Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP'li Ekici'den hayvan hakları için kanun teklifi

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Hayvanları Koruma Kanunu’nun değiştirilerek, hayvanlara yönelik eziyet, işkence, şiddet, cinsel saldırı gibi fiillerin kabahatler hukuku kapsamından çıkartılması ve ağır cezalar uygulanmasını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2017 11:51
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 09:52
Kaynak: İHA
CHP'li Ekici'den hayvan hakları için kanun teklifi

CHP’li Ekici, Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında bir kanun teklifi hazırlayarak Meclis Başkanlığı’na sundu. Teklifin gerekçesinde, hayvan hakları konusunda uluslararası düzeydeki en önemli metnin 1978 tarihli Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi olduğunu anımsatan Ekici bu beyannameye göre” yaşayan bütün canlıların doğal haklara sahip olduğunun ve insanoğlu tarafından hayvanlara saygı gösterilmesinin, bir insanın bir diğerine gösterdiği saygıdan ayrı tutulamayacağının” altının çizildiğine dikkat çekti.  

Ülkemizde de hayvan hakları savunucularının ve duyarlı vatandaşlarımızın mücadeleleriyle 2004 yılında 5199 sayılı “Hayvanları Koruma Kanunu”nun yürürlüğe girdiğini kaydeden Ekici, kanun teklifinin gerekçesinde şu görüşlere yer verdi:

“Mezkûr Kanun’un hayvan cinayetlerini, hayvana karşı şiddeti ve tecavüzü yasaklamasına rağmen bu tür fiilleri suç değil de kabahat kapsamında değerlendirmesi hayvanlara karşı insanlık ve vicdan dışı fiillerin önüne geçilmesinde etkisiz kalmasına neden olmuştur. Söz konusu Kanuna göre hayvana işkence ya da tecavüz etmenin cezası 300 TL, hayvan öldürmenin bedeli ise sadece 600 TL’dir. Bu cezalar da idari para cezaları olduğu için ödenmemesi durumunda hapis cezasına çevrilememektedir. Bu nedenledir ki Kanunun uygulamaya girmesinden bu yana 14 yıl geçmesine rağmen, Türkiye hâlâ toplum vicdanını yaralayan hayvan cinayetlerine, hayvana zalimane davranışlara, hayvan hakları ihlallerine sıklıkla tanık olmaktadır.”

Yürürlükteki Kanunun en önemli ve ivedilikle giderilmesi gereken eksikliğinin, kanunun kabahatler hukuku kapsamında tutulmuş olması olduğunu vurgulayan Ekici, hazırladığı kanun teklifiyle bunun sağlandığını ve hayvan hakları ihlallerine idari değil adli cezalar verilmesine olanak tanıdığını belirtti.

CHP’li Ekici’nin teklifine göre, hayvanların acı, ıstırap ya da zarar görecek şekilde, film çekimi, gösteri, reklam ve benzeri işler için kullanılması eylemi “Hayvanlarla ilgili yasaklar” kapsamına alınıyor, hayvanların yaşam ve eziyet görmeme hakkını ihlal eden ve yasada yer almayan fiiller ilgili maddeye ekleniyor ve hayvanları öldüren, tecavüz eden, işkence yapan, hayvanları dövüştürten kişilere caydırıcı olması amacıyla hürriyeti bağlayıcı ceza öngörülüyor, idari para cezaları da artırılıyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.