Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gürsel’den tedbir önerileri

CHP Şahinbey İlçe Başkanı Zeki Gürsel, Şahinbey Belediye Meclis üyeleriyle birlikte yaptığı ortak basın açıklamasında, korona virüsüne karşı verilecek mücadele için bazı tedbir önerileri sıraladı.

Haber Giriş Tarihi: 02.04.2020 16:11
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 00:00
Kaynak: İHA
Gürsel’den tedbir önerileri

Salgına karşı Gaziantep’te alınan ve alınması gereken önlemleri bir kez daha gözden geçirdiklerini ifade eden CHP Şahinbey İlçe Başkanı Zeki Gürsel, günlük yevmiyle çalışanlar acilen tespit edilerek bu kesimlere de gıda ve nakdi yardım yapılması gerektiğini söyledi.

Gürsel, yaptığı açıklamada, “Dünyayı ve ülkemizi saran COVİD-19 salgını halkımızın da korkulu rüyası olmuşken başta İstanbul ve Ankara belediyelerimiz olmak üzere bazı belediyelerimiz bağış kampanyası başlattı. Bu bağış kampanyasının amacı yoksul halkımızın ve bu virüs nedeniyle işinden olan vatandaşlarımıza yardımlar tedarik edilmesidir. AKP hükümeti maalesef ‘ben yaparım siz yapamazsınız’ zihniyeti içinde bu bağış kampanyasına engel olup hesaplara bloke koyarak yapılacak yardımların önüne geçmiştir. Milyonlarca vatandaşımızın açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşadığı bu zorlu dönemde bir nebze de olsa bu duruma çare olmayan çalışan toplumsal dayanışmanın önüne geçen bu anlayışı kabul etmiyoruz. Konuyla ilgili Genel Merkezimizin de vurguladığı aşağıdaki maddelerden de anlaşılacağı üzere bu bağış kampanyası belediyelerimizin en doğal hakkıdır. 5393 sayılı Belediye Kanunun 15. Maddesinde, belediyenin yetkileri ve imtiyazları başlığı altında sayılanlardan birisi belediyelerin bağış kabul edebilmesidir. 59. Maddesinde, belediyenin gelirlerinden birisi olarak bağış kabul etmek düzenlenmiştir. 38. Maddesinin (m) bendinde, belde halkının huzur, esenlik, sağlık ve mutluluğu için gereken önlemleri almak görev ve yetkisinin belediye başkanında olduğu hüküm altına alınmıştır. 14. Maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinde, belediyenin görev ve sorumlulukları arasında “sosyal hizmet ve yardım hizmetlerini yapar ve yaptırır” hükmünü haizdir. 38. Maddesinin (l) bendinde şartsız bağışları kabul etme yetkisinin belediye başkanında olduğu düzenlenmiştir. 5216 sayılı Kanunun 18. Maddesinin (g) bendinde karşılıksız bağışları kabul etmek ve gerekli tasarruflarda bulunma yetkisinin belediye başkanında olduğu açıkça ifade edilmiş, 23. Maddesinin ( n) bendi yine belediye gelirleri arasında şartsız bağışları saymıştır. Bu yasal düzenlemelerden anlaşılacağı üzere, belediyeler, belediye başkanı onayı ile herhangi bir şart öngörülmeyen ayni ve nakdi bağışları kabul edebilmektedir. Bu şekilde kabul edilen şartsız bağışlar, belediyenin tabi olduğu mevzuat çerçevesinde harcanacak ve Sayıştay denetimine tabi olacaktır. Bu yetkinin kullanımı, 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu kapsamı dışındadır. Zira 5393 sayılı Kanun Belediyeler açısından özel kanun niteliğindedir” dedi.

Gürsel, şunları kaydetti: “Büyükşehir Belediyesi acil olarak GASKİ'nin su indirim noktasında çalışma yapması lazımdır. Şahinbey Belediyesi’nin Mavikent konutları ve Şahinbey Sanayi Sitesi'nde eve ve iş yerlerinin aylık taksit ödemlerinin en az 3 ay ötelenmesi konusu için bir an önce çalışma yapılmalıdır. Bize gelen şikayetlerden biri de inşaat firmaları inşatlarına devam ediyor. Bu sektörde çalışanların da mağdur edilmeden bu faaliyetinde durdurulması gerekmektedir. Büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyeler ramazan ayında yapacakları erzak paketlerini ramazan ayını beklemeden sadece belediye sosyal işler müdürlüğüne kayıtlı olana değil, kaydı olmayan yoksul ve ihtiyaç sahipleri de tespit edilerek adil bir şekilde dağıtılması gerekmektedir. En önemlisi 50 ve 150 TL arasında günlük yevmiye ile kahvehane, cafe, berber, kuaför, lokanta, kebapçı, restoran, inşaat vs. iş yerlerindeki ve şu anda kapalı olan bu iş yerleri çalışanlarının acilen tespit edilerek bu kesimlere de gıda ve nakdi yardım yapılması sosyal belediyeciliğin ve sosyal devletin asli görevidir” ifadelerine yer verdi.

Gürsel, kentte korona virüsten dolayı hayatını kaybeden 2 kişiye Allah'tan rahmet ailelerine başsağlığı dilerken, tedavisi devam eden 37 kişiye de acil şifalar diledi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.