Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BAŞKAN UÇAR, BEBEK ÖLÜMLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

CHP Gaziantep İl Başkanı Mehmet Neşet Uçar Gaziantep’in ülke genelinde bebek ölümlerinin en çok gerçekleştiği il olmasının ve son yıllarda bebek ölüm hızının sürekli artmasının sebeplerinin araştırılarak bu sorunun önüne geçilmesini istedi.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2021 14:46
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 10:46
Kaynak: İHA
BAŞKAN UÇAR, BEBEK ÖLÜMLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Sorunun çözülmesi için ilgili kurumların ortak çalışma gerçekleştirmesini belirten İl Başkanı Uçar bebeklere uygulanması uzmanlarca tavsiye edilen Rotavirüs ve Menenjit aşılarının SGK tarafından karşılanarak vatandaşlarımıza ücretsiz olarak uygulanmasını istedi. Uçar sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği açıklamalarını şöyle sürdürdü;

“Gaziantep'te bebek ölümlerinin Türkiye ortalamasının neredeyse 2 kat üzerinde olduğu milletvekillerimiz İrfan Kaplan ve Bayram Yılmazkaya tarafından dönem dönem dile getiriliyor. Ancak yetkililerin bu konudaki çağrılara kulak tıkamasına üzülerek şahit oluyoruz.

Öncelikle hiç bir vatandaşımızın evlat acısı yaşamamasını Yüce Allah'tan temenni ediyorum. Ancak bizler de bu konudaki sorunları bilimsel olarak araştırmalı ve gerekli önlemleri almalıyız.

TÜİK verilerine göre 1 yaşa kadar bebek ölüm hızının 2019 Türkiye ortalaması 9,1 iken bu oran Gaziantep'te 16,2. Beş yaş altı bebek ölüm hızı da Gaziantep'te ülke ortalamasının oldukça üstünde. Türkiye ortalaması 11,2 iken aynı oran Gaziantep'te 19,1 olarak seyrediyor.

Bebek ölüm sayılarının ülkemiz ortalamasının 2 kat üzerinde seyretmesi tesadüf olamaz. Bu konu İl Sağlık Müdürlüğü ve Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılacak ortak çalışma ve işbirliği ile araştırılmalı ve gerekli tedbirler süratle hayata geçirilmelidir.

Bu kapsamda gerekiyorsa evlenecek çiftlere evlilik öncesinde yapılan tahlil ve tetkikler artırılmalı ve halk sağlığı laboratuvarları tarafından yapılan tahliller konusunda yurttaşlarımız bilinçlendirilmelidir.

Çocuk yaşta gerçekleştirilen yasa dışı evliliklerin bir sonucu da istismara uğrayan çocukların gebe kalması ve düşük yapması ya da dünyaya gelen bebeklerin yaşama tutunamamasıdır. Bu nedenle çocuk yaşta evliliklerin de önüne geçilmesi şarttır.

Öte yandan bebeklere uygulanması uzmanlarca tavsiye edilen Rotavirüs ve Menenjit aşıları SGK tarafından karşılanmamaktadır. İki aşının 4 dozda 1500 TL yi bulan fiyatı nedeniyle aşılar SGK tarafından karşılanmalıdır.”

 

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.