Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Azerbaycanlı ressamdan sergi

Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Azerbaycanlı Ressam Prof. Dr. İlham Enveroğlu'nun, Sanko Sanat Galerisi'nde açtığı "İçimdeki Bahar" temalı 22'inci kişisel resim sergisi, 29 Kasım'a kadar gezilebilec

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2018 11:59
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 11:25
Kaynak: İHA
Azerbaycanlı ressamdan sergi

Her sergisinin kendine has bir teması ve konsepti olduğunu belirten Prof. Dr. Enveroğlu, "Eserlerimi kendi yorumumla oluştururum. Bir objeyi önüme alıp fotoğraf gibi çekmiyorum. Bu yorumları yaparken de farklı teknikler kullanıyorum" dedi.

Sanatsal malzeme olarak görülmeyen duvar kağıtları, kâğıt atıkları, dönüşüm kağıtları ve benzer her türlü alternatif malzemeyi eserlerinde kullandığını kaydeden Prof. Dr. Enveroğlu, bunların farklı etkilere yol açtığını, rengin aynı zamanda doku ve yüzeydeki farklı tekstürlerle birleştiğini söyledi.

"Bu da farklı bir algı oluşturuyor. Teknik bir kaygım yok. Çalışmalarımda kolaj, akrilik, sulu boya, yağlı boya gibi bir sürü teknikler kullanıyorum" diyen Prof. Dr. Enveroğlu, şöyle devam etti:

"Temelde Türk kültür coğrafyasından esinlenerek 'Gelenekten Çağdaşlığa' diyebileceğimiz konular ve sembolleri çalışıyorum. Kendi köklerine yaslanan fakat çağımızın sanat anlayışları doğrultusunda yorum yapıyorum. Renk doku ahenk başlıca ilgi alanımı oluşturuyor. Bu sergim Konya'da açtığım 'Renksaz-Yolcu' sergimin devamı niteliğindedir. Ressam doğayı taklitle başlayan yolculuğunu içsel bir yolculuğa dönüştürmektedir.

Dıştan içe doğru bir yolculukta sanatçı dış dünyadan aldığı verileri içindeki ruhsal doğayla bütünleştirmelidir. Belki bir çiçek, kuş, manzara gibi görünüyorlar ama bunlar kendi içimdeki manzaralardır. Doğup büyüdüğüm Azerbaycan toprakları, Türk kültürünün en eski kaynaklarına sahiptir. Halı-kilim ve minyatür sanatının en nadide örneklerini dünyaya bahşetmiş bu bölge ister istemez sanatçı olarak beni etkilemiştir."

AHENK ZITLIKLARIN BİRLİĞİ DEMEKTİR

Eserlerinde sertlik ve yumuşaklık, eski ile yeni, kabalık ve zarafetin zıtlığını işlediğini anlatan Prof. Dr. Enveroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Eski taş evlerin pencerelerine konan ömrü çok uzun olmayan çiçeklerle, yaşanmışlık ve yaşlanmışlığın içinden filizlenen yenilik ve tazelik benim konseptimdir. Eski taş dokusundaki matlığın, eskimiş renklerinin içerisinden canlı ve parlak çiçeklerin fışkırmasını görürsünüz. Burada konu ve içerikte de zıtlık varken aynı zaman da renk ve biçim zıtlığı da söz konusudur. Felsefe olarak da ahenk zıtlıkların birliği demektir."

Prof. Dr. İlham Enveroğlu'nun SANKO Sanat Galerisi'nde 30 eserinin yer aldığı sergisi, 29 Kasım'a kadar her gün 10.00 – 22.00 saatleri arasında gezilebilecek.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.