Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Böbrek sağlığınız için bol bol su tüketin

Özel Deva Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Mehmet Reşat DEMİR, böbrek taşları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 13.02.2017 15:44
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 10:30
Kaynak: İHA
Böbrek sağlığınız için bol bol su tüketin

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Reşat Demir, genetik faktörler, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve gün içinde alınan sıvı miktarının gerekenden az olmasının, böbreklerde taş oluşumuna zemin hazırladığını belirterek, ''Kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülen böbrek taşları, tedavi edilmediği takdirde böbrek fonksiyonlarını bozabiliyor'' dedi.

SU BÖBREKTE TAŞ OLUŞUMUNU ENGELLİYOR

Böbrek taşlarının oluşumunda genetik yapının rolü büyüktür. Ayrıca erkeklerde böbrek taşı kadınlara göre daha fazla görülmektedir. İçinde bulunduğumuz kış aylarında soğuk nedeniyle su içme isteği ve sıvı tüketimi azalmakta, bu durum da genetik faktörle birleştiğinde taş oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Ağrıyla kendini belli eden böbrekteki taşın boyutları önemlidir. Taş belli bir büyüklüğün üzerinde ve böbrek kanalında idrarın akışını engelliyorsa, böbrek içerisinde hidronefroz (böbrekte şişme) oluşacak, bu da ağrıya ve uzun sürmesi durumunda ise böbrekte fonksiyon bozukluğuna neden olacaktır.

HOLMİUM LASER VE FLREXİBLE URS

Op. Dr. Mehmet Reşat DEMİR, böbrek taşı tedavisiyle ilgili merak edilenleri ve başarıyla kullanılan “Holmium Laser ve Flexible URS” teknolojisini anlatırken şu ifadeleri kullandı:

Her yıl milyonlarca insan taş hastalığı nedeniyle üroloji uzmanı veya acil servis hekimlerine başvuruyor. Böbrek taşları ve idrar yolları, ürolojik hastalıklar içinde yüzyılardır en ağrılı hastalıktır. Geçmişte taş tedavisi sadece açık cerrahi işlem ile yapılırken, daha sonraki yıllarda teknolojik gelişmeler ESWL ve üreterorenoskopi (URS) gibi seçenekler üroloji pratiğine girmiştir. Endoskopik yöntemlerde çok çeşitli taş kırma cihazları kullanılabilmektedir.

Başta böbrek, üreter ve mesane taşları tedavisi olmak üzere, üst idrar yolu (üreter) darlıkları, alt idrar yolu (üretra) darlıkları, idrar yolu tümörleri, dış genital lezyonların tedavisi Holmium Lazer ve Flexible URS Teknolojisinin kullanım alanları arasında yer almaktadır. Bilinen en güçlü ve en güvenli taş kırma cihazımızla yapılan işlemler kanamasızdır, hastaya hiçbir zarar vermez ve işlem sonu ağrı yok denecek kadar azdır.

BÖBREK SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT EDİN

  • Kan şekeri belirli aralıklarla kontrol edilmeli
  • Kan basıncınızı takip edin
  • Sağlıklı beslenin ve tuz alımını sınırlayın:
  • Yeterli su tüketerek böbreklerinizi koruyun:
  • Sigarayı bırakın ve içilen ortamlardan uzak durun
  • Gereksiz yere ağrı kesici ve antibiyotik kullanmayın
  • Taş ve idrar yolu enfeksiyonlarının nedenini öğrenin
  • Düzenli egzersiz yapın

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.