Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kaplan’dan "Özel sağlık sektörü çalışanlarını sevindirecek kanun teklifi"

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Özel sağlık sektöründe hizmet veren sağlık çalışanları resmi tatil ve hafta sonu izinleri için kanun teklifi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 13.02.2019 14:31
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 00:56
Kaynak: İHA
Kaplan’dan "Özel sağlık sektörü çalışanlarını sevindirecek kanun teklifi"

Kaplan, devlet kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan sağlık personelleri ile özel sektörde çalışan sağlık personelleri arasında resmi tatil ve hafta sonu izinlerinin kullanımındaki eşitsizliği TBMM’ye taşıdı.

Eşitsizliğin biran önce giderilmesi gerektiğini ifade eden Kaplan, “Acil dışında genel poliklinik hizmetleri aralıksız sürdürülmeye gerek olmayan sağlık hizmetleri arasında yer almaktadır. Belirli bir düzen ve sağlık hizmetlerinin aksamaması dâhilinde haftanın belirli günlerinde, başlangıç ve bitiş saatleri ayarlanarak yürütülebilir” diye açıklama yaparak “özel sağlık sektöründe çalışan hekiminden, hemşiresine, laboratuvar teknisyeninden, sağlık memuruna kadar bütün sağlık çalışanları resmi tatil ve hafta sonu izinlerini, vardiyalı biçimde kullanmalıdır” diye konuştu.

Kaplan’ın TBMM’ye verdiği kanun teklifinde şu ifadelere yer verildi:

“Resmi tatiller ve hafta sonlarında, herhangi bir zorunluluk olmadıkça izin kullanılması doğal bir istektir. Böylece çalışan personellerin daha verimli ve daha sağlıklı bir şekilde hizmet verebilir.

Ancak ülkemizde istihdam sorununun da etkisiyle, özel sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık personelleri resmi tatil ve hafta sonu tatillerinde de çalıştırılmaktadır.

Bu durum Devlet kurum ve kuruluşlarında çalışan sağlık personelleri ile özel sağlık sektöründe çalışan sağlık personelleri arasında eşitsizliği doğurmaktadır. Aynı zamanda özel sağlık sektöründe çalışan sağlık personellerinin performans, moral ve motivasyonunu da olumsuz şekilde etkilemekte; hizmet kalitesini düşürmektedir.

Sağlık hizmetinin gereklilikleri ve çalışanların dinlenme haklarının görece dengelendiği bir düzen, tatil günlerinde poliklinik hizmetlerine SGK tarafından provizyon verilmesiyle sağlık çalışanları aleyhine bozulmuştur. Medula sistemi Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günlerinde açık olmakta, dolayısıyla hasta kabul edilmektedir.

Acil olmayan, ertelenebilir nitelikte verilen sağlık hizmetleri SGK tarafından provizyon nedeniyle tatil günlerini de karşılamakta ve bu yüzden hekiminden, hemşiresine, laboratuvar teknisyeninden, sağlık memuruna kadar bütün sağlık çalışanları resmi tatil ve hafta sonu izinlerinde görev başında geçirmektedir.

Tüm bu nedenlerden dolayı, özel sağlık sektöründe çalışan sağlık personellerinin devlet kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan sağlık personelleri gibi resmi tatil ve hafta sonu izin günlerinde; işleri aksamayacak ve vardiyalı olarak çalışmaları sürdürülecek şekilde izinlerinin olması hem çalışan personellerin moral ve motivasyonlarının artacağı öngörüsü hem de aradaki eşitsizliğin kalkması açısından zorunlu bir taleptir.”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.