Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

e-Fatura nedir?

e-Fatura, kağıda basılı faturadan farklı olarak dijital ortamlarda oluşturulan bir belgedir.

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2024 10:43
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2024 10:43
Kaynak: Haber Merkezi
guncelgazete.com
e-Fatura nedir?

e-Fatura, kağıda basılı faturadan farklı olarak dijital ortamlarda oluşturulan bir belgedir. Geleneksel fatura ile içerik bakımından herhangi bir farkı yoktur. Bununla beraber e-Fatura kağıda basılmaması ve internet üzerinde saklanabilmesiyle işletmelere birçok avantaj sağlar. Türkiye’de 2010 yılından itibaren yasal bir şekilde kullanılan e-Fatura, kağıt tüketimini azaltarak daha sürdürülebilir sistemler kurulmasını amaçlar. Ticari satışlarda, alış faturalarında, iade faturalarında ya da ihraç faturalarında sıklıkla kullanılır. İş süreçlerini hızlandıran ve dijital bir şekilde taraflar arasında takas edilebilen e-Fatura, işletmelerin hız kazanmasında etkili bir şekilde rol oynar.

e-Fatura sisteminin amacı alıcı ve satıcı arasında güvenilir, hızlı ve düşük maliyetli bir iletişim sağlamaktır. Bununla beraber e-Fatura kullanmak bazı durumlarda zorunludur. Ayrıca e-Arşiv Faturadan farklı olarak bu belge türü sadece e-Fatura mükelleflerine gönderilebilir. Eğer ticari bir işlem yaptığınız kişi e-Fatura mükellefi değilse ona e-Arşiv Fatura gönderebilirsiniz. Ek olarak belirli bir brüt satış hasılatını aşan ve çeşitli durumları sağlayan işletmelerin e-Fatura sistemine geçişi zorunlu tutulmuştur. Eğer e-Fatura mükellefi olan işletmeler geçiş yapmazsa belirli yaptırımlarla karşılaşabilirler.

e-Fatura zorunluluğu

Belirli şartları sağlayan işletmeler, belirlenen süreler içinde e-Fatura sistemine geçiş yapmalıdır. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek e-Fatura zorunluluğu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

* Eğer işletmenizin brüt satış hasılatı 2023 yılında 3.000.000 TL ve üzerindeyse e-Fatura sistemine geçiş yapmanız zorunludur. Benzer şekilde bu işletmeler 2025 yılının Ocak ayına kadar e-Deftere de geçmelidir.     

* Gayrimenkul ya da motorlu araç alım/satım/kiralama işlemleriyle ilgileniyorsanız ve 2023 döneminde 500.000 TL ve üzeri brüt satış hasılatı elde ettiyseniz e-Fatura sizin için de bir zorunluluktur.     

* 2023 yılında internet üzerinden 500.000 TL ya da üzerinde brüt satış hasılatı elde eden işletmelerin de dijital sistemlere geçmesi zorunlu tutulur.     

* Kültür ve Turizm Bakanlığı ve belediye ruhsatlı olan otellerin gelirine bakılmaksızın e-Fatura sistemine geçmesi beklenir.

e-Fatura kullanmanın avantajları

e-Fatura kullanmak işletmelere pek çok avantaj sunar. Genel olarak e-Faturanın avantajları şu şekilde özetlenebilir:

*  e-Fatura sistemi sayesinde faturalarınızı düzenlemeniz, arşivlemeniz ve ilgili yerlere göndermeniz oldukça kolaydır.     

*  e-Fatura sayesinde kağıt tasarrufu yapabilir, bazı maliyet kalemlerinizin düşmesini sağlayabilirsiniz.     

* e-Faturadaki belgeler Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından onaylandığı için taraflar birbiriyle daha güvenli bir şekilde alışveriş yapabilir.

Bütün sistemlerinizi ortak bir alandan yönetebileceğiniz e-Fatura uygulaması aynı zamanda e-Arşiv ve e-Defter gibi diğer iş uygulamalarıyla da entegre bir şekilde çalışır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.