Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alleben deresi özüne kavuşacak

Haber Giriş Tarihi: 18.02.2019 11:04
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2023 07:57
Kaynak: İHA
Alleben deresi özüne kavuşacak

Gaziantep’in yegâne simgesi olan Alleben Deresi’ne kimlik kazandırıp yeniden şehrin zenginliği haline getirerek geçmişte olduğu gibi Gazianteplilerle buluşturmak için harekete geçen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, “Alleben’i İnsanlarla Buluşturma Projesi” adı altında (Alleben Su Projesi’ni) hayata geçiyor.

GASKİ Genel Müdürlüğünce birkaç yıldır üzerinde çalışılan proje hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Gaziantep’in en önemli tabiat varlığı olan Alleben Deresi konumu nedeni ile her dönem kent kimliğinin önemli bir parçası olmuştur. Alleben Deresi Gaziantepliler için birçok şey ifade eder aslında. Gaziantep’in yegâne simgesi iken yıllar içerisinde hafızasını yitirmiş, sadece kış aylarında yağmur sularının aktığı iki taş duvar arasında sıkışıp kalmış Alleben Deresini, eski günlerindeki coşkusuna kavuşturmak, hatıraları yeniden canlandırmak ve insanı suyla buluşturmak için bir yola çıkıyoruz şimdi. Yüksek duvarlar arasında kendi sesine ve insanlara hasret kalan Alleben Deresini, uzun yıllardır büründüğü sessizlikten çıkaracak ve insanlarla buluşturacak bir proje hazırladık. Hayalimiz; tertemiz akan suyun sesine çocukların kahkahaları karışsın ve Alleben hayatla birlikte tertemiz aksın. ‘Alleben Su’ projesi hatıralarımız ve hayallerimizin projesidir. ‘Alleben Su’ projesi suyu insanla, maviyi yeşille buluşturacak vuslat projesidir“ açıklamasında bulundu.

Projenin teknik detayları hakkında bilgi veren GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler ise, ana teması “su” olan proje kapsamında; Demokrasi meydanı ile SANKO AVM arasında kalan bin 350 metre uzunluğundaki yaklaşık 200 bin metre karelik alan içerisinde; duvarlarından kurtulan Alleben Deresi’nden tertemiz suların akacağını söyledi. İnsanların yeşil alanlardan dereye ve suya ulaşma imkânı olacağını aktaran Sönmezler, yatak çevresinde kentin suyla ilgili geçmişine vurgu yapan sanat yapıları inşa edileceğini, çeşitli oyun ve sosyal faaliyet alanları ile derenin bütünleşeceğini belirtti.

Sönmezler, proje kapsamında mevcut ağaçların tamamının korunacağını ve buna ilave 80 adet yeni ağaç ekileceğini, 7 bin 467 adet çalı, 60 bin 755 tane yer örtücü, 7 bin 960 tane mevsimlik çiçek, 4 bin 456 tane su bitkisi ile alandaki yeşil çeşitliliğin artırılacağını söyledi.

HIDIRELLEZ RUHU YAŞATILACAK

Projede sinevizyon gösterileri yapmaya müsait 1000 metre küp hacimli açık su deposu ve paket arıtma ünitesi de yapılacağını dile getiren Sönmezler, “Belli bir dere kesiti içesinden sürekli akan su, proje alanı sonunda bir pompa yardımıyla alınarak paket arıtma ünitesinde arıtılıp livas görünümü verilen su kanalları ile tekrar dere kesitine bırakılacak. Su döngüsel olarak arıtıldığı ve pompa merkezindeki otomatik cihazlarla sürekli analiz yapılacağı için dereden akan suya gönül rahatlığı ile girilebilecek. Dere ve diğer sulu alanlardaki derinlik, herhangi bir risk taşımayacak ve güvenle hareket edilebilecek yükseklikte olacağından suyla temas etmek beklentilerin de ötesinde olacak” dedi.

Proje alanında Gaziantepliler için manevi bir önemi olan Hıdırellez ruhunun yaşatacağı bir havuz ile tarihi livas ve gannelere vurgu yapan çeşmelerin de bulunacağını belirten Sönmezler, “Bin 350 metrelik dere güzergahı boyunca yapılacak 13 adet kaskat yapısı suya hareket kazandıracak, küçük adacıklar ve havuzlar doğal dere yatağı görüntüsü verecek. Çeşitli su oyunlarının bulunduğu bölümlerde çocuklar ve büyümeyen çocuklar sıcak günlerde serinliğin ve suyun keyfini çıkaracak. Kısacası Gaziantepliler bu bölgedeki yeşil alanlarda, suyun kenarında ve suyun içinde hem oyun oynama, dinlenme ve eğlenme imkânı bulacak” diye konuştu.

YAPIMINA BU SENE BAŞLANIYOR          

“Proje alanı anlaşılacağı üzere, şehrimizin en önemli, ticari, idari, sosyal, kültürel ve tarihi bölgelerinin arasında bulunuyor” diyen Hüseyin Sönmezler, “Bu nedenle, “Alleben Su Projesi” şehrimizin tarihi ve kültürel koridorunu sürdürme ve orta bir noktada insanları dinlendirip, rahat bir nefes aldırma amacına da hizmet edecek” dedi.

Proje alanının önemi dikkate alınarak, dere yatağı ve çevresi tüm yönleriyle ele alınmış, uzun araştırmalar, taşkın ve hidrolojik çalışmalar neticesinde tasarım yapıldığını vurgulayan Sönmezler, projenin inşaatına bu yıl içerisinde başlayacaklarını belirtti.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.