Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BÜYÜKŞEHİR, İSTEYEN HER İŞLETMEYE “KAREKOD MENÜ SİSTEMİ” KURACAK

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2020 13:59
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2023 02:42
Kaynak: İHA
BÜYÜKŞEHİR, İSTEYEN HER İŞLETMEYE “KAREKOD MENÜ SİSTEMİ” KURACAK

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yeni tip Corona Virüs (COVID-19) Salgını sürecinde yeni normalleşme safhasında Gaziantep Gastoronomisi’nin durumunu değerlendirmek ve alınacak tedbirler hakkında bilgi vermek amacıyla basın mensuplarıyla bir araya geldi. Restoranlarda uygulanacak yeni sistem anlatan Başkan Şahin, el temasını azaltmak amacıyla hizmete sokulan karekod menü uygulamasını tanıttı, isteyen her işletmeye Büyükşehir olarak sistem konusunda destek verileceğini söyledi.

Dünya’yı ve Türkiye’yi kısa sürede etkisi altına alan Corona Virüs Salgını’na karşı verilen ulusal mücadelede yeni döneme girildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’de, Mutfak Sanatları Merkezi’nde (Merkez MSM), basın mensuplarıyla “Yeni Normalleşme Süreci”’nde Gaziantep Gastronomisi’nin son durumunu, alınacak tedbirleri ve Dünya’da sektörel değişiklikler ile sağlıklı yemek konularını değerlendirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarına başladığı “Ağzımızın Tadı Geldi” Kampanyası ile ilgili bilgi veren Başkan Fatma Şahin, sertifika sürecini anlattı. Elle teması engelleyecek olan “Karekod Menü Uygulaması”’nı pilot işletme seçilen Merkez MSM’de basın mensuplarına gösterdi. Şahin isteyen her restorana bu sistemi Büyükşehir Belediyesi olarak kurulacağının bilgisini verdi.

Öte yandan Corona Virüs sonrası yeni sofra düzeni ve sunum konusunda örnek masayı basın mensuplarına tanıtan Başkan Şahin, GAZİBEL Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Tural anlatımında temsili bir çalışma yapıldı. ULV ışınlarıyla testten geçirilen ve sterilize edilen tabaklar, çatallar ve kaşıklar servis edilerek somutlaştırıldı. Yemek servisi esnasında sosyal mesafeye dikkat edilmesinin yanında hizmet sırasında elle teması en aza indirgemek amaçlandı. Tuzluk ve biberliklerin kaldırıldığı bunun yerine tek kullanımlık ürünler tanıtıldı.

ŞAHİN: BU ŞEHRİN ÇOKLU YÖNÜNÜ ANLATMAMIZ LAZIM

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yeni süreçte, yeni başlıkların gastronomi alanında ortaya çıktıklarını belirterek, “Yeni trendlerden biri liderlik. Önceliklerimizi belirlememiz işbirliği yapmamız gerekiyor. Esnafı, pazarcısı, yöneticisiyle birlik gerektiriyor. İnovasyon ve sürdürülebilirlik isteniyor. Bugün kapaklı yemeklerle yemeği servis etmeli, müşterinin el ile dokunulmadığını görmesi gerekiyor. Bu şehrin çoklu yönünü anlatmamız lazım. Standartlar çok hızlı bir şekilde yükseliyor. Turizmde bu hızı yakalamamız bunu başarmamız lazım. Yeni toparlanma sürecine girerken öz güvenimizi yüksek tutacağız. Bunların içerisinde en önemlisi artık “güven”. Güven duymak artık eğitim, standart ve sertifika istiyor. Güven duymak tanınmanızı sağlar. Yeni kampanyamızı “Heryer Fıstık Gibi Herşey Fıstık Gibi Olacak” diyerek başlatıyoruz. Bir eğitim vereceğiz. Gastronomide eğitimlerimizi tabana yayacağız. Sektör çalışanlarının ayaklarına eğitimi biz götüreceğiz kimseyi çağırmayacağız. Oluşturulan ekip restoranları tek tek gezip hijyen eğitimi, servis eğitimi verecek. Gaziantep Valiliği koordinatörlüğünde Büyükşehir Belediyesi olarak odalarla beraber bu işin altından kalkacağız. Gaziantep’in ortak bir aklı var. Her şey elimizde. Eğitim sonrası ise sertifikalandırma. Müşteri restorana girip girmemeyi düşündüğünde bu sertifikayı görünce güven duyacak. Sonrasında denetim sağlayacak. Standartları uyguluyor mu diye denetlenecek. Sonrasında da bunu müşteriye ve Dünya’ya duyuracak kampanya. Bu kampanyayı siz basınla beraber çalışacağız. Masada karekod sistemi var. Cep telefonu ile kodu taratarak hijyenik bir şekilde menüye ulaşılacak. Menünün elden ele dolaşması dönemi bitti. Parmak hijyeni çok önemli. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak bu karekod sistemini isteyen herkese sunuyoruz. Bugün burayı iyi göreceğiz. Sizlerin derdi derdim, sıkıntılı günler geçirdiğimizi biliyorum. Gaziantep olarak dayanışarak bu süreci atlatacağız” dedi.

