Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“İthal et hayvancılığı öldürüyor vatandaşı hasta ediyor”

CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, Tarım Bakanlığı vasıtasıyla yurtdışından ithal edilen hastalıklı etle vatandaşın hasta edildiğini, ülkemizde can çekişen hayvancılığın ise yok edildiğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2018 13:50
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 09:16
Kaynak: İHA
“İthal et hayvancılığı öldürüyor vatandaşı hasta ediyor”

CHP’li Vekil, “Eti ithal ederek Türkiye’deki hayvancığı bitirmeye çalışan iktidar başka ülkelerdeki hayvancığı destekleyen politikalarla bir yere varamaz. Unutmayalım ki domatesi, portakalı ihraç edemiyorduk ama hastalıklı etleri çok kolay ithal ediyoruz.”

Güney Afrika ülkeleri başta olmak üzere Bosna Hersek, Sırbistan ve Fransa gibi ülkelerden karkas et ithalatı ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunana Yılmazkaya, “Tarımı ve hayvancılığı bitiren hükümetin ithal ettiği hastalıklı etle vatandaşı hasta etttiğini iddia etti. Yılmazkaya “bunun yanı sıra AKP İktidarının tarım ve hayvancılık sektöründe uyguladığı yanlış politikaların yol açtığı sorunlar her geçen gün derinleştiğini ve arttığını” ifade etti.

Yılmazkaya konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Hayvancılık sektörünün can çekiştiği, tarımın bitme noktasına geldiği ülkemizde, üst üste binen sorunlara AKP hükümetince çözüm üretilemeyişi, önümüzdeki günlerde beyaz ve kırmızı et, yumurta, süt gibi beslenmemizde önemli yer tutan ve tüketimi oldukça yaygın olan hayvansal ürünlerin üretimde krizlere yol açacak noktaya gelecektir.

Hemen her sektörde ithalatçı olan Türkiye hayvancılıkta da ithalatçı konumda. Yüksek et fiyatlarını ithalatla dizginlemeye çalışan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Güney Afrika Ülkeleri başta olmak üzere Bosna Hersek, Sırbistan ve Fransa gibi ülkelerden karkas et ithalatı da yaparak hayvancılığı ve dolayısıyla tarımı yok etmektedir. Sektör temsilcileri ithalatın et sektöründe fiyatları düşürmeyeceğini bilakis hayvancılık sektörüne kalıcı ve çok büyük zararlar vereceğini dile getirerek karşı çıkmasına rağmen hükümetin bu çığlıkları kulak ardı etmesi çok yanlış.

Gaziantep Nizip bölgesinde kesimlik büyükbaş hayvan besicileri 3 aydan beri hayvan kesimi yapamamaktadır. Bu sıkıntı sadece bu bölge için değil Gaziantep ve Türkiye geneli büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kesim yapan tüccarlar yüzbinlerce ithal hayvanı kesim için tesislerinde bekletip besicilerden ve yerli üreticiden hayvan almamaktadır.

Et ve Süt Kurumu da kesim yapmadığı için yerli üretici tamamen yok olmaya terkedilmiş bir şekilde feryadını duyurmaya çalışıyor.

Sadece 2017-2018 yıllarında 1 milyon 800 bin büyükbaş hayvan ithal edilmiştir.

Yerli ve milli vurgusu yapan AKP iktidarının kendi üreticisini yok eden bu uygulamadan vaz geçmesi, yerli besici ve üreticiye gereken desteği biran önce sağlaması gerekmektedir.

Bu gerçekler ışığında tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunların tespiti ve kapsamlı çözüm önerilerinin geliştirilmesi, sürdürülebilir tarım ve hayvancılık politikalarının hayata geçirilebilmesi adına gerekli ulusal politikaların belirlenmesi ülkemizin milli çıkarları açısından büyük öneme sahiptir.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.