Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Döviz kurundaki değişimler alım gücünü düşürüyor"

Merkez Bankası'nın 2 puanlık faiz indirimi sonucu TL'nin hızla değer kaybetmesine muhalefet partilerinden tepki geldi.

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2021 14:05
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 00:56
Kaynak: İHA
"Döviz kurundaki değişimler alım gücünü düşürüyor"

DEVA Partisi Şehitkamil İlçe Teşkilatlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Oruç Fatih Erbilici, “Dolarda tarihi rekor kırıldı. Kurda yaşanan bu artış sonucunda Türk lirasının değer kaybetmesi vatandaşın alım gücünü doğrudan etkiliyor. Yani, 'Benim dolarım yok, düşmesi veya yükselmesi beni ilgilendirmez' demeyin. Kurda yaşanan her yükseliş bize hayat pahalılığı olarak geri dönüyor. Çünkü madalyonun diğer yüzünde paramız değerini kaybediyor” dedi.

Erbilici, “Bir türlü durdurulamayan döviz kurundaki artış işçi, memur, emekli, esnaf ve çiftçi olmak üzere her kesimden vatandaşımızı yoksullaştıracak. Ekonomi küçülecek, enflasyon tırmanacak, hayat daha pahalı hale gelecek. Türkiye ekonomisi ithalata bağımlı olduğu için döviz kurundaki her değişim devletin bütçesini de 84 milyon vatandaşın cebini de doğrudan etkiliyor. Döviz artışı başta akaryakıt, doğalgaz ve elektrik olmak üzere günlük hayatta kullanılan tüm ürünlerin fiyatına zam olarak yansıyıp enflasyonu yükseltecek. Son 1,5 yılda kur etkisi yüzünden perakende sektöründeki bazı yabancı şirketlerin Türkiye’den çıktığını görmüştük. Önümüzdeki dönemde perakende sektöründe kur etkisi dolayısıyla bazı ürünlere zam gelebilir” ifadelerini kullandı.

EMEKÇİLER CİDDİ BİR YOKSULLAŞMA SÜRECİNDEN GEÇİYOR

Türk lirası dolar karşısında her geçen gün değer kaybederken, yoksullaşma artıyor. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, 24 Haziran 2018’deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde “Bu kur filan, bunların hiçbirisi bizim geleceğimizi belirleyen şeyler değil. 24’ünde siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz” dese de bugün dolar/TL kuru seçim öncesi seviyesi olan 4.72’den 9.70’e kadar tırmandı. Dolar kurunda yaşanan yüzde 100’lük tırmanış ile beraber faiz oranı da 2018 haziran ayından daha yüksek. Hem kurun hem faizin arttığı ülkede emekçiler ciddi bir yoksullaşma sürecinden geçiyor.

ÇÖZÜME TALİBİZ, REÇETEMİZ HAZIR

DEVA Partisi Şehitkamil İlçe Teşkilatlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Oruç Fatih Erbilici, yaptığı açıklamada ekonomik buhran için çözüme talip olduklarını ve reçetesini hazırladıklarını ifade etti. Erbilici, şunları kaydetti: “Herkes hayat pahalılığından, zamlardan şikayetçi. Alım gücü yok. Peki bunun sebebi nedir? Tek adam rejimi sebep, enflasyon sonuç. Tek adam rejimi sebep işsizlik sonuç. Tek adam rejimi sebep, hayat pahalılığı sonuç. Değişmesi gereken belli. Zamlar altında halkı ezmeyen halkçı bir demokrasiyi kurmuş olacağız. Temmuz 2018 tarihinde tek adam rejimine resmen geçildiğinde enflasyon yüzde 15,5’a çıktı. Şu anda makyajlanmış hali ile enflasyon yüzde 22’lerde. Tek adam rejimi derinleştikçe vatandaş için hayat pahalanmaya devam ediyor.”

TÜRK LİRASI DEĞER KAYBETTİ

 “Neredeyse 2 katına çıkmış olan bir hayat pahalılığı ile karşı karşıyayız” diyen Erbilici, “Herkes Merkez Bankası’na saraydan verilmiş talimatı merak ediyor. Çünkü Merkez Bankası kendi yasal sorumluluğu içerisinde adım atmayacak. Bunu herkes biliyor. Merkez Bankası’nın fiyat politikasını her koruması gerektiğinde Türk Lirası değer kaybetti. Şahsım istedi oldu diyen anlayışla ortaya çıkan ağır tablo ile karşı karşıyayız. Paramızın değerini korumak, fiyat istikrarını korumakla yükümlü olanlar izliyor. Türk Lirası her değer kaybettiğinde halk yani bizler yoksullaşıyoruz. Sadece bu 1 hafta içerisinde tek adam rejimi sebebi ile 68 milyar lira daha borçluyuz” şeklinde konuştu.

SARAYLARA GÖMÜLEN PARA HALKA VERİLECEK

Çözüm olarak kurallı işleyecek ekonomik sistemi, mecliste yapılacak güçlü bir parlamenter demokrasi ile ekonomide ortak akıl uygulanmasını gösteren Erbilici, sözlerini şöyle tamamladı: Şu an mecliste 2022 Saray bütçesi görüşülüyor. Neden saray bütçesi diyorum. Çünkü bütçe sarayda hazırlanıp meclise geliyor. Bütçede saraya para var, faiz lobilerine para var, saray yandaşlarına para ama bunca yangını göğüsleyen halka para yok. Asgari ücret açlık sınırının altındayken, saraya 4 milyarlık bütçe ayrılmış, Cumhurbaşkanı kendine aylık 100 bin TL maaş almış. Vergilere neredeyse yüzde 20 oranında artacak deniliyor. Saraya maaş, halka vergi. Buna mahkum değiliz. Biz parlamenter demokrasi istiyoruz. Çünkü ancak o zaman saraylara gömülen para halka verilecek.”

 

//////

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.