Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ANTİKOR TESTİ ÜCRETSİZ YAPILMALI!

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2021 16:15
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 02:31
Kaynak: İHA
ANTİKOR TESTİ ÜCRETSİZ YAPILMALI!

CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, “Bugüne kadar 3 milyonun üzerinde vaka görülen ülkemizde 2 milyon 860 binin üzerinde iyileşen hasta var. Öncelikli olarak bu iyileşen hastaların antikor düzeylerine bakılmalıdır. Antikor test sonucu 0,9 ve üzerinde ise, Covid-19 IgG koruyucu antikorları gelişmiş demektir. Antikor değeri önemli bir parametredir. Hastalığı geçiren kişilerin bu testi yaptırması gerekli. Antikor testi 300-400 lira civarında özel hastanelerde yapılmaktadır. Devletin bunu ücretsiz yapması gerek” ifadelerin kullandı. 

İMMÜN PLAZMA BAĞIŞI BİNLERCE HASTAYA UMUT OLACAK!

Konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Yılmazkaya, salgınla mücadelede Covit-19 hastalarının antikor düzeyinin tespit edilmesi ve hastalığı belirtisiz geçiren insanların tespiti noktasında antikor testinin önemli olduğunu vurguladı.

Covid-19 hastalığı geçirdikten sonra antikor gelişen kişilerin yüzde 90 oranında bağışıklık kazanabileceğini belirten Yılmazkaya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Antikorları pozitif olan kişinin hastalık geçirmeme ihtimali yüzde 90 civarında. Aşı çalışmalarının yanı sıra immün plazma tedavisi de yapılan koruma ve tedavi girişimlerinde çok önemli bir yere sahip.

Yoğun bakımda yatan, kötü durumda olan hastaların tedavisine destek verilmesi noktasında kritik öneme sahip olan immün plazma bağışı konusunda toplumun daha duyarlı davranması gerek. Covid-19’ hastalığını geçirdikten sonra iyileşen kişiler, en az 14 gün sonra, en fazla 3 (üç) ay içerisinde immün plazma bağışı, yapılabilir. 3 ay içerisinde toplam 8 kez immün plazma bağışı yapılabilir. Özellikle kovid rahatsızlığını atlatmış olan ve üzerinden 14 gün geçmiş olan 18-60 yaş arasında 50 kilogramın üzerinde, gebe kalmamış kadınlar ve kan bağışında herhangi mahsuru bulunmayan vatandaşlarımızın plazma bağışları çok önemli. İmmün plazma bağışı binlerce hastaya umut olacak” ifadelerini kullandı.

DEVLET HASTANELERİNDE ÜCRETSİZ UYGULAMAYA BAŞLANMALIDIR!

“Antikor testi kan verilerek yapılan bir çalışmadır” diyen Yılmazkaya, “Covid-19 hastalığını belirtili veya hastalık belirtisi olmadan geçirenlerde 6-7’nci gününden sonra kan yapısında antikorlar oluşur. IgM antikorları, kişinin virüsle karşılaştığını ve hastalığı geçirmekte olduğunu gösterir. IgG antikorları, genellikle hastalığın 10-14’üncü günlerinde tespit edilmeye başlar. IgG antikorları, hastalığa karşı bağışıklığı gösterir” dedi.

Konuyla ilgili Hükümete ve Sağlık Bakanı Fahrettin Kocaya çağrıda bulunan Yılmazkaya, “Salgınla mücadelede önemli bir parametre olan antikor testlerinin yaygın olarak ücretsiz bir şekilde yapılması pandemiyle mücadele noktasında önemlidir. Sağlık Bakanlığının gerekli duyarlılığı göstererek antikor testini kriterlere uygun olan tüm vatandaşlara ücretsiz olarak yapması toplum sağlığı açısından önem arz etmektedir. Bu konuda gerekli adımlar biran önce atılmalı devlet hastanelerinde antikor testi ücretsiz bir şekilde yapılmalıdır. Sosyal devlet olmanın gereği de budur!” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.