DÜNYA’NIN NEREYE GİTTİĞİNİ GÖREMEZSEK KÜÇÜLÜR, GELDİĞİMİZ NOKTAYA YAZIK OLUR  

Şahin konuşmasında medeniyetin taşıyıcıları olarak üzerimizde çok büyük bir emanet olduğunu vurgulayarak, “Öncelikle hepimiz zamanın ve mekanın şahitleriyiz. Medeniyetimizi geleceğe torunlarımıza taşımak gerekiyor. Emaneti taşımak hepimizin görev alanı. Sofra bizi birleştiriyor. Bu medeniyeti bilmeden buna sahip çıkmak, anlamak çok zor. Topraktan, güneşten, gelen büyük bir lezzet, kültür, medeniyet ve en önemlisi kardeşlik var. Dünya nere gidiyor görmek lazım. Küreselleşen Dünya farklılık farkındalık istiyor, farklı lezzetler arıyor. Bir sofra deyip geçemeyiz. Bugün konuştuğumuz konu direkt şehir ekonomisi. Şehir ekonomisi dediğimiz çok özel bir şey. Bizim alın teri ve akıl terimiz var. Tırnak tırnak kazarak bu şehri, turizmiyle, sanayisiyle gastronomisiyle öne çıkartmamız lazım. Sofra birleştiriyor. Dünya yerel kültürün yükseldiği bir döneme geçiyor. Küreselleşmeyle tek tipleşmeye giden Dünya, farklılık görmek istiyor. Gaziantep’in yerel lezzetlerini öne çıkartan beceriye ihtiyacımız var. Pandemi sürecinde yüzde 80 kapasiteyle büyük bir mesai harcadık. Bunun bir örneğini daha görmedik. Küresel ölçekte bir araştırma yaptırdık neyi ön plana çıkaralım diye insanı ortaya çıktı, beşeri sermaye. Bizim birbirimize çok hızlı açılmamız gazetecisine, yazarına, tüketenine, üretenine sahip çıkmalıyız. Pasta büyüyecek, büyüyünce hepimiz büyürüz. Birçok zorluk yaşadık. Silkinmeli pozitif gündem oluşturmalı. Nasıl yaşadığımızda, neler yaptığımıza bakacağız. Büyük düşüneceğiz, büyük konuşacağız, büyük hedefler koyacağız. Bu şehrin ustasına, şefine, aşçısına ve marka lokantalarına güvendik. Önce iç sonra dış turizme açılacağız. Süreç bittiğinde bütün Amerika’nın seyahat acentalarını şehre getireceğim. Turistler antik kentlere geliyor. 5 antik şehri topraklarımızda barındırıyoruz. Bütün tarih burada. Hiçbir yerde böyle bir zenginlik yok. Bastığımız toprak altın değerinde. İstiklal mücadelesi veren büyük bir mirasın taşıyıcılarıyız. Ama Dünya’ya entegre olmamız gerekiyor. Pandemiden sonra yeni bir dünya kuruluyor. Yeni Dünya’da yeni turizm trendleri var. Bizde hemen buna çalıştık. Birincisi sağlık turizmi. İkincisi kampingler, üçüncüsü karavan turizmi ve dördüncüsü gastronomi turizmi. Gastronomide yükselen değerler neler bunu belirledik. Bir kişiyi bile işsiz bırakamaz dışarda koyamayız. Herkes çalışmak zorunda. Pasta büyümeli. Bu bir hayal değil, bu bir ihtiyaç. Yeni pandemi süreci sonrası gastronomide ‘Dünya nereye gidiyor?’ diyerek sorunun cevabı üzerinden kendimizi dizayn edemiyorsak küçülürüz geldiğimiz noktaya yazık olur” diye konuştu.

