Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

GAÜN HASTANESİ MUCİZE BİR KURTULUŞA İMZA ATTI

Aynı anda koronavirüs ve domuz gribine yakalanan iki çocuk annesi, 24 haftalık gebe Fatma Yıldız (34) GAÜN Hastanesi’nde gördüğü tedaviyle tekrar sağlığına kavuştu.

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2021 14:36
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2023 05:03
Kaynak: İHA
GAÜN HASTANESİ MUCİZE BİR KURTULUŞA İMZA ATTI

Koronavirüs teşhisi sonrası durumu ağırlaşan Fatma Yıldız hastaneye kaldırıldıktan sonra bir takım testlere tabi tutuldu. Karaciğer testleri bozuk olan, yoğun bakım ünitesine girişte oksijen değerleri çok düşük seyreden hasta Fatma Yıldız, 12 gün yaşam destek makinesine bağlı olarak uyutuldu. Dirençli yoğun bakım enfeksiyonu da gelişen hasta, bu süre zarfında yoğun bakım ekibinin gayretiyle ve başarılı tedavisiyle hayata tutundu. Hasta Fatma Yıldız ve bebeği sağlıklı bir şekilde yoğun bakım ünitesinden taburcu edildi.

Koronavirüsün gebelerdeki seyri ile ilgili açıklamada bulunan GAÜN Hastanesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Gülseren Elay, “Koronavirüsün gebelerde yüzde elli daha fazla komplikasyona neden olduğu, Oxfort Üniversitesi’nde yürütülen yakın zamandaki bir çalışmada gösterilmiştir. Araştırmacılar; gebede koronavirüs tedavisinin satranç oynamaya benzediğini belirtmiştir. Bir sonraki hamle düşünülmeden atılırsa hastayı kaybedersiniz denilmiştir. Bizim de gözlemlerimiz bu yöndedir. Son zamanlarda koronavirüs hastalarında karaciğer fonksiyon bozukluğunu sık görüyoruz. Bu durum karaciğerden atılan ilaçların verilmesini zorlaştırmaktadır” dedi.

Gülseren Elay sözlerine, “Hastamızı devraldığımızda oksijen değerleri olması gereken değerlerin çok altında olup, annenin beyin fonksiyonları ve bebeğin hayatı risk altındaydı. Bu riskleri en aza indirmek için hastamızı çok derin uyuttuk ve koruyucu tedavi yöntemlerini uyguladık. Koronavirüs testi pozitif olan hastamızın kan tahlilinde domuz gribini de tespit ettik. Tüm bunların yanında hastamızın karaciğer fonksiyonları da virüslere bağlı olarak bozulmuştu. Hastamız toplam 12 gün yaşam destek makinesinde ve 20 gün de yoğun bakım ünitesinde kaldı. Bu süreçte birçok antibiyotiğe dirençli olan yoğun bakım ünitelerinde saptanan Acinetobakter enfeksiyonu da hastamızın kanında üredi. Elimizde mevcut olan ve bebeğe en az zarar verecek ilaçları özenle seçmek zorundaydık. Bir taraftan anneyi diğer taraftan bebeği koruyucu tedavileri bir arada yürüttük. Tüm bu uğraşlar sonucu hastamızın enfeksiyonu geriledi, yaşam destek makinesinden ayırdık. Hastamızın karaciğer fonksiyonları düzeldi ve bebeğimiz şu an yirmi yedinci haftasında. Yapılan testler ile bebeğin de oldukça sağlıklı olduğunu tespit ettik. Hastamızı yoğun bakım ünitesinden çıkarmanın, iki evladına kavuşturabilmenin sevinci ve gururu içindeyiz” şeklinde devam etti.

GAÜN Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Belgin Alaşehirli ise, “Gebede koronavirüs tedavisinde kullanılan birçok ilaç C kategorisindedir. Yani bebeğe zarar verme ihtimali yüksektir. Bu nedenle tedavinin gebeler üzerinde daha da özenli uygulanması gerekmektedir. Bulunduğumuz bu süreçte gebeler; kurallara daha sıkı uymalılar ve çok daha dikkatli olmalılar. Sürecin başından bu yana hiç pes etmeden, özveriyle çalışan tüm yoğun bakım ekibimize de verdikleri emekler ve hassasiyetleri için teşekkürlerimi iletiyorum. ” dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.