Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuğunuz uzun süre dalıyorsa dikkat !

Epilepsinin en sık 1 yaşın altında geliştiğini belirten Prof. Dr. Alper İbrahim Dai, vücutta kasılma, atma, morarma, ağızdan köpük gelmesi gibi tipik belirtileri olabileceği gibi gözden kaçan belirtilerin de olabileceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2017 15:32
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 04:24
Kaynak: İHA
Çocuğunuz uzun süre dalıyorsa dikkat !

EPİLEPSİNİN ORTAYA ÇIKMA SEBEPLERİ

Epilepsi hastalığının genellikle çocukluk çağında, özellikle de 0-1 yaş arasındaki bebeklik döneminde ortaya çıktığını aktaran Prof. Dr. Alper İbrahim DAİ, beyinden kaynaklı olarak ve yineleyen nöbetler şeklinde; ani sıçrama, gözlerin uzun süreli sabit bir yere bakması, gece uykudan sık uyanma ve ani baş düşmesi gibi belirtiler gösteren bu hastalıkla ilgili, herhangi bir şüphe görülmesi durumunda çocuğun vakit kaybetmeden bir hekime götürülmesi gerektiğini kaydetti.

BİLGİSAYAR OYUNLARI EPİLEPSİYİ TETİKLİYOR

Epilepsili bir çocukta nöbetleri en sık tetikleyen faktörler ise ilaçların düzensiz kullanımı, ilaç dozlarının atlanması veya ilacın aniden kesilmesi. Çocuk Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Alper DAİ bunların yanı sıra açlık, susuzluk, uykusuzluk, aşırı fiziksel aktivite ve duygusal değişikliklerin de nöbetleri tetiklediğini ifade ederek “ Bazı çocuklarda bilgisayar oyunları da nöbetleri tetikleyebiliyor. Bu durum bazı epilepsi türlerinin yanıp sönen ışıklarla uyarılması sonucu oluşuyor. Ayrıca bazı sık kullanılan ilaçlar; örneğin alerji ilaçları veya grip ilaçları da nöbetleri tetikleyebilen etkenler arasında yer alıyor” diyor.

TAMAMEN TEDAVİ MÜMKÜN

Erken teşhis her hastalıkta olduğu gibi epilepside de önemli. Çünkü küçük, gözden kaçan ve tedavi edilmeyen nöbetler daha sonra büyük nöbetlerle gelebiliyor. Günümüzde, genel olarak epilepsili çocukların yüzde 70-80’i, bazı epilepsi türlerinin ise yüzde 100’ü bu ilaçlarla tam olarak iyileşmektedir. Bazı hastalarda da ilaç dışı tedavi seçenekleri daha ön planda olabilir.

TEDAVİ SÜRESİ NEDİR?
İlaç veya diğer tedavi yöntemleri ile nöbetler tam olarak kontrol altına alınsa dahi tedavi süresi en az 2-4 yıl olmalıdır. İlaçlar aniden kesilmemeli; ilaç kesilmesine mutlaka doktor karar vermeli ve kesim süresi en az 6 ay-1 yıl olmalıdır. Bu süre boyunca en geç 6 ayda bir Çocuk Nörolojisi Kliniklerinde kontrollerin yapılması gereklidir.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.