Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kasko ve trafik ücretleri derken araç masrafları uçtu!

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2023 14:56
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 12:11
Kaynak: İHA
Kasko ve trafik ücretleri derken araç masrafları uçtu!

“Akaryakıt fiyatları, trafik sigortası, kaskosu, araç bakımı ve araç muayenesi derken kontağı hiç açmasanız bile aylık araç gideri binlerce lirayı geçiyor.” diyen CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, “Memur ve emekliye yapılan zam yüzde 30 gibi düşük bir oranda kalırken, sadece araç muayenesine % 123, kasko fiyatlarına ise yüzde 300’lere varan zamlar yapılması tam bir vicdansızlıktır” dedi. 

“Gelen zamlarla kasko ve sigorta rakamlar her geçen gün daha da artıyor” diyen Yılmazkaya, Vergi, harç ve cezaların artışında belirleyici olan yeniden değerleme oranı ile birlikte 2023 yılında ceza, harç ve bazı vergilerdeki artışı belirleyen zam oranı yüzde 123 iken, memur ve emekliye sadece yüzde 30 zam yapılması kabul edilebilir değildir. Bağımsız kuruluşlara göre enflasyonun yüzde 137,5 olduğu ülkemizde maaşlara yapılan bu düşük zam ülkedeki siyasi iktidarın milyonlarca çalışanın ve emeklinin hakkını yediğinin net bir göstergesidir” dedi.

Yılmazkaya, “İktidar, “Kimseyi enflasyona ezdirmeyiz” dese de rakamlar aksini gösteriyor. Yüksek enflasyon nedeniyle maaşlar eridi. Vatandaş aracının masraflarını bile ödeyemez hale geldi.  Araç sahipleri fahiş oranlarda artırılan vergi ve harçlar yüzünden araçlarını muayeneye götüremiyor, kasko ve sigorta yaptıramıyor. Bu sebeple birçok sürücü büyük risk alarak sadece zorunlu trafik sigortası ile yetiniyor. Hatta zorunlu sigortasını bile yaptıramıyor” dedi.

FAHİŞ ZAMLAR SÜRÜCÜLERİN BELİNİ BÜKTÜ!

“Astronomik seviyelere yükselen kasko fiyatları sebebiyle birçok sürücü sigortalarını yenilememektedir. Sürücüler, sigortasız şekilde trafiğe çıkmaktadır. Yenileyebilenler ise istenilen rakamları zorlanarak ödediklerini dile getiriyor” diyen Yılmazkaya;

“Bu fahiş zamlar yüzünden Türkiye’de zorunlu olmasına rağmen trafik sigortası yapanların oranı yaklaşık yüzde 75 civarında. Türkiye Sigorta Birliği’nin verilerinden yararlanarak hazırlanan bir analize göre sigorta ve kasko primlerinde geçen yıla göre fahiş oranda artış yaşandı. 25 milyon 920 bin motorlu kara taşıtından 5 milyon 277 bin tanesinin zorunlu trafik sigortası yok. Kabaca hesaplanırsa bu tüm araçların beşte birine denk geliyor. 2022 yılının ilk 7 ayında trafiğe kayıtlı araç sayısı 671 adet artarken zorunlu trafik sigortasında 425 bin ve kaskoda ise sadece 290 bin adet artış yaşanmış” dedi.

ARAÇ MUAYENESİ İLE KASKO VE TRAFİK SİGORTASI MEMUR MAAŞINA GÜRE GÜNCELLENMELİ!

Yılmazkaya, “Türkiye’de periyodik araç muayenesinde yetkili ve görevli tek kuruluş olan TÜVTÜRK, 2022 yılında 507 TL olan araç muayene ücretini 2023 yılı için yüzde 123 zam yaparak 1130 TL’ye yükseltti.

TÜVTÜRK tarafından Türkiye’nin 81 ilindeki sabit ve gezici araç muayene istasyonlarıyla birlikte milyonlarca araçtan birkaç dakika süren rutin muayene sonrası yüksek ücretler alıyor. Memur ve memur emeklisi zamlarına yüzde 30, araç muayene ücretlerine yüzde 123 zam yapmak vicdansızlıktır. Ne asgari ücret zammı ne memur nede emekli zammı TÜVTÜRK’ün  yüzde 123 zammına yaklaşamadı! Maliye Bakanlığının biran önce bu konuda gerekli düzenlemeleri yaparak, araç muayene ile kasko ve trafik sigortası fiyatlarını memur ve emekli maaşına yapılan zamlara güre güncellemesi gerek” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.