Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antibiyotik direnci önemli bir sağlık sorunudur

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2020 18:03
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 05:31
Kaynak: İHA
Antibiyotik direnci önemli bir sağlık sorunudur

Medical Park Gaziantep Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Vuslat Keçik Boşnak, gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesi ve antibiyotik direncinin meydana getirdiği sorunlara dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla bilgilendirmelerde bulundu. 

Keçik, “İçinde bulunduğumuz hafta Dünya Sağlık Örgütü tarafından; ‘’Dünya Antibiyotik Farkındalık’’ haftası olarak belirlenmiştir. Antibiyotik direnci; tüm dünyayı ve ülkemizi ilgilendiren çok önemli bir sağlık sorunudur. Dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlara bağlı hastalık ve ölüm oranları artmakta ve hastanede yatış süreleri uzamaktadır. Bu hafta sebebi ile bu konuda antibiyotiklerin uygun kullanımı ile ilgili bazı tavsiye ve hatırlatmalarda bulunmak istiyorum; Antibiyotiklerin gelecek nesillerde de etkinliğinin sürdürülebilmesi için tek çare, akılcı antibiyotik kullanımıdır. Özellikle uygunsuz kullanım en sık; üst solunum yolu enfeksiyonları ve akut gastroenterit tablolarında görülmektedir. Ateş, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, boğazda takılma veya ishal, karın ağrısı şikayetleri olan hastaların hekime başvurup muayene olduktan sonra eğer reçetelerinde antibiyotik yazılmışsa uygun dozda ve uygun sürede kullanmaları gereklidir”dedi.

Medical Park Gaziantep Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Keçik Boşnak, hekimin reçete etmediği özellikle de insanların, kendi kendine veya yakınlarının önerisiyle antibiyotik kullanmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Antibiyotiklerin, ağrı kesici ve ateş düşürücü olmadığını ve her hastalığı tedavi etmediğini belirtti. Nezle ya da grip gibi virüslere bağlı enfeksiyonlarda antibiyotik kullanmanın yanlış olduğunu kaydederek, uygunsuz antibiyotik kullanımının istenmeyen birçok yan etkiye neden olduğunu vurguladı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.