Yaşama yol ver

Gaziantep Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı, 1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası kapsamında yazılı açıklamada bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2023 03:04
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2023 03:04

Yazı, açıklamasında sağlık hizmetleri sunumunda ayrı bir öneme sahip olan acil sağlık hizmetlerinin, yurt genelinde en uç noktalara kadar yayılmış, kesintisiz olarak hizmet veren büyük bir sistem olduğunu belirtti.

Acil Sağlık Hizmetlerinin amacının, acil sağlık hizmeti ihtiyacı oluşan vatandaşlara günün 24 saatinde ücretsiz olarak en kısa sürede ulaşmak ve en uygun şekilde tedavisinin yapılabileceği bir merkeze ulaştırmak olduğunu söyleyen Yazı, sözlerine şöyle devam etti:

İlimizde 44 acil sağlık istasyonu, 81 ambulans ve profesyonel ekipler ile acil çağrılara, merkezde ilk 7 dakikada, kırsal alanda ise ilk 11 dakikada ulaşma oranı yüzde 90’ın üzerine çıkarılmıştır.

GÜNLÜK 7 BİN GEREKSİZ ÇAĞRI GELİYOR

Acil Sağlık Hizmetleri ekiplerimiz tüm bu hizmetleri hızlı ve sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmek için canla başla çalışırken 112 çağrı merkezine yapılan gereksiz çağrılar, arayan kişilerin doğru adres verememesi ve hasta konumunun net olarak belirlenememesi, trafikte sürücülerin ambulansa yol vermemesi/verememesi, bazı saatlerde yaşanan trafik yoğunluğu, gibi nedenler, maalesef ki ambulansların vakalara ulaşmasını zorlaştırmaktadır.

112 Acil Çağrı Hattı, hayati tehlike oluşturan durum ortaya çıktığında aranması gereken ücretsiz olarak hizmet veren hayati derecede önemli bir hattır. 112 Acil Çağrı Hattı arandığı zaman; isim-soy isim, karşılaşılan sağlık sorununun tam olarak ne olduğu ve adres bilgilerinin açık ve anlaşılır bir biçimde belirtilmesi zaman kaybının yaşanmaması için son derece önemlidir. Hayati tehlike durumu olmayanlar tarafından meşgul edilmesi nedeniyle gerçek sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve vakalara ulaşmada geç kalınmakta veya ulaşılamamaktadır.

İlimizde çağrı merkezimize günlük 13.472 çağrı gelmektedir. Bunların 7 bini gereksiz çağrılardır. Günlük ortalama 380 vakaya çıkılıyor. Vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı olmalarını özellikle rica ediyoruz. Lütfen 112’yi gereksiz meşgul etmeyin.

ACİL DURUMLARDA SANİYELERİN ÖNEMLİ OLDUĞUNU UNUTMA!

YAŞAMA YOL VER!

Bakanlığımız tarafından da toplumsal farkındalığın yaratılması ve trafikte seyreden ambulansa yol verilmesi konusunda bilgi düzeyinin arttırılması amacıyla “Yaşama Yol Ver” projesi gerçekleştirilmiştir.

Hafta dolayısıyla bir kez daha vurgulamak isterim ki acil durumlarda saniyeler çok önemlidir. Ambulansa ait siren sesi duyulduğunda ya da tepe lambası yanarken görüldüğünde yol verilmesi hayati önem taşımaktadır. Trafikte ilerleyen ambulansa yol verme konusunda özen gösterilmemesi, zamanla yarışan 112 acil müdahale ekibinin hayati tehlikesi olan hastayı zamanında tedavi merkezine yetiştirmesine engel olmaktadır.

Trafikte Seni Aşamıyoruz, Yaşama Yol Ver!