiğini belirten Öztürkmen, “Bu artış da tamamen maliyet baskısından kaynaklanıyor. Üretici daha pahalıya üretmek zorunda kalıyor” dedi.
“BİNLERCE EMEKÇİ İŞSİZ KALABİLİR”
Alınacak önlemlerin gecikmesi halinde binlerce emekçinin işsiz kalacağı uyarısında bulunan CHP’li vekil, şunları kaydetti:
“Artan kiralar, işçilik, enerji ve hammadde fiyatları sektörü adeta darboğaza soktu. Ayakkabı ve terlik sektörü, son iki yıldır cari açık veren nadir sektörlerden biri haline geldi. Buradaki ekonomik sıkıntının sorumlusu üretici değil. Ekonomi yönetimini bir an önce harekete geçmeye çağırıyoruz. Eğer sektör desteklenmezse çok sayıda işletmenin kapısına kilit vurulacak, binlerce kişi işsiz kalacak.”