EROĞLU: BU SÜREÇTE BİRBİRİMİZE REHBERLİK EDEREK DAYANIŞMA İÇERİSİNDE OLMALIYIZ

Gaziantep Vali Yardımcısı Rızvan Eroğlu, Corona Virüs salgınından dolayı dünyanın olağanüstü bir dönemden geçtiğine dikkati çekerek, “Ülkemizde bu salgınla mücadele noktasında çok önemli başarılar elde etti. Bunun yanı sıra Gaziantep olarak da valilik, oda başkanları ve büyükşehir iş birliğinde salgınla mücadelede başarılı bir süreç izledik. Şimdi ise salgının alınan önlemler ve tedbirler kapsamında azalmasıyla yeni normalleşme sürecine girdik. Artık, bu süreçte birbirimize rehberlik ederek dayanışma içerisinde olmalıyız. Böylelikle bu süreci en az hasarla atlatabiliriz. Yeni normalde meslek örgütlerimiz, esnaflarımız ve vatandaşlarımızın çalışma düzeni ve yaşam standartlarında bir takım değişiklikler meydana gelecek. Sosyal mesafe başta olmak üzere iş hayatındaki çalışma anlayışı, yaşam ritüelleri birçok açıdan farklılık arz edecek. Genelgeler kapsamında belli koordinasyon ve iş birliği çerçevesinde uygulanması gereken tedbirler ve önlemler vatandaşlara anlatılıyor. Bu süreç böyle işlemeye devam edecek” şeklinde konuştu.

KÜSBEOĞLU: PANDEMİ SÜRECİNDE GAZİANTEP KENDİNİ İSPATLADI

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, 80 günlük pandemi sürecinde büyük badireler atlattıklarını dile getirerek, “Zor bir dönemden geçiyoruz. Bu geçen zor günlerde başta Valimiz ve Büyükşehir Belediye başkanı olmak üzere bütün yöneticiler ve basın mensuplarına teşekkür ediyoruz. Bu zor imtihanda beraber çalıştık. Gaziantep olarak iyi bir çalışma sergiledik ve bu süreci çok güzel geçiriyoruz. Dünya’nın gastronomi alanında Gaziantep, kendini ispatladı ve mutfağı olmazsa olmaz oldu. Bu süreçte başkanımızın çok emeği oldu. Yemeklerimiz her alanda önde. Sanayimiz bu zor zamanlarda yüzde 85 çalışıyor. Gerçek olmayan birçok bilgi dolanıyor. Bu konularda hassas olmalıyız. Bu süreçten sonraki çalışmalarımızda yine beraber olmalıyız. Şu anda altını çizerek söylüyorum ki bu normalleşme sürecinde de en iyi bir şekilde altından kalkacak olan Gaziantep olacaktır” ifadelerini kullandı.

YILDIRIM: GAZİANTEP YENİ NORMALLERLE HAYATINA DEVAM EDECEK

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım ise salgın sürecinde başlatılan camdan cama görüşmelerin artık candan cana yapıldığını aktararak, “Hepimizin malumu olduğu üzere dünya, içinden geçtiği ve hala devam eden bir COVID sürecini yaşadı. Ama bunun böyle devam etmeyeceği aşikardır. Gaziantep yeni normallerle hayatına devam edecek. Yeni normal derken kontrollü şekilde hijyeni yerine getirmek suretiyle tüm sektörlerde çalışmaları sürdürmeliyiz. Gaziantep her zaman yükselen bir değeridir. Türkiye bir adım atıyorsa Gaziantep üç adım atıyor. Bunu yaparken kendi mutfağıyla anılan gastronomi şehrinde bazen diyorlar ‘her şey gastronomi değil’ evet ama şehrin görünen reklam yüzü. Ama bu kent hem gastronomi, hem sanayi hem de turizm şehri olmalıdır. Sizlerin de desteğiyle pozitif gündem oluşturarak bu şehri yeniden eski normallerine kontrollü şekilde getirmek zorundayız. Gaziantep Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, sanayi odası, ticaret odası ve esnaf odasıyla yeni normallere adım atacağız. Yeni normalleri hep birlikte yaşamalı, eskilerden vazgeçmeli. Bunu yaparken de bu şehrin çıtasını yükseğe çekerek, teknoloji, gastronomi ve turizmde bu şehir eski noktasına gelmesi lazım. Burada bizlere düşen Gaziantep yeniden yeni eski noktaya gelmeli. Bizlere düşen bu alanlarda kenti yukarı çekip, hijyen eğitimi verilerek bunlar hakkında yeni standartlar oluşturulmasında çalışmalar yapacağız. Bu konuda Büyükşehir Belediye başkanımıza teşekkür ediyoruz” diye söyledi.

ÖZGÜLER: GAZİANTEP İÇİN BÜYÜK HAZIRLIKLAR YAPILDI

Şehitkamil Belediyesi Başkan Yardımcısı Murat Özgüler de pandemi sürecinin ardından yeni normalleşme doğrultusunda nelerin yapılacağına dair istişareleri gerçekleştirdiklerini ifade ederek şunları söyledi: “Pandemi döneminde en büyük sıkıntıları meslektaşlarımızla beraber çektik. Bizim buraya toplanmamızın asıl nedeni Tüm Türkiye’ye Gaziantep’in esnafının yeniden hazır olduğunu söylemek. Büyük hazırlıklar yapıldı. Gaziantep misafir ağırlamak istediğinde biz buna hazır olmalıyız. Gaziantep ve esnaf olarak yeniden ayağa kalkacağız.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.